logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik pieca – brak reakcji po podłączeniu zewnętrznego regulatora pokojowego

grzegorz19820921 01 Gru 2025 19:27 570 13
  • #1 21768314
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    Witam, posiadam sterownik pieca taki:
    Sterownik pieca Eko-Tom TE-130 z wyświetlaczem LED i przyciskami funkcyjnymi

Po podłączeniu zewnętrznego regulatora sterownik nic nie rusza, a wiem, że zewnętrzny regulator działa poprawnie.
    Fragment schematu połączeń sterownika pieca z zaznaczonym złączem regulatora zewnętrznego

Tak opisuje producent sterownik pieca.
    Poniżej regulator pokojowy.
    Bezprzewodowy regulator pokojowy Tech T-4.2 z wyświetlaczem i akcesoriami
    AI: Jaki dokładnie model i marka sterownika pieca oraz regulatora pokojowego?
    Eco-tom TE-130
    AI: Jak dokładnie podłączyłeś regulator do sterownika, jakie przewody i gdzie, zgodnie z jaką instrukcją?
    Tak, zgodnie z instrukcją, na styk rozwierny
  • #2 21768323
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1717
    O ile dobrze widzę, a nie patrzyłem w dokumentację sterownika.
    Z reguły jest tak, że sterownik jak podaje sygnał do załączenia kotła to zwiera styk. Twój piec/kocioł (jego sterownik) jak ma zwarcie na tym styku to jest wyłączony - tak widzę na zdjęciu.
  • #3 21768370
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    [img-0] Przepraszam, bardzo nie za bardzo rozumiem z tym stykiem. Co mam zrobić, aby zewnętrzny sterownik działał? Mam wtyczkę taką od czujnika wody zapasowego. Sterownik z podłączoną wtyczką i przewodami na drewnianym stole

Dodano po 20 minutach:

Czyli muszę przejściówkę zrobić? Wbijam w Google i wpisuję: styk rozwierny oddzielony galwanicznie od wszelkich źródeł napięcia. Tak jest w instrukcji sterownika pieca. Pytanie: co to jest, jak wygląda i jak to zainstalować?

Dodano po 17 minutach:

Ok, już czaję, o co chodzi: po prostu zewnętrzny regulator musi w sobie posiadać styk rozwierny, oddzielony galwanicznie. To teraz, jak się dowiedzieć, czy ten, który zakupiłem, posiada taki?
  • #4 21769106
    madamsz1
    Poziom 42  
    Trzeba przeglądnąć dokumentacje tego sterownika pokojowego i sprawdzić jakie ma dostępne opcje styków. Czasami jest tak że regulator posiada opcję styku NO i NC i wtedy można je zastosować odpowiednio potrzeby. Albo w ustawieniach np da się odwrócić działanie styku który już jest.

Schemat styków przekaźnika z oznaczeniami 1, 2, 3, 4 i 8.

PS. teraz popatrzyłem, ze to tech T-4.2. Proszę spróbować przepiąć jeden z przewodów z NO na NC

Schemat połączenia przewodów do złącz NO, COM i NC w regulatorze Tech T-4.2
  • #5 21769384
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    Witam, też przekładałem i nic nie ruszyło. A wejść w menu pieca nie da się, bo go nie posiada, żeby przestawić na tryb auto. Mam zapasowy sterownik do pieca i jutro podjadę. Do tych co reperują sprzęty RTV AGD i auta elektrykę niech obejrzą o co chodzi. Dziękuję za info
  • #6 21772168
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    Kable przełożone i nic nie działa, zero reakcji od sterownika pieca. Nie wiem, co już robić
  • #7 21772192
    madamsz1
    Poziom 42  
    Jeżeli nie ma nic podłączonego do sterownika pieca (w miejsce regulatora), a styk ten jest rozwarty, to sterownik powinien działać normalnie z ustawień manualnych. Muszą być oczywiście wpięte odpowiednio czujniki temperatury które są wymagane do podstawowej pracy bo bez tego nie ruszy.
    Chyba za prosty sterownik aby były jakieś skomplikowane ustawienia trybów pracy, chociaż jakieś nastawy tygodniowe ma. No i całe ustawienia co w danej chwili chce się zmienić jest na sygnalizujących diodach z prawej strony sterownika. No i wszystko trzeba sobie ustawić ręcznie, czasy podawania, przerwy itp.
  • #8 21772395
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    Zakupiłem regulator bezprzewodowy, który ma czujniki temperatury, jak na zdjęciu powyżej. Podłączyłem regulator i nic. Przekładałem kable w nim, żeby były rozwarte i zwarte, i nic. Zawiozłem sterownik i regulator do miejsca, gdzie naprawiają sprzęty AGD/RTV, i nic się nie dało zrobić, bo sterownik od pieca musi chodzić, żeby sprawdzić. Ale kable dobrze w regulatorze przełożył ten, co naprawia. I podłączyłem, a on nic — piec nie reaguje. Sterownik pieca jest prosty, ma różne tryby, nawet przejście na ręczne sterowanie. Nie wiem, może ten, co będzie mi zmieniał pompę c.w.u., hydraulik, może coś podpowie; on mi podpowiedział, żeby go kupić. Ręcznie da się parametry zmieniać, bo działa na trybie ręcznym, nie programowym

Dodano po 5 [minuty]:

Też chciałem skontaktować się z producentem sterownika pieca, ale tel. mówi, że nie ma już takiego numeru. Jutro może nakręcę filmik i pokażę, jak to wygląda. Ale mówię: regulator podłączony, a piec swoje robi. Albo po prostu kupię z czasem nowy sterownik do pieca. Tylko znowu koszt 1000 zł.
  • #9 21773982
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    Dałem jeszcze sterownik do pieca, po prostu wszystko śmiga jak trzeba. W sterowniku pokojowym daje sygnał, bo serwis mi sprawdzał.
  • #10 21779618
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    Niestety nawet fachowiec od podłączania pieców nie rozumie, czemu piec sterownika nie wykrywa regulatora pokojowego. Jest jeszcze jedna opcja: podłączenie bezpośrednio do pompy C.O. Może ktoś powie, jak to zrobić?
    Opakowanie pompy cyrkulacyjnej IBO OHI 25-60/180 na stole Bezprzewodowy termostat pokojowy z wyświetlaczem LCD i akcesoriami
  • #11 21779678
    madamsz1
    Poziom 42  
    Raczej nie możesz tak zrobić. Ogólnie da się, ale w tych sterownikach styki przekaźnika są bardzo słabe jeżeli chodzi o obciążalność. O ile dobrze patrzę w dokumentację to jest to maksymalnie 0,5A przy obciążeniu rezystancyjnym.

Tabela danych technicznych sterowników T-4.1, T-4.2 i MW-2 (T-4.2)
  • #12 21781382
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    To ja już nie wiem, co mam zrobić, producent sterownika pieca pisze, że można podłączyć, jest wejście, ale nic nie działa, piec nie rusza. Do pompy też nie można, to ja już nie wiem.
  • #13 21781424
    madamsz1
    Poziom 42  
    Obciążalność styków regulatora jest mała 0,5A jeżeli chciałby te styki wykorzystać to trzeba zasterować nimi np inny przekaźnik lub stycznik i dopiero pompa.
    Teoretycznie styk w regulatorze ma obciążalność około 100W pompka pewnie mniej bierze, nie wiem i bezpośrednio podłączone jakiś czas to będzie.
    Wracając do początku. Regulator jest sparowany i w momencie zmian temperatury na nim słychać pracę styku na module odbiorczym ? ( przekaźnik pyka ? ).
    Czy sterownik pieca/kotła działa normalnie i wszystko funkcjonuje normalnie - piec chodzi grzeje i jest dobrze ?
    Jeżeli tak to co się dzieje po ręcznym zwarciu i rozwarciu styku sterowania na sterowniku kotła ? "złącze zewnętrznego regulatora" - zmiany mogą nie być natychmiastowe. Nie wiem jaki jest algorytm działania sterownika kotła
    Trzeba też pamiętać o tym, że styk ten nie zmienia w żaden sposób temperatury na kotle/piecu i jeżeli sterownik pieca wyłączy się przy zadanej temperaturze to jakiekolwiek zmiany na regulatorze pokojowym nie powinny nic zmienić, no poza tym, że jak będzie za ciepło w domu to zablokuje działanie pieca.
  • #14 21783300
    grzegorz19820921
    Poziom 7  
    Tak, regulator pyka, słychać klik po przekroczeniu zadanej temperatury. Więc bym nie szukał przyczyny w regulatorze. Komunikacja między nadajnikiem a odbiornikiem. Ogólnie nic się nie dzieje po podłączeniu do pieca, jeśli zmniejszam temperaturę na regulatorze pokojowym, to piec powinien się wyłączyć, a jeśli spadła, to włączyć, a tu nic, zero. Jeszcze zastanawiam się, czy może obciąć wtyczkę od sterownika pieca i podłączyć sterownik pieca do regulatora, może wtedy będzie ok. Bo już naprawdę nie mam pojęcia, jak to zrobić. Po prostu wychodzę do pracy na 12 h i nie chcę, żeby cały czas piec chodził. A po 4 godzinach, jak nie włączę sterownika pieca, to go nie rozpali, więc muszę za każdym razem rozpalać. A takie urządzenie by mi mocno pomogło. A podłączenie do samej pompy nic nie da, bo pompa jest podłączona do sterownika pieca, sterownik steruje pompą.

Mam zastępczy sterownik pieca w naprawie w serwisie AGD RTV elektroniczny taki. Odbierając sterownik pieca, wezmę z sobą regulator pokojowy i się spytam, niech sprawdzą to dodatkowe wejście w sterowniku, które służy do podłączenia właśnie regulatora, który powinien włączać i wyłączać po zadanej temperaturze na regulatorze. A druga opcja, czy właśnie obcięcie wtyczki od sterownika pieca, a podłączenie tego regulatora pod kabel sterownika pieca. Regulator posiada w sobie już wtyczkę.
    Osoba trzyma biały moduł elektryczny z przewodem nad laptopem na stole Zasilacz TECH Sterowniki w dłoni, widoczna etykieta techniczna i przewód. Fragment schematu połączeń sterownika pieca z zaznaczonym złączem regulatora

Zapomniałem dodać, że regulator jest sprawny, rozłącza i włącza, bo nosiłem właśnie go samego do serwisu RTV AGD, gdzie sprawdzono. Może gdzieś w sterowniku pieca jest opcja, żeby uruchomić ten regulator, ale nie sądzę, jest zbyt prosty.
    Sterownik pieca EKO-TOM TE-130 z wyświetlaczem i przyciskami programowania Fragment instrukcji dotyczący współpracy urządzenia TE-130 z regulatorem temperatury

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy sterownika pieca Eco-tom TE-130, który nie reaguje na podłączenie zewnętrznego regulatora pokojowego Tech T-4.2, mimo że regulator działa poprawnie i generuje sygnał (słychać klik przekaźnika). Sterownik pieca posiada styk rozwierny, który powinien być oddzielony galwanicznie i sterować kotłem poprzez zwarcie lub rozwarcie styku. Próby zmiany podłączenia przewodów między stykami NO i NC regulatora nie przyniosły efektu. Sterownik pieca jest prosty, bez menu do zmiany trybów, działa w trybie ręcznym i wymaga podłączenia czujników temperatury. Próby podłączenia regulatora bezprzewodowego z czujnikami temperatury również nie skutkowały. Fachowcy potwierdzili, że regulator generuje sygnał, a sterownik pieca nie reaguje na zmiany temperatury z regulatora. Obciążalność styków regulatora jest niska (ok. 0,5A), co wymaga stosowania dodatkowego przekaźnika do sterowania pompą CO. Podłączenie regulatora bezpośrednio do pompy CO jest niewskazane ze względu na słabą obciążalność styków. Brak reakcji sterownika pieca na sygnał z regulatora może wynikać z braku kompatybilności lub specyficznego algorytmu działania sterownika kotła. Autor rozważa wymianę sterownika pieca na nowszy model, gdyż producent nie udziela wsparcia technicznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA