logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak odlutować (odkleić) układ scalony z płytki?

makaroff 02 Kwi 2006 20:08 4150 9
REKLAMA
  • #1 2486433
    makaroff
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam!
    W jaki sposób odlutować układ scalony? jest on przylutowany powierzchniowo , posiada 20 kilka nóżek z każdej strony. Lutownicą i odsysaczem nic nie zwojowałem. Można w jakiś łatwy sposób to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2486487
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Jak chcesz się go pozbyć można np. grzać każdą nogę osobno i podważać czymś cienkim (igłą ?). na koniec pozostaje oderwać.
    Nieelegancko, ale nie pourywasz ścieżek i pozbędizesz się paskudztwa :)
    Gorzej jak chcesz go gdzieś wykorzystać :)
  • REKLAMA
  • #3 2486869
    makaroff
    Poziom 13  
    próbowałem tak z malutkim śrubokręcikiem:) ale szło mozolnie, wyprowadzenia są bardzo blisko siebie.
    Co do wykorzystania to raczej w celach "dekoracyjnych" ;)
    Są jakieś sposoby żeby to zdemontować za jednym zamachem(np jakies zamrażanie itp)?
  • #4 2487001
    mrrudzin
    Poziom 39  
    dekoracyjnie...
    To inna sprawa :)
    Kiedyś potrzebowałem sporej wielkości układ (procesor z drukarki bodajże). Chciałem żeby został nienaruszony wizualnie.
    Potraktowałem go HOTAIR :D Mianowicie jeżeli weźniesz nagrzewnicę (taką np. do gięcia tworzywa) i podmuchasz trochę na płytkę (aż cyna zacznie się robić płynna) - wystarczy uderzyć płytką o stół / podłogę - wszystkie elementy same poodpadają (montaż powierzchniowy).
    Fakt że są bezużyteczne jeżeli chodzi o wykorzystanie w elektronice - ale jako ozdoby nadają się świetnie :)
  • REKLAMA
  • #5 2487149
    makaroff
    Poziom 13  
    o właśnie o takie pomysły chodziło:) Mam opalarkę, spróbuję może sie uda
  • #6 2487300
    blade80
    Poziom 15  
    Jesli jestes z wrocka to moge Ci go ściagnac powietrzem :)
    Ale jak masz w domu grot w kształcie łyzeczki(albo dosyc gruby) to wkładasz kawałek sztywnego drucika za nózki układu jedziesz grotem po nózkach i ciągniesz ten drucik tak żeby odrywał nóżki :) tylko układ potem raczej sie do niczego nie nadaje a trzeba też uważac na pady bo jeśli za słabo podgrzejesz i za szybko pociągniesz za drucik to moga sie zerwac :) Ja tym sposobem ściagam polakierowane procki bo wtedy stacja hot-air sobie nie radzi bo lakier trzyma procka od spodu :)
  • #7 2487497
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Mam opalarkę, spróbuję może sie uda

Faktycznie - opalarka a nie nagrzewnica :) Wyleciało mi z głowy.
    Najważniejsze żeby porządnie uderzyć jednym bokiem o coś twardego. Elementy się po prostu zsypują :)
  • #8 2490628
    makaroff
    Poziom 13  
    pół dnia mnie nie było a drugie pół szukałem tego sprzętu i znaleźć nie mogłem:/ Dlatego operację przesuwam na jutro ale przy okazji mam pytanko: jak długo trzeba grzać mniej więcej - czy to sa sekundy czy minuty? I czy się nie stopi układ?

blade80 szkoda , że nie jesteś z Krakowa bo chętnie bym podkoczył;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2490702
    mrrudzin
    Poziom 39  
    układ się nie stopi :)
    Grzejesz aż cyna sie zacznie roztapiać.
    Proponuje na początek poeksperymentować z płytką np. z starego CD-ROM-a, czy HDD.
    Najlepiej grzać i co jakiś czas uderzać płytką np. o stół :)
  • #10 2492558
    makaroff
    Poziom 13  
    Elegancko się odlepiły te mikroprocesory:) wcale nie trzeba było długo grzać, wystarczyło stuknięcie i same poodpadały;)
    Dzięki za pomysł!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod odlutowania układu scalonego montowanego powierzchniowo z wieloma nóżkami. Tradycyjne lutownice i odsysacze nie przyniosły efektu. Proponowane rozwiązania obejmują podgrzewanie każdej nóżki osobno i delikatne podważanie cienkim narzędziem, co jest czasochłonne i ryzykowne przy gęstym upakowaniu wyprowadzeń. Skuteczną i szybką metodą jest użycie opalarki (hotair) do równomiernego podgrzania płytki do momentu roztopienia cyny, po czym wystarczy uderzyć płytką o twardą powierzchnię, co powoduje odpadnięcie elementów montowanych powierzchniowo. Metoda ta jest szczególnie przydatna, gdy układ ma służyć celom dekoracyjnym, ponieważ elementy tracą funkcjonalność elektroniczną. Zaleca się eksperymentowanie na nieużywanych płytkach (np. z CD-ROM lub HDD) w celu opanowania techniki. Podgrzewanie trwa zwykle kilka sekund, a układ się nie topi, jeśli temperatura jest kontrolowana. Alternatywnie można użyć grotu lutowniczego o kształcie łyżeczki i cienkiego drucika do podważania nóżek, jednak wymaga to ostrożności, aby nie uszkodzić padów na płytce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA