logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Passat B5 FL 1.9 TDI 101 KM 2001 – brak ogrzewania, zimny nawiew mimo 90°C

kucekkrzysztof97 01 Gru 2025 18:41 294 3
REKLAMA
  • #1 21768254
    kucekkrzysztof97
    Poziom 2  
    Dobry wieczór
    Przychodzę do was z tematem ogrzewania w Volkswagenie Passat B5 FL 101 KM, 1.9 TDI, 2001 r.
    Mianowicie już od dłuższego czasu miałem problem z grzaniem, teraz już padło do reszty - nie grzeje i dmucha zimnym powietrzem, mimo iż auto nagrzane do 90°C. Auto nigdy się nie przegrzewało ani nie było problemu z niedogrzaniem silnika.
    Z rzeczy, które już sprawdzałem, robiłem:
    - jakiś czas temu nowy płyn chłodniczy w układzie
    - rok temu wymieniony termostat i czujnik temperatury
    Z czynności, które znalazłem na grupie, sprawdzałem:
    - odpowietrzenie układu chłodzenia - nie było powietrza ani bąblenia
    - sprawdzałem drożność nagrzewnicy - przedmuchywałem ją z pomocą kompresora oraz przelewałem wrzątkiem i wydmuchiwałem; brak oznak syfu, więc myślę, że drożność OK
    - robiłem diagnozę klimatornika - brak błędów (444 00 kod)
    - sprawdzałem silniczki od recyrkulacji, zmiany ustawień ciepła oraz zmiany nawiewów - szyba/ciało/na nogi i wszystko działa prawidłowo.
    - co do temperatury węży do nagrzewnicy - jeden gorący, drugi ciepły, ale nieco chłodniejszy niż pierwszy
    - płynu chłodniczego nie ubywa
    Dodam tyle, że na pierwszych dwóch biegach nawiewu czuć trochę cieplejsze powietrze, że nagrzewnica grzeje, po czym gdy ustawiam już powyżej drugiego biegu nadmuchu, to leci tylko zimne.
    Może ktoś z was ma jakiś pomysł, co jeszcze sprawdzić albo gdzie szukać usterki? Chwilowo stosuję próbę wyciągnięcia nagrzewnicy, ale jeśli nie dojdę do usterki, to pewnie będzie trzeba to zrobić.
    Pozdrawiam 😅

AI: Czy poziom płynu chłodniczego utrzymuje się na stałym poziomie, czy zauważyłeś jakieś ubytki?
    Brak ubytków.
    AI: Sprawdzałeś może temperaturę przewodów dochodzących do nagrzewnicy po rozgrzaniu silnika - oba są gorące, czy któryś jest wyraźnie chłodniejszy?
    Obydwa ciepłe, jeden ciut zimniejszy od drugiego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21768419
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Skoro coś tam leci na 1 i 2 biegu to pewnie nagrzewnica jest tak zasyfiona że grzeje minimalnie. Ustaw nawiew na 4 i wtedy sprawdź węże.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21768434
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3404
    Nagrzewnica puszcza tylko paroma górnymi rurkami, pozostałe zakamienione. Sprawność nagrzewnicy do 5 % nominału.
    Do wymiany.
  • #4 21769287
    kucekkrzysztof97
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź, na max obrotach węże wyraźnie zimniejsze, takie letnie. Zabieram się do demontażu nagrzewnicy.

Dodano po 2 [minuty]:

Dzięki za odpowiedź, nic nie pozostało, jak zabrać się za demontaż. Choć czym mogło ją tak zakamienić? Zawsze płyn chłodniczy w układzie i przedtem żadnych oznak, że coś się dzieje.
REKLAMA