logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja ogrzewania: Rozprowadzenie rur - piwnica czy podłoga?

donelbaron 24 Lut 2019 12:40 4647 6
  • #1 17800947
    donelbaron
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Hej, planuję modernizację ogrzewania, pytanie odnośnie rozprowadzenia.

Budynek ma piwnicę, parter i piętro, wszędzie są i zostaną grzejniki, piec kopciuch będzie wymieniany na gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny.
    Zaplanowałem to tak, że od pieca pójdą piony w pp i na parterze i na piętrze miały być rozdzielacze, od których szły by pexy w podłodze już do grzejników.

I teraz zastanawiałem się, a może rozprowadzenie jednak lepiej zrobić pod sufitem w piwnicy, wtedy nie trzeba by robić rozdzielaczy przynajmniej na parterze, z odwróconymi zaworami jak tu, z tym że od rozdzielacza u mnie rury by się rozbiegły pod sufitem do różnych pomieszczeń i wychodziły już w pokojach przy grzejnikach.
    Modernizacja ogrzewania: Rozprowadzenie rur - piwnica czy podłoga?

A góra? Rozwiązania były dwa: albo do góry jednak wyprowadzić pion, zrobić rozdzielacz i poprowadzić wszystko w podłodze tak jak planowałem, albo kombinować i używać tych rur, które by dochodziły do grzejnika na parterze i tam robić trójniki i pociągnąć je jeszcze do góry, oczywiście trzeba by zastosować zasadę doboru średnic.

Co o tym sadzicie? Które rozwiązanie koncepcyjnie bardziej polecacie?
  • Pomocny post
    #2 17802608
    lukas.krych
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    1 pomysł wydaje się najlepszy, dlaczego? Prostota układu. Im więcej trójników i kombinacji ze średnicami tym więcej problemów.
    A tak masz wszystko w 1 szafce, łatwo wysterować.
  • #3 17802664
    donelbaron
    Poziom 15  
    hmm no pewnie tak własnie to zrobię , a ten pomysł żeby rozdzielacz na parter zrobić w piwnicy i go odwrócić ? spotkałeś się z czymś takim ? jak by nie było sporo pracy odpadnie, dostęp do instalacji lepszy, tyle tylko że piwnica nie ogrzewana ale pexy i tak by leciały w otulinach i znowu nie było by to nie wiadomo jakie odległości.

Bardziej mnie zastanawia kwestia zapowietrzania się takiego rozwiązania w postaci odwróconego rozdzielacza który będzie najniżej w instalacji na parterze, ile powietrza będzie szło na grzejniki o ile jakieś w ogóle ?
  • #4 17804718
    lukas.krych
    Poziom 12  
    Hej. Osobiście się nie spotkałem z odwrócony rozdzielaczem. Pomysł wydaje się dobry, co do zapowietrzania się układu to raczej standardowo jak każdy inny. Bez odwrucanie układu można zastosować odpowietrznik automatyczny na końcu rozdzielacza, ale i tak zawsze się troszkę wytrąci gaz w grzejnikach.
    Martwi mnie trochę wiercenie stropu pod grzejniki, jak masz zbrojony to może być ciężko :) pozostaje wiertnicą.
    Osobiście montujemy rozdzielacze na kondygnacjach w których są grzejnik (prostota układu) i bez dodatkowych łączeń w posadzkach.
  • #5 17804769
    donelbaron
    Poziom 15  
    hej, strop nie był by wiercony tylko rury by przechodziły w ścianie z cegły która ma 38 cm grubości, wtedy nie trzeba by robić kolanka na pexie tylko fajnie by się wygieło i wyszło z tył grzejnika.

Wiadomo że jak rury w posadzkach to bez łączen dodatkowych, tutaj też nie miał bym dodatkowych łączeń i nie musiał bym skuwać całej posadzki na parterze to jednak bardzo dużo pracy odpada i mam połowe instalacji z łatwym dostępem. W sumie nie widzę nawet minusów tego rozwiązania.
  • Pomocny post
    #6 17804905
    lukas.krych
    Poziom 12  
    Sam pomysł jest bardzo dobry, a zwłaszcza jeżeli chodzi o skucie całej posadzki ;)
  • #7 19925774
    bew2
    Poziom 17  
    Ocena: 326
    Panowie,
    podpowiedzcie, jak to jest z tymi rozdzielaczami ;)
    Czy można rozdzielacz dać na parterze, gdy grzejniki mamy na piętrze?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modernizacji systemu ogrzewania w budynku z piwnicą, parterem i piętrem. Użytkownik planuje wymianę pieca kopciucha na gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny oraz rozprowadzenie rur do grzejników. Zastanawia się nad dwoma rozwiązaniami: rozprowadzeniem rur pod sufitem w piwnicy lub w podłodze. Uczestnicy dyskusji wskazują na zalety prostoty układu, mniejszej liczby połączeń oraz łatwiejszego dostępu do instalacji w przypadku umiejscowienia rozdzielacza w piwnicy. Pojawiają się również obawy dotyczące zapowietrzania się systemu oraz trudności związanych z wierceniem stropu. Ostatecznie, większość uczestników skłania się ku pierwszemu rozwiązaniu, podkreślając jego efektywność i oszczędność pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA