logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klonowanie SSD z W10/64: EaseUS vs Acronis i użycie przejściówki?

MM2X 12 Sty 2024 20:55 2028 31
REKLAMA
  • #1 20906077
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Ostatnie moje działania z zakresu klonowania/kopiowania itd. odbyły się kilka lat temu z pomocą Acronisa na płycie, zapewne do dzisiaj wiele sie zmieniło w tej materii. Mam potrzebę zamiany dysku systemowego (W 10/64) SSD 120GB na SSD 240GB.
    Wrzuciłem hasło do wyszukiwarki i jest propozycja skorzystania z EaseUS Partition Master pod działającym systemem. Kiedyś preferowano, aby klonować np. za pomocą Acronisa ale nie pod systemem tylko bootowanego z płyty cd/ pendrive.

Jak będzie praktyczniej/bezpieczniej to zrobić, może użycie innego programu?. Przy okazji pytanie odnośnie przejściówki jn. warto ją stosować w ogóle?, a obecnie choćby do procesu o którym wyżej?
    Adapter USB 3.0 do SATA z wtyczką USB Type-C i USB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20906155
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Możesz użyć takiego adaptera, jeżeli to komputer stacjonarny to możesz też podłączyć dysk do płyty głównej jeżeli masz wolne gniazdo i kabel SATA.
    Ja używam programu Macrium Reflect, pozwala on tworzyć obraz używanego systemu. Ale obraz trzeba tworzyć na inny dysk a następnie przywrócić ten obraz na dysku docelowym albo ja nie umiem zrobić klonowania dysku w tym programie.
  • REKLAMA
  • #3 20906171
    MM2X
    Poziom 26  
    badboy84 napisał:
    jeżeli to komputer stacjonarny to możesz też podłączyć dysk do płyty głównej jeżeli masz wolne gniazdo i kabel SATA.

Tak stacjonarny, chodzi mi o to, że zapewne połączenie przez USB będzie mniej efektywne?, prędkość itd.

badboy84 napisał:
    trzeba tworzyć na inny dysk a następnie przywrócić ten obraz na dysku docelowym albo ja nie umiem zrobić klonowania dysku w tym programie.

W Acronisie od razu robi się klon, potem podmieniam 120GB na 240GB, tylko ten program już nieco wiekowy jest więc liczyłem na jakieś rozwiązanie nowocześniejsze ;)
  • Pomocny post
    #4 20906197
    badboy84
    Poziom 43  
    Prędkości po USB 3.1 są zbliżone do maksymalnych transferów na SATA III więc lipy nie ma.

Jak Acronis ogarnie Windows 10 to też będzie dobrze. Ja tam nie narzekam bo kopię zapasową zawsze dobrze mieć w bezpiecznym miejscu więc to że trzeba zrobić obraz dysku mi aż tak nie przeszkadza. Można podłączyć dysk zewnętrzny albo zrobić na dysku sieciowym.
  • #5 20906214
    MM2X
    Poziom 26  
    badboy84 napisał:
    rędkości po USB 3.1 są zbliżone do maksymalnych transferów na SATA III więc lipy nie ma.

Ok., dzięki.
    badboy84 napisał:
    Jak Acronis ogarnie Windows 10 to też będzie dobrze.

O kurde o tym nie pomyślałem, faktycznie wcześniej było to na W7/64. Nie mam teraz sprzętu pod ręką ale jutro albo w niedzielę sprawdzę.
    badboy84 napisał:
    Ja tam nie narzekam bo kopię zapasową zawsze dobrze mieć w bezpiecznym miejscu

Tak wiadomo, ja robię w tym celu ale przede wszystkim 120GB zapełnił się niestety.
  • Pomocny post
    #6 20908091
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3566
    Kopię 1:1 rób po SATA, a później przepnij SSD-a w miejsce starego i rozszerz partycję systemową.
    Wykorzystaj do tego celu, płytkę ze starym, bezpłatnym EaseUS Disk Copy.
    Ikona z ręką wskazującą opcję Sector by sector copy.
    Czytaj:
    Instrukcja obsługi programu
    A tu jeszcze działający link do pobrania starszej darmowej wersji umożliwiającej utworzenie m.in. "CD":
    http://download.easeus.com/free/EaseUS_DiskCopy_Home.exe
  • #7 20908445
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Kopię 1:1 rób po SATA, a później przepnij SSD-a w miejsce starego i rozszerz partycję systemową.

Mam nadzieję, że tak to się odbyło ;)
    pidar napisał:
    Wykorzystaj do tego celu, płytkę ze starym, bezpłatnym EaseUS Disk Copy.

Pośpieszyłem się i zrobiłem wczoraj przy pomocy ATI, brakowało mi tej Twojej informacji wczoraj, bo zawsze dobrze doradzasz :)
    pidar napisał:
    A tu jeszcze działający link do pobrania starszej darmowej wersji umożliwiającej utworzenie m.in. "CD":
    http://download.easeus.com/free/EaseUS_DiskCopy_Home.exe

Zrobiłem nie z bootowanej płyty tylko z programu na PC. Nowy dysk miałem podpięty pod USB, zaraz zacznę testować, czy wszystko jest ok., na razie uruchamia mi się na początku czarny ekran, że coś nie halo itd. ale po wciśnięciu Enter lub ESC startuje.
    Jak będzie więcej niespodzianek to zrobię kopię jw. wg Twojego schematu. Zrzut ekranu z zarządzania dyskami systemu Windows pokazujący dwa dyski Zrzut ekranu z programu do zarządzania kopiami zapasowymi pokazujący opcję klonowania dysku.

Jestem po lekturze i filmiku jak kopiować, rewelacja :) , a miałem wątpliwości, czy podłączenie nowego ssd przez USB nie będzie ułomne, program bardzo prosty, intuicyjny łącznie z instrukcją jak wpiąć/wypiąć technicznie.
    Instaluję program, raczej zapisuję (portable), zaraz zrobię płytę jak coś będzie nie halo z klonem z Acronisa to robię od nowa.
  • Pomocny post
    #8 20908502
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Aha, nie podałem programu do przeprowadzenia stopniowej (nie od razu w wielu przypadkach po przeprowadzonym klonowaniu!) operacji rozszerzenia partycji systemowej.
    Polecam -> IM-Magic Partition Resizer Portable
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4026504.html#20899055
  • REKLAMA
  • #9 20908548
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    nie podałem programu do przeprowadzenia stopniowej (nie od razu w wielu przypadkach po przeprowadzonym klonowaniu!) operacji rozszerzenia partycji systemowej.

Tak na szybko czytam o rozszerzeniu partycji systemowej:
    https://pl.easeus.com/manage-partitions/extend-system-partition-windows-10.html

I jeśli coś kumam i zestawiam z moim przypadkiem to jak wynika z fotki we wpisie #7 nowa partycja systemowa ma 237GB, czy to jest maksimum możliwości?, chyba że coś pominąłem.
    Od 1-go kontaktu z Tobą pamiętam ( a parę lat minęło ;) ), że masz chyba wszystko w portable, wtedy to było ze stronki "sierżant Geek" czy coś podobnie. A skoro tak, to pewnie nie masz potrzeby dokładania pojemności dyskowej?

Sprawdziłem większość na nowym dysku, w miarę jest ok. poza tym, że w kilku programach musiałem zmienić ustawienia, powtórzyć hasła itd.
    Jest problem ze startem (fotka) i nie wiem, czy może w biosie coś trzeba zmienić, czy też podjąć procedurę "repair" z płyty jak wynika z załączonej informacji.
    Zdjęcie ekranu z komunikatem Windows Boot Manager o błędzie startu systemu.
  • Pomocny post
    #10 20909581
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    MM2X napisał:
    jeśli coś kumam i zestawiam z moim przypadkiem to jak wynika z fotki we wpisie #7 nowa partycja systemowa ma 237GB, czy to jest maksimum możliwości?

Tak, to "Acronis' zrobił automatycznie.
    MM2X napisał:
    czy też podjąć procedurę "repair" z płyty jak wynika z załączonej informacji.

Najpierw użyjmy-> Windows Repair Portable

• #11 20909995
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Najpierw użyjmy-> Windows Repair Portable

Dzięki, trochę mi to zajmie, ze względu na lingwistycznych ;)

Uruchomiłem i zapewne niepotrzebnie kompleksowe sprawdzenie i naprawę, bo po 30 minutach mam "repair jobs 4/42". Niestety nie do końca zrozumiałem ten filmik jeśli chodzi o wybory sekwencyjne. Jak pójdzie takim tempem to potrwa ok. 5 godzin, będę musiał zatrzymać i może dokończy jutro chyba, że zacznie mielić od początku ;)
    Jak na razie to mam komunikaty, że następuje reset domyślnych ustawień różnych aplikacji, już mam cykora co z tego wyjdzie, hehehe
  • Pomocny post
    #12 20910042
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    A ja tak zapytam jakiej firmy ten SSD i czy nie było dostępnego darmowego programu do klonowania od producenta? :P

Dla większości liczących się firm są :P
  • #13 20910049
    MM2X
    Poziom 26  
    Kasek21 napisał:
    A ja tak zapytam jakiej firmy ten SSD

Dysk SSD Gigabyte, niestety jeśli nawet jest to nie wiedziałem o tym :( .
  • Pomocny post
    #14 20910441
    badboy84
    Poziom 43  
    Ja już w drugim poście podałem jak można zrobić kopię dysku i nawet rozszerzyć partycję jeżeli dysk docelowy jest większy.
  • #15 20910591
    MM2X
    Poziom 26  
    badboy84 napisał:
    Ja już w drugim poście podałem jak można zrobić kopię dysku

No tak ale to trochę skomplikowanie zabrzmiało ;)
    badboy84 napisał:
    Ja używam programu Macrium Reflect, pozwala on tworzyć obraz używanego systemu. Ale obraz trzeba tworzyć na inny dysk a następnie przywrócić ten obraz na dysku docelowym albo ja nie umiem zrobić klonowania dysku w tym programie.

Wczoraj dotrwałem do 5/42 Windows Repair i ustawiłem hibernację, dzisiaj otworzył się z tym stanem ale szybko przeszedł do 1/42, więc mieli od początku, liczę na jakieś 5-6h.
    Kolego @pidar - czy miałem włączyć kompleksowe/całościowe sprawdzanie i naprawę?
  • #16 20910636
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    MM2X napisał:
    czy miałem włączyć kompleksowe/całościowe sprawdzanie i naprawę?

Tak, bo to 'odświeży" system.
    Czekaj cierpliwie na zakończenie. Jak coś pójdzie nie tak, to "pakuję swoją głowę"!

Dodaję "Toolbox", aby później sprawdzić, czy trzeba aktualizować F/W tego SSD-a.
    Załączniki:
    • ssd_utility_ssd-tool-box_B23.0510.1..zip (47.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #17 20910673
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Ja używam Lazesoft , daje rade nawet z Linuxem i GRUB .
    Potrafi zwiększyć lub zmniejszyć partycje Windows (byle dane się zmieściły)
  • #18 20910691
    badboy84
    Poziom 43  
    Ten ToolBox to można pobrać ze strony producenta i to bez prowizji ...
    Klonowanie dysku zajmuje 15 minut i można to zrobić jednym programem, ale co kto lubi.
  • REKLAMA
  • #19 20911424
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Dodaję "Toolbox", aby później sprawdzić, czy trzeba aktualizować F/W tego SSD-a.

OK., dzięki.
    Nie wiem, pech czy jak ale mieli trzecią godzinę przy stanie 18/42, mam nadzieję, że się nie zaciął ;)
    Zrzut ekranu programu Tweaking.com - Windows Repair 2021 pokazujący listę napraw systemowych.

Dodano po 46 [sekundy]:

badboy84 napisał:
    Klonowanie dysku zajmuje 15 minut i można to zrobić jednym programem, ale co kto lubi.

U mnie nie trwało dłużej przy pomocy Acronisa.

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

No i wreszcie skończył, długo stał na poz. 18/42 więc zatrzymałem i ponowny start, teraz ogarnął wszystko w 40 minut, nastąpił restart i tyle, nie powinien ukazać raportu/informacji?

Uruchomiłem ToolBoxa, wybrałem poz. 1 - select new program .... na koniec komunikat, że instalacja kompletna.
    Po restarcie komputera dalej uruchamia się z ekranem jak w #9.
  • #20 20912401
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    MM2X napisał:
    Po restarcie komputera dalej uruchamia się z ekranem jak w #9.

Przechodzimy do kolejnego etapu naprawy tego błędu:
    Zrzut ekranu opcji rozruchu systemu Windows w trybie naprawy.
    https://youtu.be/lkJUcmDxeX8?t=145
  • #21 20913574
    MM2X
    Poziom 26  
    Przepraszam, przed chwilą wróciłem i tak na szybko:
    Ekran naprawy systemu Windows informujący, że naprawa podczas uruchomienia nie mogła naprawić komputera.

Tej drugiej metody z filmiku nie próbowałem, boję się że wpisując te polecany komendy coć mogę namieszać :( .
  • #22 20913635
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    MM2X napisał:
    boję się że wpisując te polecany komendy coć mogę namieszać

To są standardowe polecenie, wiec bez obaw. Z drugą metodą nie wyjdzie, to od razu przejdź do czwartej.
  • #23 20913681
    MM2X
    Poziom 26  
    Druga metoda się nie powiodła, natomiast 4-ta tak ale pozostaje niestety bez wpływu na uruchamianie systemu.
    Ekran komputera z wynikami polecenia bootsect w trakcie aktualizacji kodu rozruchowego.
    Tutaj wynik drugiej metody:
    Polecenia naprawy systemu Windows w wierszu poleceń z błędami.

Dodano po 10 [godziny] 5 [minuty]:

Mam pecha albo jak?, jeszcze od XP jak próbowałem kopiować , klonować itd. to jakieś kwiatki się pojawiały.
    Nie wiem, czy nie byłoby praktyczniej jeszcze raz klonować ten dysk i teraz nie przez USB ale tradycyjnie podłączyć nowy ssd.

Tonący brzydko się chwyta ;), przeszedłem do kolejnego etapu ale niestety bez efektu:
    Ekran z wynikami skanowania systemu plików w Windows. Okno wiersza poleceń systemu Windows ze skanowaniem systemu. Zrzut ekranu z konsoli Windows pokazujący wyniki poleceń sprawdzania systemu plików.
  • #24 20915128
    pidar
    Spec od pamięci masowych
  • #25 20915258
    MM2X
    Poziom 26  
    Ale się narobiło :)
    Nastąpił moment, że nie mogłem wejść w tryb naprawy (F12) , kilkanaście razy resetowałem i nic. Postanowiłem wejść do BIOS-u i zamierzałem ustawić na 1-szej pozycji bootowanie z pendrive. Wchodzę w zakładkę i mam coś takiego:
    Zrzut ekranu z ustawieniami BIOS-u z listą priorytetów bootowania.

Zmieniłem ustawienie i umieściłem na 1-szej pozycji "Windows Boot Manager" F10 i restart, ku mojemu zdziwieniu odpalił normalnie :), ponowiłem zatem restart jeszcze 3 razy i za każdym razem jest ok, tj. prawie ok, bo jest taki komunikat i nie wiem o jakie urządzenie chodzi, po naciśnięciu ok., znika.
    Komunikat na ekranie komputera o treści No Device Found!.

pidar napisał:
    "Wpadam' na moment i jeszcze od "10" sprawdź:

Jestem po lekturze ale nie zdążyłem zastosować, może nie będzie potrzeby chyba, że w celach edukacyjnych ;) ...
  • #26 20915295
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    MM2X napisał:
    jest taki komunikat i nie wiem o jakie urządzenie chodzi, po naciśnięciu ok., znika.

To już sam ustal co jest wyłączone (odłączone), a jest dodane do bootu..
    Z programu DriveLetterView teraz pokaż screen.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3633542.html#18296551
  • #27 20915548
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Z programu DriveLetterView teraz pokaż screen.

Zrzut ekranu programu DriveLetterView pokazujący listę dysków i ich szczegóły.
    pidar napisał:
    To już sam ustal co jest wyłączone (odłączone), a jest dodane do bootu..

Może to ma związek z tym:
    Komunikat o błędzie z informacją o odłączeniu urządzenia Redmi Note 10 5G.
    Nie podłączałem dzisiaj telefonu do komputera ale też nie ma o nim nic w BIOS-ie, dziwne.
  • #29 20916276
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Przestaw kolejność, SSD przed tym ->

Zrzut ekranu ustawień BIOS Gigabyte z listą priorytetów rozruchu.

Nie mam w Boot-cie wpisanych innych urządzeń poza napędem dvd, dyskiem systemowym ssd i dwoma talerzowymi a komunikat "No device found" dalej wyskakuje, nawet usunąłem pendrive dla pewności.
  • #30 20916618
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Nie wiem, jak to w prosty sposób "ugryźć"?
    Przedstaw jeszcze (administrator, wiersz polecenia w Windowsie) log po komendzie bcdedit /v
    Kolega @WojtasJD może tu zaglądnie i ewentualnie najpierw mnie "skarci", a później oczywiście Tobie pomoże?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje klonowanie dysku SSD z systemem Windows 10/64 z 120GB na 240GB. W dyskusji porównano programy do klonowania, takie jak Acronis i EaseUS, oraz omówiono użycie adapterów USB. Użytkownicy podkreślają, że klonowanie przez SATA jest bardziej efektywne niż przez USB, mimo że transfery USB 3.1 są zbliżone do SATA III. Zasugerowano użycie programów takich jak Macrium Reflect, EaseUS Disk Copy oraz Lazesoft. W trakcie klonowania pojawiły się problemy z uruchamianiem systemu, które wymagały naprawy MBR oraz dostosowania ustawień BIOS. Użytkownik ostatecznie zdołał uruchomić system, ale nadal występowały problemy z komunikatami o błędach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA