logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterka Peugeot 308 T9 (2016) P20EE: Czujnik NOx, system SCR, kontrola parametrów DIAGBOX

aberto74 01 Gru 2025 10:43 1134 0
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21767783
    aberto74
    Poziom 2  
    Zrzut ekranu z DIAGBOX z parametrami systemu SCR w Peugeot 308
    Zrzut ekranu interfejsu diagnostycznego z odczytami systemu SCR i NOx w Peugeot 308

Kod błędu P20EE w Peugeot 308 T9 (2016) - Czujnik NOx & System SCR.

Cześć wszystkim,
    Mam problem z moim Peugeot 308 T9 (2016). Samochód pokazuje kod błędu P20EE, który jest związany z czujnikiem NOx i systemem SCR (AdBlue).
    Oto, co zrobiłem do tej pory:

Sprawdziłem zbiornik AdBlue i wymieniłem uszkodzony termistor na jednostkę 10 kΩ, ponieważ jeden czujnik odczytywał 0 °C.
    W sierpniu ubiegłego roku wymieniłem głowicę czujnika NOx, ale zachowałem oryginalny moduł elektroniczny. Po tym wszystko działało dobrze aż do teraz.
    Pomimo tych poprawek, ten sam błąd P20EE powrócił.

Aktualne odczyty:
    Na biegu jałowym silnika czujnik NOx pokazuje około 150 ppm, a sporadycznie do 200 ppm.
    Czytałem na kilku forach, że ten problem można czasami rozwiązać, czyszcząc czujnik NOx i głowicę wtryskiwacza.
    Czy ktoś tego próbował? Czy wiesz, czy monitorowanie odczytów czujnika NOx (ppm) może pomóc w zdiagnozowaniu problemu?

Dodatkowe pytanie:
    Korzystając z DIAGBOX, jakie parametry można sprawdzić, aby potwierdzić, że zarówno katalizator, jak i filtr DPF działają prawidłowo? Na przykład ciśnienie różnicowe na filtrze DPF, obciążenie sadzą, stan regeneracji, wydajność SCR lub inne istotne wartości.
    Każda rada lub doświadczenie będą bardzo mile widziane!
    Z góry dzięki!
    AI: Czy są jakieś inne kody usterek obecne obok P20EE, czy tylko ten pojawia się w DIAGBOX?
    tak
    AI: Czy zauważyłeś jakieś problemy ze zużyciem AdBlue, ostatnimi uzupełnieniami lub komunikatami ostrzegawczymi na desce rozdzielczej związanymi z AdBlue lub emisjami?
    nie
  • REKLAMA
REKLAMA