logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe – czy wygrzewać jastrych cementowy po 10 miesiącach i położeniu kafli?

arra12 01 Gru 2025 21:07 750 3
REKLAMA
  • #1 21768438
    arra12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Niestety nie zorientowaliśmy się na czas, że wylewkę z ogrzewaniem podłogowym trzeba wygrzać przed położeniem podłogi…
    Aktualnie mamy już położone kafle w łazience i zastanawiamy się, jak to teraz ugryźć.
    Wylewka jastrychowa, cementowa, około 6 cm i ma już przynajmniej 10 miesięcy, a przypuszczam, że więcej (mieszkanie od dewelopera).
    Zastanawiamy się teraz, czy powinniśmy wygrzać wylewkę w pozostałych pomieszczeniach oraz jak teraz delikatnie postąpić z ogrzewaniem w łazience, aby nic się nie stało? A może po takim czasie nie jest to konieczne?
  • REKLAMA
  • #2 21768557
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Pod kaflami normalnie grzać. A reszta - zależy od tego co będzie na betonie leżało - jak płytki - to i tak dojdzie jeszcze woda z kleju od nich. Jak panele - to wypadałoby zmierzyć wilgotność podłoża i porównać z zalecanymi przez producenta pokrycia parametrami.
    Ja musiałem mocno wysuszyć w kolejnym domu bo kładłem panele winylowe.
    ( mam wrażenie że już odpowiadałem w tym lub bardzo podobnym temacie...)
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 21768623
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    grzej tak żeby nie zafundować fugom terapii szokowej i tyle
  • #4 21769138
    arra12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wszędzie będą kafle, ale czytałam, że bez wygrzania wylewka może popękać/wybrzuszyć się i to samo z kaflami.
REKLAMA