logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Remont ogrzewania w przedwojennym domu: pompa ciepła 12 kW, stare grzejniki, pellet

juj0 14 Paź 2025 15:46 306 5
REKLAMA
  • #1 21720093
    juj0
    Poziom 9  
    Witam, proszę o poradę dotyczącą najoptymalniejszego remontu systemu ogrzewania. Kupiłem przedwojenny dom, ściany grubości 50 cm, obłożony 3 cm styropianu i wełną mineralną na części poddasza (remont z lat 90-tych). Poprzedni właściciel rok przed sprzedażą wymienił piec na olej na pompę ciepła 12 kW (+9 kW grzałka), pozostając przy starych grzejnikach stalowych. W zeszłym sezonie dom był w trakcie generalnego remontu i był grzany na minimum (krzywa grzania ustawiona jak na najoszczędniejsze ogrzewanie podłogowe, czynnik miał chyba około 40 stopni) i w najcieplejszym pomieszczeniu było zimą około 18 stopni, a w reszcie temperatura potrafiła spaść do 12 stopni. Mimo, że dom był niedogrzany rachunki wyniosły 3100 zł za okres listopad - maj, ogrzewana powierzchnia wynosiła ~70 m2 (tylko 1 piętro).

W tym roku chciałbym się już z rodziną wprowadzić, podłączyć do ogrzewania też parter, w którym do tej pory były tylko piece kaflowe i grzałki elektryczne (kolejne 70 m2) i w jakiś sposób zmodernizować system, żeby obniżyć koszty ogrzewania. Podłogi są drewniane (ślepe sufity) i koszty założenia ogrzewania podłogowego są za duże.

W tym momencie myślę o tym, żeby jednak grzać wysoką temperaturą i przyłączyć kocioł na pellet, także do parteru. A kiedyś, jak się uda zrobić termomodernizację, może wrócić do pompy, albo używać jej w okresach przejściowych. Będę bardzo wdzięczny za komentarz jak można by najbardziej optymalnie przeprowadzić remont ogrzewania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21720142
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Pompa ciepła "nie lubi" kaloryferów. Przy drewnianych stropach pellet. Co prawda, ostatnio pellet podrożał, ale nadal chyba jest to w Twoim przypadku najlepszy wybór.
    Dobór kotła, automatyki i znalezienie fachowca, który to potrafi zrobić, co nie jest łatwą sprawą, przechodziłem to w zeszłym roku, to wiem jacy potrafią być "fachowcy" i jacy potrafią być sprzedawcy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21720149
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Jest jeszcze jeden sposób - założyć przewymiarowane grzejniki, wtedy można będzie obniżyć temperaturę wody grzewczej. Niemniej jednak nie będzie to o wiele tańsze niż ogrzewanie podłogowe, które byłoby zdecydowanie najlepsze gdyby tylko podłoga była odizolowana termicznie od gruntu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21720788
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    juj0 napisał:
    Mimo, że dom był niedogrzany rachunki wyniosły 3100 zł za okres listopad - maj, ogrzewana powierzchnia wynosiła ~70 m2 (tylko 1 piętro).

I tak ogrzewałeś cały dom grzejąc tylko jedną kondygnację. Jeśli wygrzejesz cały budynek, to nie oznacza ,że rachunki wzrosną 3-krotnie, myślę , że max 2-krotnie.
    40 * na grzejniki w dobrze ocieplonym domu to mksymalna wartość w spore mrozy ( -10*) jakie klienci ustawiająna swoich pompach, w tej chwili wystarcza 34-35 by w domu było 22*. Zatem u Ciebie nie wygląda to obiecująco, chyba, że wygrzejesz cały budynek i odczucie zimna zniknie, a to pozwoli na obniżenie temperatury czynnika grzewczego lub grzanie tylko w dzień, wg haromnogramu .
    Zapotrzebowanie na energię to cecha Twojego budynku i zmiana źródł ogrzewania np na pellet nie wiele tu zmieni poza tyle, że na pellecie osiagniesz wyższe temperatury na grzejnikach bez zmniejszenia sprawności kotła, czego nie można powiedzieć o COP pompy. Ale koszty instalacji kolejnego urządzenia grzewczego to min. 15-18 tys zł zależnie od wybranego urządzenia, zakup z "góry" opału (w rozsądnej cenie poza sezonem grzewczym) i jego magazynowanie, ciągła obsługa urzadzenia.
    Ja bym przegrzał ten sezon na tej pompie i zobaczył jak to wyjdzie cenowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21720809
    Radek14
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeśli inwestować, to tylko w ocieplenie. 3 cm na ścianach i częściowo ocieplone poddasze to nie są ekonomiczne warunki dla ogrzewania jakimkolwiek źródłem ciepła.
  • #6 21721051
    juj0
    Poziom 9  
    Macie racje - wydaje się, że zamiast inwestować w pellet trzeba usunąć straty ciepła i grzać jeszcze na tej pompie - z takimi stratami nowy piec nie wiadomo kiedy by się zwrócił. Jednak w najmniej stratnym pomieszczeniu 40 stopni na kaloryferze wystarczało na utrzymanie 18 stopni w pomieszczeniu w środku zimy i przy niedogrzanym domu, co daje jakieś nadzieje. Zamykam temat (ew. zedytuję post jak będę miał jakieś podsumowanie po sezonie)
REKLAMA