Witam, proszę o poradę dotyczącą najoptymalniejszego remontu systemu ogrzewania. Kupiłem przedwojenny dom, ściany grubości 50 cm, obłożony 3 cm styropianu i wełną mineralną na części poddasza (remont z lat 90-tych). Poprzedni właściciel rok przed sprzedażą wymienił piec na olej na pompę ciepła 12 kW (+9 kW grzałka), pozostając przy starych grzejnikach stalowych. W zeszłym sezonie dom był w trakcie generalnego remontu i był grzany na minimum (krzywa grzania ustawiona jak na najoszczędniejsze ogrzewanie podłogowe, czynnik miał chyba około 40 stopni) i w najcieplejszym pomieszczeniu było zimą około 18 stopni, a w reszcie temperatura potrafiła spaść do 12 stopni. Mimo, że dom był niedogrzany rachunki wyniosły 3100 zł za okres listopad - maj, ogrzewana powierzchnia wynosiła ~70 m2 (tylko 1 piętro).
W tym roku chciałbym się już z rodziną wprowadzić, podłączyć do ogrzewania też parter, w którym do tej pory były tylko piece kaflowe i grzałki elektryczne (kolejne 70 m2) i w jakiś sposób zmodernizować system, żeby obniżyć koszty ogrzewania. Podłogi są drewniane (ślepe sufity) i koszty założenia ogrzewania podłogowego są za duże.
W tym momencie myślę o tym, żeby jednak grzać wysoką temperaturą i przyłączyć kocioł na pellet, także do parteru. A kiedyś, jak się uda zrobić termomodernizację, może wrócić do pompy, albo używać jej w okresach przejściowych. Będę bardzo wdzięczny za komentarz jak można by najbardziej optymalnie przeprowadzić remont ogrzewania.
W tym roku chciałbym się już z rodziną wprowadzić, podłączyć do ogrzewania też parter, w którym do tej pory były tylko piece kaflowe i grzałki elektryczne (kolejne 70 m2) i w jakiś sposób zmodernizować system, żeby obniżyć koszty ogrzewania. Podłogi są drewniane (ślepe sufity) i koszty założenia ogrzewania podłogowego są za duże.
W tym momencie myślę o tym, żeby jednak grzać wysoką temperaturą i przyłączyć kocioł na pellet, także do parteru. A kiedyś, jak się uda zrobić termomodernizację, może wrócić do pompy, albo używać jej w okresach przejściowych. Będę bardzo wdzięczny za komentarz jak można by najbardziej optymalnie przeprowadzić remont ogrzewania.