Kod błędu P20EE w Peugeot 308 T9 (2016) - Czujnik NOx & System SCR.
Cześć wszystkim,
Mam problem z moim Peugeot 308 T9 (2016). Samochód pokazuje kod błędu P20EE, który jest związany z czujnikiem NOx i systemem SCR (AdBlue).
Oto, co zrobiłem do tej pory:
Sprawdziłem zbiornik AdBlue i wymieniłem uszkodzony termistor na jednostkę 10 kΩ, ponieważ jeden czujnik odczytywał 0 °C.
W sierpniu ubiegłego roku wymieniłem głowicę czujnika NOx, ale zachowałem oryginalny moduł elektroniczny. Po tym wszystko działało dobrze aż do teraz.
Pomimo tych poprawek, ten sam błąd P20EE powrócił.
Aktualne odczyty:
Na biegu jałowym silnika czujnik NOx pokazuje około 150 ppm, a sporadycznie do 200 ppm.
Czytałem na kilku forach, że ten problem można czasami rozwiązać, czyszcząc czujnik NOx i głowicę wtryskiwacza.
Czy ktoś tego próbował? Czy wiesz, czy monitorowanie odczytów czujnika NOx (ppm) może pomóc w zdiagnozowaniu problemu?
Dodatkowe pytanie:
Korzystając z DIAGBOX, jakie parametry można sprawdzić, aby potwierdzić, że zarówno katalizator, jak i filtr DPF działają prawidłowo? Na przykład ciśnienie różnicowe na filtrze DPF, obciążenie sadzą, stan regeneracji, wydajność SCR lub inne istotne wartości.
Każda rada lub doświadczenie będą bardzo mile widziane!
Z góry dzięki!
AI: Czy są jakieś inne kody usterek obecne obok P20EE, czy tylko ten pojawia się w DIAGBOX?
tak
AI: Czy zauważyłeś jakieś problemy ze zużyciem AdBlue, ostatnimi uzupełnieniami lub komunikatami ostrzegawczymi na desce rozdzielczej związanymi z AdBlue lub emisjami?
nie