Wilgoć w domu na rogach lokalu.
Witam, mam problem z wilgocią — izolacją.
Po kupnie domu zauważyłem, że na rogach lokalu wewnątrz domu są plamy wilgoci. Lokal jest położony na klatce schodowej w najwyższym punkcie.

Dom jest kanadyjski, docieplony styropianem 10 cm.
Posiada poddasze użytkowe oraz strych (podłoga strychu docieplona wełną szklaną). Dom ma zaledwie 10 lat, także dziwię się, że takie coś ma miejsce.
Miał ktoś taki przypadek? Ewentualnie czy wie ktoś, jak rozwiązać problem.
Za wszystkie podpowiedzi dziękuję.
AI: Czy w domu jest sprawna wentylacja (mechaniczna lub grawitacyjna)? Czy okna mają nawiewniki, a kratki wentylacyjne są drożne?
Wentylacja jest grawitacyjna. Brak nawiewników w oknach. Kratki są drożne.
AI: Czy plamy wilgoci pojawiają się tylko w jednym miejscu, czy w kilku pomieszczeniach? Czy widać gdzieś pleśń lub grzyba?
W jednym pomieszczeniu. Brak objawów w innych pomieszczeniach
Witam, mam problem z wilgocią — izolacją.
Po kupnie domu zauważyłem, że na rogach lokalu wewnątrz domu są plamy wilgoci. Lokal jest położony na klatce schodowej w najwyższym punkcie.
Dom jest kanadyjski, docieplony styropianem 10 cm.
Posiada poddasze użytkowe oraz strych (podłoga strychu docieplona wełną szklaną). Dom ma zaledwie 10 lat, także dziwię się, że takie coś ma miejsce.
Miał ktoś taki przypadek? Ewentualnie czy wie ktoś, jak rozwiązać problem.
Za wszystkie podpowiedzi dziękuję.
AI: Czy w domu jest sprawna wentylacja (mechaniczna lub grawitacyjna)? Czy okna mają nawiewniki, a kratki wentylacyjne są drożne?
Wentylacja jest grawitacyjna. Brak nawiewników w oknach. Kratki są drożne.
AI: Czy plamy wilgoci pojawiają się tylko w jednym miejscu, czy w kilku pomieszczeniach? Czy widać gdzieś pleśń lub grzyba?
W jednym pomieszczeniu. Brak objawów w innych pomieszczeniach