logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klonowanie dysków rozruchowych – doświadczenia ze stacjami Unitek, Natec, IcyBox

goldboss 02 Gru 2025 07:13 1092 25
REKLAMA
  • #1 21768722
    goldboss
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Mam problem z klonowaniem dysków .
    Na początku próbowałem stację dysków Unitek Y-3032 następnie
    Unitek Y-3026GY01-EU dalej Natek Kangaro dual
    Wszystkie stacje po 30 godzinach kopiowania nie pokazywały
    postępu klonowania jak podają w opisach i klonowanie się nie udało.
    Jaka może być tego przyczyna czy wina jest w tych stacjach ?
    Chodzi mi żeby dyski klonowane miały (Możesz klonować rozruchowe dyski twarde za naciśnięciem jednego przycisku ) tak podaje sprzedawca w stacji IcyBox IB-1232CL-U3
    którą obecnie zamówiłem i ma być dostarczona w czwartek.
    Ma ktoś jakieś doświadczenia w klonowaniu dysków z rozruchem?
  • REKLAMA
  • #2 21768776
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Wszystkie stacje klonuja tak samo, niewazne czy dysk jest rozruchowy czy nie. Jaka pojemnosc maja te dyski, ze trwa to 30 godzin? Nie sa uszkodzone?
  • #3 21768779
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2050
    Witam,
    nie znam tych "stacji", zapewne jest tam jakieś oprogramowanie, czy masz w ogóle dostęp do dysków?
    Wygląda, że oprogramowanie wewnętrzne nie ma dostępu do dysku źródłowego, nie widzi go.
    30 h czekałeś? Interesujące, co to za dyski >500 TB?
    Ja zawsze używam linuxowego dd, bez problemu daje radę nawet z dyskami podłączonymi USB, do tej pory skopiował każdy dysk, jaki podłączałem.
    Pozdrawiam
  • #4 21768887
    goldboss
    Poziom 18  
    Klonowałem kilka różnych dysków Na przykład dysk SSD 500 GB sprawny wyjęty z laptopa sprawdzony wszystko z nim było ok na
    na nowy dysk SSD 1T i nie poszło, 36 godzin były w stacji . Lampki migały na przemian i nie pokazywało postępu w klonowaniu 25/50/75 czy 100%
    Na dysku były pliki , ale po zainstalowaniu w laptopie nie ruszył.
    Komunikat BIOS-u „Boot Device Not Found” na ekranie laptopa HP
    Załączniki:
    • Klonowanie dysków rozruchowych – doświadczenia ze stacjami Unitek, Natec, IcyBox pobrany plik do przetłumaczenia.jpeg (72.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21769000
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Podlacz dwa dyski do stacji i wykonaj klonowanie przy pomocy zewnetrznego programu, nie uzywaj przycisku.

Tez mam chyba Unitek Y-3032 albo jakas jeszcze starsza uniteka i wszystko dziala bez problemu, klonowanie zajmuje max kilka godzin zaleznie od wielkosci dysku. Oczywiscie klonuje programem, a nie przy pomocy wbudowanego mechanizmu, ktory nawet nie wiem czy dziala ;-)
  • REKLAMA
  • #6 21769008
    goldboss
    Poziom 18  
    (wykonaj klonowanie przy pomocy zewnetrznego programu) jakiego programu? I w jaki sposób .
    Testowałem programy do klonowania , niby były darmowe ale jak już kliknąłem kopiuj
    to informacja że muszę wykupić program.
    Te stacje dysków mają w sobie oprogramowanie które niezależnie od kompa działają
  • #7 21769072
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Te stacje dysków mają w sobie oprogramowanie które niezależnie od kompa działają

Niech sobie maja, jak sam widzisz to nie dziala i trwa ponad 30 godzin.

> Testowałem programy do klonowania , niby były darmowe ale jak już kliknąłem kopiuj to informacja że muszę wykupić program.

Jak sie nie umie i pobiera jakies losowe programy to tak to sie konczy. Ostatnio uzywalem https://www.majorgeeks.com/mg/get/macrium_reflect_free_edition,1.html dziala i jest darmowy.
  • #8 21769269
    goldboss
    Poziom 18  
    >>21769072
    No i lipa ten program jest 32 bitowy a ja mam 64 bity
    zainstalowałem wersję na 64 bity ale ta wersja robi tylko kopie zapasowe
    mi jest potrzebny dysk z systemem partycjami i rozruchem na podmianę w laptopie.
  • REKLAMA
  • #10 21769370
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3585
    Rób kopię 1:1 poza systemem.
    Przykład:
    Ekran tworzenia dysku awaryjnego w programie EaseUS Disk Copy
  • #11 21769396
    goldboss
    Poziom 18  
    >>21769072 Nie mogę zainstalować tego programu z linku
    bo wyświetla taki komunikat
    Komunikat błędu: próba uruchomienia 32-bitowego instalatora na 64-bitowym systemie Windows

Oczywiście że ma znaczenie( Niby jak to ustaliles, ze program jest 32bitowy? Oczywiscie jest 64bitowy, zreszta jakie to ma w ogole znaczenie?)
  • #12 21769450
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    clonezilla.org
    distrowatch.com/table.php?distribution=clonezilla
    linuxcommunity.io/t/clonezilla-for-cloning-drives/3148
    5-10min +6g/h klon
  • REKLAMA
  • #13 21769508
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @goldboss > wyświetla taki komunikat

Pewnie cos zle pobrales, instalator powinien normalnie dzialac, nie ma znaczenia, ze jest 32bitowy chyba, ze pod W11 cos zepsuli.

> zainstalowałem wersję na 64 bity ale ta wersja robi tylko kopie zapasowe

Bzdura, podalem Ci link do instrukcji jak klonowac -> https://www.macrium.com/blog/cloning-a-disk-with-macrium-reflect-v8

Jak mozna miec takie problemy z obsluga tak prostego programu?
  • #15 21769727
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @pidar autor nie chce klonowac swojego dysku systemowego tylko inny z laptopa na nowy dysk, wiec to co podalem wystarczy.
  • #16 21769759
    goldboss
    Poziom 18  
    Kolobos napisał:
    @pidar autor nie chce klonowac swojego dysku systemowego tylko inny z laptopa na nowy dysk, wiec to co podalem wystarczy.

dysk z laptopa na którym teraz działam systemowy chcę sklonować na drugi ,oraz inny dysk (luźny) też chcę sklonować na inny dysk.
    To znaczy muszę sklonować 2 dyski na inne dyski ssd 1 dysk który znajduje się w laptopie i drugi luźny z innym systemem na ssd
    Mam stację dokującą do dysków.
    Na razie szykuję się do programu Macrium Reflekt
  • #17 21769874
    pidar
    Poziom 43  
    Dodaję jeszcze jedno ciekawe w swojej prostocie (wizualnej) narzędzie do wykonywania różnych kopii.
    Spoiler:
    Przegląd DiskCopy
    DiskCopy to przyjazne użytkownikowi narzędzie do klonowania dysków/partycji. To jest Idealne zarówno do migracji na szybsze urządzenie do przechowywania danych, jak i do backupu danych.

DiskCopy ma naprawdę fajne funkcje, takie jak:

MBR do GPT i GPT do MBR. Ty może wybrać styl partycji docelowej dysku, nie jest to konieczne By było takie samo jak na dysku źródłowym.
    Zawsze można go rozpocząć. Tarcza docelowa można uruchomić nawet jeśli dysk źródłowy się nie uruchamia.
    Wybór partycji. Tylko kopia partycje, które wybierasz.
    Klonowanie pojedynczej partycji. Klon jedną partycję bezpośrednio na drugą, a opcjonalnie można ją uruchomić (bootable).
    Pełne opcje zarządzania dyskami/partycjami. Począwszy od wersji DiskCopy 1.1.1, DiskCopy zawiera Zakładka narzędzi z opcjami zarządzania.

Interfejs programu DiskCopy z zaznaczonymi partycjami do skopiowania
    Zrzut ekranu narzędzia DiskCopy z sześcioma zielonymi przyciskami opcji dysku.
    Interfejs narzędzia DiskCopy z sześcioma zielonymi przyciskami funkcyjnymi
    Załączniki:
    • DiskCopy v1.4.4.0.zip (812.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21770730
    goldboss
    Poziom 18  
    wczoraj próbowałem program Macrium Rescure i się nie udało
    wyskoczył błąd po kilku minutach i lipa . Robiłem to z instrukcji obrazkowej której link
    dostałem od forumowicza wyżej.
    Wczoraj podłączyłem też dyski do stacji klonowania niezależnie od komputera w stacji do klonowania
    o godzinie 13.00 jest dziś godzina 6.00 i dalej lampki migają tak jak by chciała
    klonować ,ale chyba też nic z tego nie będzie . Spróbuję jeszcze ten DiskCopy z
    ostatniego postu może tym się uda.
    Tak się zastanawiam czy komuś takie klonowanie udało się na takich stacjach
    bo to już czwarta sztuka i nie idzie.
    Zainstalowałem DiskcCopy i zatrzymałem się na tym etapie dalej nie chce kopiować .Co robię nie tak?
    Zrzut ekranu programu DiskCopy pokazujący błąd statusu dysków źródłowego i docelowego.
  • #19 21771007
    pidar
    Poziom 43  
    Okno programu DiskCopy z zaznaczonym dyskiem źródłowym i partycjami do skopiowania
    Przecież wcześniej napisałem! https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4155589.html#21769370

I też prawdopodobne jest, że któryś z tych dysków samoczynnie(?) rozłącza się podczas kopiowania przy użyciu tych stacji dokujących.
  • #20 21771161
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Mam taka stacje i nic sie samo nie rozlacza i nie trwa wielu godzin, autor ma pewnie jakis zepsuty dysk albo problem z komputerem/usb/zasilaczem.

Niech zamiesci screen calego okna z CrystalDiskInfo Portable dla obu dyskow.
  • #21 21771754
    goldboss
    Poziom 18  
    ten dysk na obrazku kopiuje na nowy dysk ssd 1T i nie idzie próbowałem przez usb stacją
    i programami samym kabelkiem usb i lipa. Może dlatego że mam win 8?
    Zrzut ekranu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku SSD SanDisk 1TB z oceną dobry
    Może ten nowy dysk to padaczka ale nie zrobię jego zrzutu cristalinfo bo nie wiem jak.
  • #22 21771799
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wychodzi na to, ze jednak chcesz kopiowac dysk systemowy z ktorego uruchamiasz system, to nie zadziala przyciskiem ani programem uruchamianym z tego systemu. Musisz uzyc programu, ktory uruchomisz bootowalnego nosnika, np. to co podal pidar. Chyba, ze ten dysk tez odlaczasz do kopiowania?

> Może ten nowy dysk to padaczka ale nie zrobię jego zrzutu cristalinfo bo nie wiem jak.

Tak samo, podlaczasz do stacji i tyle.
  • #23 21772705
    marek111111
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Na razie dałem sobie spokój z tymi dyskami bo nie mam na to czasu.
    Oddałem dyski do sprawdzenia i sklonowania odpowiedniemu człowiekowi
    co się na tym zna. Odbiorę w poniedziałek napiszę jak to poszło.
    Ale wrócę jeszcze do tego tematu jak będę miał więcej czasu.
  • #24 21786370
    goldboss
    Poziom 18  
    Niestety wszystkie trzy nowe dyski 1T zakupione na alliexpres okazały
    się uszkodzone . Zwróciłem je do sprzedawcy ,otrzymałem zwrot gotówki.
    Zapłaciłem za nie po 75zł to niedrogo ale co z tego jak to totalna lipa.
    Muszę kupić dyski jakieś markowe i będę dalej próbował. Na razie czekam na
    dopływ gotówki .
  • #25 21786371
    goldboss
    Poziom 18  
    Uszkodzone dyski docelowe
  • #26 21786558
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8263
    Szkoda, że Kolega nie zaznaczył tego, że to były śmieci z Ali za 75 złotych, nie byłoby potrzebne zmarnowanie takiej ilości czasu odpowiadającym.

Jak się okazuje już pierwsza odpowiedź sugerująca uszkodzony dysk była dobra. Powszechnie wiadomo, że jeśli kupuje się z Chin nowy nośnik za dziesiątą część ceny to jest to oszustwo (mała pamięć i oprogramowanie skonfigurowane by wyświetlać duży rozmiar). Dotyczy dysków, kart pamięci, pendrive. Nie warto marnować czasu na kupowanie takiego złomu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy klonowania dysków rozruchowych za pomocą stacji dokujących marek Unitek, Natec i IcyBox. Próby klonowania dysków SSD (np. 500 GB na 1 TB) trwały bardzo długo (ponad 30 godzin) bez widocznego postępu i końcowego sukcesu. Stacje dokujące posiadają wbudowane oprogramowanie do klonowania niezależne od komputera, jednak w praktyce często nie działa poprawnie. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone dyski lub problemy z zasilaniem, połączeniem USB lub samymi stacjami. Zalecane jest użycie zewnętrznego oprogramowania do klonowania, takiego jak Macrium Reflect (darmowa wersja), Clonezilla lub narzędzia Linuxowe (dd), uruchamianych z bootowalnego nośnika, zwłaszcza gdy klonowany jest dysk systemowy. Problemy z instalacją i obsługą programów Macrium Reflect wynikały z błędów pobierania lub niepełnego zrozumienia funkcji klonowania. W końcowym etapie okazało się, że zakupione tanie dyski 1 TB z AliExpress były uszkodzone i nie nadają się do klonowania, co potwierdziło wcześniejsze podejrzenia o wadliwe nośniki. Zaleca się zakup markowych dysków do dalszych prób klonowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA