logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy S21 5G – mikrofon nie działa w dyktafonie, działa w rozmowach

b34uss 01 Gru 2025 16:56 516 9
REKLAMA
  • #1 21768136
    b34uss
    Poziom 6  
    Witam, mam problem z mikrofonem w Samsungu Galaxy S21 5G.

W aplikacjach typu Dyktafon lub innych, które wykorzystują mikrofon, mikrofon nie działa. Natomiast podczas rozmów telefonicznych lub nagrywania wideo mikrofon działa.

Próbowałem restartować telefon kilka razy, dawać uprawnienia aplikacjom, odinstalowywać i instalować aplikacje, ale za każdym razem spotykam się z błędem mikrofonu.

Czy jakkolwiek można na to zaradzić? Czy aktualizacja oprogramowania coś da?
  • REKLAMA
  • #2 21768665
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1296
    Mikrofonow w telefonach czesto jest wiecej niz jeden. Skoro nie dziala w dyktafonie, to zapewne uszkodzil sie gorny, na plycie glownej, lub ten z tylu, na klapce (rzadziej).

Po wpisaniu *#0283# w dialerze, lub *#0*# i wybraniu opcji "Loopback" powinienes miec test mikrofonow i ustalic ktory nie dziala. Zeby kody dzialaly, funkcja auto blocker (automatyczna blokada) musi byc wylaczona.
  • REKLAMA
  • #3 21769161
    b34uss
    Poziom 6  
    >>21768665
    Czy w opcji Loopback mikrofon powinien oddawać dźwięk z powrotem? Mówię coś do mikrofonu, lecz nie wydobywa żadnego dźwięku. Czy to oznacza, że mikrofon jest uszkodzony?
  • #4 21769197
    blahfff
    Poziom 42  
    Mikrofon oczywiscie zadnego dzwieku nie powinien wydawac spowrotem, ale powinienes slyszec cos w glosniku. Odpowiednio, dla testu pierwszego mikrofonu w glosniku rozmow, a dla pozostalalych przez buzzer - ten od dzwonka.
  • REKLAMA
  • #5 21769205
    b34uss
    Poziom 6  
    >>21769197 To próbowałem, lecz nie wydawało żadnego dźwięku z głośnika i tego od dzwonka.
  • #6 21770561
    Mzymon
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Sygnał z tych mikrofonów (SUB_MIC_DATA_AP I 3RD_MIC_DATA_AP) leci prosto na procesor, więc albo procesor zgubił akurat te kulki, co jest mało prawdopodobne, albo straciły zasilanie, co jest bardziej prawdopodobne. Tak czy inaczej usterka sprzętowa.
  • #7 21770895
    blahfff
    Poziom 42  
    Albo po prostu sa uszkodzone, i od ich wymiany nalezy zaczac. Na slepo ciezko to stwierdzic.
  • #8 21776456
    Dr GSM

Poziom 20  
    Ocena: 19
    Sprawdź czy problem jest w dolnym czy w górnym mikrofonie, jeśli dolny to może złącze FPC na płycie głównej jest uszkodzone.
    Konto firmowe:
    Doktor GSM
    Łojewska 11, Warszawa, 03-392 | Tel.: 538XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.doktorgsm.pl
  • REKLAMA
  • #9 21776467
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21769197 Hallo,

blahfff napisał:
    Mikrofon oczywiscie zadnego dzwieku nie powinien wydawac spowrotem

też tak kiedyś myślałem, oraz KI potwierdza, że mikrofon nie wydaje żadnego dźwięku.
    Jak w takim razie wytłumaczyć działanie apki PhoneDoctorPlus?
    Można w niej sprawdzić, ile mikrofonów jest w telefonie, oraz zmusić każdy do testu, podczas którego wyda ton. Wiem, KI mówi, że głośnik wydaje ton, ale tak nie jest. Głośnik jest jeden i wiem gdzie jest, a tony od jednego mikrofonu mam na dole przy otworku, a od drugiego pod pleckami w okolicach kamer. Film z rozebrania telefonu (mojego telefonu) potwierdza, że w tych miejscach są mikrofony.

Wykonuje ta apka coś niemożliwego?
  • #10 21776651
    blahfff
    Poziom 42  
    Technicznie, glosnik mozesz zmusic do pracy jako bardzo kiepskiej jakosci cichy mikrofon, tak i mikrofon mozesz zmusic do pracy jako kiepskiej jakosci glosnik. Nie jest to natomiast normalne zachowanie, i w tescie, przynajmniej tym Samsunga, nie powinien zadnego dzwieku wydac, a jedynie zarejestrowac.

Co robi ta aplikacja nie wiem - pobierz pliki, zdekompiluj kod i sprawdz :)

Podsumowanie tematu

✨ W Samsungu Galaxy S21 5G mikrofon działa podczas rozmów telefonicznych i nagrywania wideo, ale nie działa w aplikacjach takich jak Dyktafon. Problem może wynikać z uszkodzenia jednego z mikrofonów, ponieważ telefony mają ich zwykle kilka (np. górny na płycie głównej lub tylny na klapce). Test mikrofonów można przeprowadzić za pomocą kodów serwisowych *#0283# lub *#0*# (opcja Loopback), gdzie dźwięk z mikrofonu powinien być słyszalny w głośniku lub buzzerze. Brak dźwięku podczas testu wskazuje na uszkodzenie sprzętowe mikrofonu lub problem z zasilaniem mikrofonów. Możliwe jest również uszkodzenie złącza FPC na płycie głównej, szczególnie jeśli problem dotyczy dolnego mikrofonu. Wymiana uszkodzonych mikrofonów lub naprawa złącza to zalecane kroki, gdyż problem raczej nie wynika z oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA