logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wygrzewanie posadzki cementowej przed układaniem płytek – kiedy i jak to zrobić?

nikomaster2 23 Paź 2025 14:14 1299 3
REKLAMA
  • #1 21729278
    nikomaster2
    Poziom 3  
    Witam. W marcu zalewana była posadzka cementowa i tydzień temu założono mi pompę ciepła (ogrzewanie podłogowe). Czy po takim okresie między wylaniem a zamontowaniem pompy wymagane jest wygrzanie posadzki przed położeniem płytek na podłodze? Okaflowany będzie cały dom.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    AI: Jaka jest grubość wykonanej posadzki cementowej?
    7 cm
    AI: Czy po zamontowaniu pompy ciepła było już uruchamiane ogrzewanie podłogowe, czy posadzka była już wstępnie wygrzewana?
    Po założeniu dom jest ogrzewany temperaturą 20 °C*
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21729282
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Takie 'wygrzewanie" a w domyśle wysuszenie posadzki ma znaczenie przy układaniu paneli mdf czy , jak w moim przypadku paneli winylowych, tu wilgotność dopuszczalna podkładu jest ściśle określona ( w pojedyńczych procentach). Kładąc płytki i tak dodajesz w kleju litry wody...
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21729532
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Jedni wygrzewają, inni nie, bardzo często jak fachowiec od płytek, czy firma od paneli nie ma czasu na wykonanie usługi to starają się odciągać termin żądając wygrzania wylewki - co nie znaczy, że nie mają racji. Swoja drogą nie mój interes, ale ja bym całego domu nie kafelkował, kuchnie i łazienki, może wejście, panele zawsze możesz zmienić jak Ci się znudzą, płytki też ale to bombardowanie całego domu - sory za offtop ale nie mogłem się powstrzymać
  • Pomocny post
    #4 21729547
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    nikomaster2 napisał:
    Czy wymagane jest wygrzanie posadzki przed położeniem płytek na podłodze?
    Nie ma potrzeby ani uzasadnenia (w skrócie).
REKLAMA