logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stopniowa wymiana ogrzewania na podłogowe czy piecu gazowym z perspektywą PC - czy ma sens?

hindoos 01 Gru 2025 11:56 168 4
REKLAMA
  • #1 21767856
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 665
    Ja tak dziś krótko - dom szeregowy, lata 70, ok. 150 m2 powierzchni. CO+CWU z pieca gazowego. Grzejniki stalowe Purmo.
    Szykuje się remont kuchni z wymianą podłogi (teraz są panele, będą płytki ceramiczne).
    Czy jest sens robić tam podłogówkę zamiast grzejnika już teraz albo zostawić grzejnik ale przygotowywać instalację na ogrzewanie podłogowe?
    Patrzę przyszłościowo, pewnie w perspektywie 10 lat trzeba będzie przejść z gazu na PC ze względów ekonomicznych.
    Pod kuchnią jest piwnica więc rurek można nawalić dowolne ilości.
  • REKLAMA
  • #2 21767921
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3357
    Tylko podłogówka to nie tylko rurki. Przydała by się izolacja 7-10cm ze styropianu , na to folia izolacyjna , rurki i znowu 8-10 cm wylewki. Do tego skrzynka najlepiej nad podłoga by się ładnie odpowietrzało z rozdzielaczem, zaworem mieszającym pompką. No i ktoś musi ci rozplanować jak obiegi jeden ,dwa czy trzy. Skrzynkę można wykorzystać do podłogówki w pomieszczeniu obok.
  • REKLAMA
  • #3 21768270
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 481
    Jeżeli będziesz skuwał wylewkę, to jak najbardziej warto połozyć choćby samą rurę pex czy pert - ja bym na pewno tak zrobił. W zależności jak duża jest kuchnia, były by pewnie 1 lub 2 obiegi. Rurki możesz wypuścić do podpiwniczenia żeby z 50cm tam wystawały, oczywiście najlepiej by było być tam na miejscu i doradzić coś przyszłościowo jeszcze lepiej bo tak to pobieżnie tylko pisze. Ale jak nastawiasz się, ze teraz zamienisz grzejnik na podłogówkę, to nie ma to bardzo sensu. Kuchnia pewno nie mała, trochę rury wejdzie, a to już będzie wymagało dodatkowej pompy, specjalny zawór itd. to nie jest przypadek że masz łazienkę dwa metry, na dwa metry, dokładasz zawór RTL i to będzie grzało. oczywiście nawet nie wiesz pewnie ile tam masz tej starej wylewki, bo styropian musi być, jak na dole podpiwniczenie a nie grunt to tragedii nie ma, ale rurka musi zostać do czegoś przymocowana
  • REKLAMA
  • #4 21768551
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 665
    Kuchnia ma 3x3.5m więc nie jest duża ale no nie jest to też klitka jak miałem w bloku
  • #5 21768562
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 481
    Pomijajac "pod meblami" pewnie wyjdzie z 50mb rury minimum, przy rozstawie 12,5cm, tak jak Ci pisałem, jak masz krzywo i całą wylewkę skuwasz, to ja bym już rozłożył na zaś, ale specjalnie kuć to nie wiem, zależy tez właśnie jakie masz plany, no bo mozna tak wydawac hajs "a może kiedyś się przyda", a jakbyś kiedy generalny remont robił to wylecą posadzki z całego piętra i raz a dobrze wszystko za jednym zamachem. Ja mam 3 pomieszczenia podłogówek, rozdzielacz itp, ale nie uzywam bo mam grzejniki. Jedynie jak -15, -20 było to wyłączam gazowy, węglowy wchodzi do gry i wtedy załącze żeby było przyjemniej.
REKLAMA