logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przygotować płyty wiórowe po zerwaniu okleiny do malowania?

audiotuning 30 Gru 2005 13:13 1047 8
REKLAMA
  • #1 2130077
    audiotuning
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem mianowicie chciałem pomalować kolumny farbą matową gdy zerwałem okleiny (zerwałem ponieważ nie chciałem aby spod farby "wyłaziła" gramatura okleiny) ale z okleiną odeszła powierzchnia płyty wiórowej, co z tym zrobić żeby dobrze pomalować czy płyta po oszlifowaniu tej powierzchni nie będzie "piła" farby. Powierzchnie są trochę porowate ale równe czy samo przejechanie szpachlą po porach wystarczyłoby

pomocy proszę o rady!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2130085
    baarki
    Poziom 11  
    oszlifuj, potem daj np biały podkład i dopiero potem kolor :)
  • Pomocny post
    #3 2130233
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Szpachla, potem gumowka z tarcza z papierem na rowno i farba.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2130338
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Zamiast gumówki radzę wziąć szlifierke oscylacyjną. Obrabia od razu większą powierzchnię i łatwiej będzie uzyskac gładką powierzchnię.
    A tak swoją droga to wystarczyło tylko przejechać na równo toą okkleinę. A tak narobiłeś sobie niepotrzebnej roboty. A efekt i tak nie będzie idealny.
  • Pomocny post
    #5 2130497
    bb
    Poziom 20  
    Nie kazdy ma dostep do takiej szlifierki, a mala gumowka jest bardzo powszechnym narzedziem :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2130531
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Tylo jak za mocno dociśniesz gumówkę to już masz nierówno. Już lepiej przerzucić się na drewniany klocek obwinięty papierem. Trwa dłużej ale jest równiej.
  • Pomocny post
    #7 2130644
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 2130711
    bb
    Poziom 20  
    Błażej napisał:
    Tylo jak za mocno dociśniesz gumówkę to już masz nierówno.

Jak sie przycisnie za mocno to bedzie tarcza do wymiany, bo sie zaklei albo zedrze, zaleznie od materialu. Cala plaszczyzna sie i tak przeciez nie szlifuje tylko zewnetrzna strona.
  • REKLAMA
  • #9 2130909
    audiotuning
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A nie ma jakiegoś innych sposobów może ktoś zna jakiś dobry środek impregnujący który zapobiega piciu farby.
    Chodzi mi o to czy nie ma jakiś innych sposobów oprócz szpachli bo wirtuozem szpachelki nie jestem.
    Ewentualnie mam pytanie czy położenie okleiny na sam szlif dobrze by wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ Po zerwaniu okleiny z płyty wiórowej powierzchnia stała się porowata i nierówna, co utrudnia bezpośrednie malowanie matową farbą. Zaleca się najpierw oszlifować powierzchnię, a następnie nałożyć cienką warstwę szpachli, aby wypełnić pory i ubytki. Po wyschnięciu szpachli należy ponownie zeszlifować powierzchnię, używając gumówki z papierem ściernym lub szlifierki oscylacyjnej, aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię. Następnie stosuje się biały podkład gruntujący przed nałożeniem farby. Użytkownicy podkreślają, że zbyt gruba warstwa szpachli może pękać, a zbyt mocne dociskanie gumówki może powodować nierówności lub uszkodzenia tarczy. Alternatywnie można użyć drewnianego klocka owiniętego papierem ściernym dla równomiernego szlifowania. Niektórzy pytają o impregnaty zapobiegające „piciu” farby przez płytę, jednak główne rekomendacje skupiają się na szpachlowaniu i szlifowaniu. Położenie nowej okleiny na oszlifowaną płytę jest również rozważane jako opcja.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA