logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne problemy z kartami graficznymi, płytami i procesorami

jajw 20 Gru 2022 09:31 585 13
  • #1 20344128
    jajw
    Poziom 4  
    Jakiś czas temu kupiłem płytę główną gigabyte b550m ds3h, do niej podpięty był procesor r5 5600x, ramy pvs416g360c7k i grafika rx 6800 i zasilacz be-quiet pure power 10 700W.
    Pewnego dnia komputer nie chciał się normalnie uruchomić. Tj wywalał błędy przy starcie systemu. Odkrylem, że gdy pamięci były na Dual. Channel to się tak działo, ale kiedy przekładałem kość tak żeby pracowała w single, wszystko było ok. Ale to nie koniec, bo potem przy starcie bios zaczął sygnalizować błąd karty graficznej. Co ciekawe, po przełożeniu karty do drugiego gniazda, wszystko było ok. Po przestawieniu w biosie, żeby pcie 16 pracowało jako x8 też było ok, ale po zmianie na x16 znów błąd karty.
    Postanowilem więc odesłać na gwarancję płytę główną. Ta wróciła z opisem, że został. Zaktualizowany bios. Wydało mi się to dziwne, bo bios był zaktualizowany do najnowszego, ale ok...
    Wracam do domu, podpinam wszystko i znów na starcie słyszę błąd karty graficznej. Zacząłem sprawdzać i podpinać inne części, które mam w domu.
    Podłączałem do niego w sumie sporo sprzętu żeby sprawdzić o co chodzi:
    Gtx 960, gtx 1660, rx 6600xt i 6800, ramy pvs416g360c7k i hx432c16pb3k2 (Dual i single).
    Procesory r5 3600 i 5600x, zasilacze xfx gold xps 750w-sew, be quiet l10-700w i ldlc xt-750p.
    I efekt tego jest taki, że płyta nawet już nie wydaje dźwięku.
    Mało tego, kiedy z powrotem podłączam procesor do starej płyty asrock b450 gameing k4, teraz tam przy starcie słyszę 5 sygnałów z biosu. Dzieje się tak na obu procesorach, mimo że wczęśniej chodziły bez problemu!
    Kontaktowałem się nawet z serwisem w którym była plyta, ale tam twierdzą, że u nich pracowała normalnie
    Ktoś mi może wytłumaczyć o co tutaj chodzi i co mogę z tym zrobić?
  • #2 20344149
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    nie da sie jednoznacznie odpowiedziec, poprostu cos sie psuje, moze brakowac lub byc nie poprawne ktores z napiec, cos ma luzny kontakt/zimny lut, moze gniazdo uszkodzone - 5 sygnalow krotkich to blad CPU, moze masz problem z kontaktem lub jego zasilaniem? Masz ustawienia w BIOSie standardowe czy poprawione/podkrecone?
    Proponuje podejscie systematyczne, wyjmujesz wszytko, instalujesz tylko niezbedna konfiguracje np. plyta glowna, jedna pamiec i cpu, grafika zintegrowana jezeli jest, jezeli nie ma to najprostrza karte grafiki, BIOS default.
    Jezeli wszystko sie uruchomi i dziala poprawnie dokladasz po jednym komponencie i testujesz.
    Pozdrawiam
  • #3 20344157
    jajw
    Poziom 4  
    Sek w tym, że już to robiłem, nawet resetowałem bios (wyjmowałem baterie, zawierałem CMOS) i nic. Najgorsze, że kompoter, z którego wyjąłem procesor, żeby sprawdzić płytę która wróciła z serwisu też przestał działać. W tamtym komputerze też wszystko wymontowałem, zresetowałem bios i dalej na starcie jest 5 sygnałów. A ta płyta która wróciła z serwisu nawet sygnału nie daje, tylko włącza się i koniec.
    I żeby nie było, wszystko montowałem ostrożnie i nie był to mój pierwszy raz, bo już dziesiątki komputerów złożyłem, ale coś takiego widzę pierwszy raz.
  • #5 20344241
    jajw
    Poziom 4  
    Rozumiem że chcesz pomóc, ale. Skąd wiesz ze podchodze do tego zbyt gwałtownie i niesystematycznie?
    Już 3 dzień sprawdzam wszystko na spokojnie i po kolei. Nie wiem czy doczytałeś mój pierwszy post do końca, ale sprawdzałem te części na 3 różnych zasilaczach, które w innych okolicznościach normalnie działały. Jeden z nich cały czas jest podpięty do komputera, który stoi w tym samym miejscu od lat, podpięty do listwy antyprzepjeciowej i do momentu wyjecia procesora i podpięcia do tej felernej płyty która wróciła z serwisu, wszystko działało normalnie. Więc założenie, że nagle wszystkie trzy zasilacze nagle przestały działać akurat w momencie kiedy zepsuta płyta wróciła z serwisu wydaje sie dość mało prawdopodobne.
  • #6 20344266
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    nie denerwuj sie,
    narazie postarajmy sie o jeden sprawny zestaw, potem sprawdzmy wszystkie komponenty i felerna plyte.
    Obejzyj na spokonie od poczatku te plyte, moze naruszyles jakis element podczas montazu, moze procesor ma pogiete nozki lub nie ma ktorejs. Moze w slotach cos zwiera, powoli spokojnie obejzyj.
    Wspominales o resecie BIOSu ale samo wyjecie baterii moze byc za malo, to powinno byc nawet 30min, raczej uzyj zworki/przelacznika na plycie.
    Pozdrawiam
  • #7 20344298
    jajw
    Poziom 4  
    Nie denerwuje się, tylko mam wrażenie, że sugerujesz coś czego nie napisalem i ignorujesz fakty o których pisalem.
    A jak już pisałem sprawdzałem te zestawy na 4 kartach graficznych, 2 zestawach pamięci ram, 2 procesorach i 3 zasilaczach. Sprawdzałem je we wszystkich możliwych konfiguracjach (spędziłem przy tym w sumie już kilkanaście godzin). Wyjmowałem baterie na ponad 20 min i resetowałem CMOS.
    I faktycznie, bardzo mnie niepokoi to, że po wsadzeniu procesorów które były 100% sprawne do płyty która wróciła z serwisu i ponownym wsadzeniu ich do komputera który też był 100% sprawny, teraz nagle nie chce się uruchomić. Jednak nie zmienia to faktu, że wszystkie standardowe opcje już sprawdziłem.
    I wiem jak się montuje procesory, robiłem to dziesiątki razy, ale na ww oglądałem piny na procesorach pod lupą i sprawdzałem nawet płyty szukając ewentualnych paprochów, włosów itp i nic.
  • #8 20344339
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 988
    Moim skromnym zdaniem, główną przyczyną takich "awarii", jest UEFI, i czytając takie tematy, nie wiem, czy nie mam racji, ale na szczęście, mam to w (cenzura), blaszaka nie planuję...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3940139.html
    Wiesz o co chodziło w tym temacie?
  • #9 20344380
    jajw
    Poziom 4  
    Chlopak źle wpiął procesor. A ja, jak już pisałem robilem już to dziesiątki (o ile nie setki) razy i mógłbym to zrobić z zamkniętymi oczami (sądzisz, że skoro sprawdzałem piny na płycie i na procesorze pod lupą, to nie upewniłem się, czy jest dobrze wsadzony, tylko wolałem tracić czas na sprawdzanie wszystkich innych opcji?) . Składam komputery od 20 lat i pierwszy raz mam taki problem, więc proszę mnie nie porównywać do kogoś, kto nawet nie wie, że procesory Intela z "f" nie mają integry. A ja jak już pisałem sprawdzałem to z czterema różnymi kartami graficznymi. Mało tego, sprawdzałem też wszystkie złącza pcie, łącznie z pcie x1 (użyłem do tego specjalnych riserow) i nic.
  • #10 20345037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20345924
    jajw
    Poziom 4  
    Płyta b550m pojechała na serwis, natomiast na b450 jest pewien postęp, a mianowicie udało mi się odpalić komputer z procesorem r5 5600x grafika 6800 i ramem Hyperx, ale w dość niestandardowej konfiguracji, ponieważ ram musi być w single Channel (inaczej system nie chce się załadować i wywala randomowe błędy) i karta graficzna i dysk nvme muszą być wpięte w drugie sloty, bo gdy któreś z nich, albo oba są wpięte w główne sloty, wtedy na starcie mamy 5 sygnałów (czasem 5 + 1).
    Niepokojące i bardzo dziwaczne są wskazania hw info w biosie (patrz zdjęcie) gdzie są dziwne wskazania wszystkiego po kolei. Co ciekawe wskazania te niczym się nie różnią, bez względu na zasilacz który jest podpięty. Dziwne problemy z kartami graficznymi, płytami i procesorami
  • #12 20346541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20358097
    jajw
    Poziom 4  
    Odłożyłem temat na święta, bo komp w miarę działał. Jednak sielanka nie trwała długo. W pewnym momencie komp się zawiesił i znów nie chciał się uruchomić. Po wyjęciu jednej kości włącza się, ale system zawiesza się podczas ladowania (na kręcącym się kółku). Co ciekawe Ubuntu, który próbowałem załadować z pendrivea, ale podobnie jak windows, zawiesza podczas ładowania.
    Jednak memtest z pendrivea ruszył, ale nic nie wykryl Dziwne problemy z kartami graficznymi, płytami i procesorami
    Także sprawa robi się coraz dziwniejsza.
    Do tego komp teraz startuje tylko na pamięciach wpiętych do pierwszego slotu i tylko z pamięciami hyperx, choć wcześniej patrioty viper steel też bez problemu na nim chodziły. Ba, zanim zaczęły się te cyrki, wszystkie pamięci pięknie chodziły na tej plycie wpięte wszystkie na raz.

Napięcia na zasilaczu to odpowiednio 3,36 v, 5.05 v i 12,26 v, więc bez tragedii a na płycie nie mierzylem, bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, bo mam do dyspozycji tylko multimetr.
  • #14 20358701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem po zainstalowaniu płyty głównej Gigabyte B550M DS3H, procesora Ryzen 5 5600X, pamięci RAM Patriot Viper Steel oraz karty graficznej RX 6800. Komputer nie uruchamia się poprawnie, generując błędy przy starcie systemu, szczególnie w trybie Dual Channel pamięci. Po przełożeniu komponentów do innych slotów, problem z kartą graficzną ustępuje, ale pojawiają się inne błędy. Użytkownik próbował resetować BIOS, wymieniać zasilacze oraz testować różne konfiguracje, jednak problemy nadal występują. Wskazano na możliwość uszkodzenia komponentów, w tym procesora lub płyty głównej, a także na nieprawidłowe napięcia zasilania. Użytkownik zauważył, że system działa tylko w trybie jednokanałowym pamięci RAM, co sugeruje dalsze problemy z kompatybilnością lub uszkodzeniem sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA