logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS5 1216A po zalaniu – napęd nie czyta płyt, blokuje się po jednej próbie

licbarskim 02 Gru 2025 15:56 183 2
REKLAMA
  • #1 21769170
    licbarskim
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    PS5 1216A - nie odczytuje płyt

Cześć
    Mam zagwostkę i jestem już bliski rezygnacji, dostałem ps5 z napędem po niewielkim zalaniu - fakt zalaznie musiało być na prawdę nie wielkie bo śladów nie znalazłem.
    Znalazłem za to uszkodzoną taśmę w gnieździe logiki , wyglądało to jak lekkie przysmażenie po zalaniu tylko zastanawiam się skąd tam ciecz (której nie znalazłem również).
    Taśma do wymiany logika - laser, reszta do myjki no i niby gniazdo udało się uratować bo na każdym pinie działa, wymieniłem konsolka wciąga płytę próbuje odczytać i d... mogę ją wyjąć ale nie mogę już włożyć kolejnej, dopiero po restarcie mogę włożyć i wyciągnąć tylko 1 płytę.

No nic myślę sobie oby logika nie była ubita bo po zawodach, sprawdziłem płytę główną i tam zwarty był mosfet 38168 , sprawdziłem resztę i ok.
    stwierdziłem że wymienię od razu sterownik logiki co też uczyniłem oraz laser z mechanizmem.
    Efekt był ten sam co przed , każda płyta nie jest czytana a po próbie odczytu przerzuca ją raz w mechanizmie i na tym koniec, płytę wyciągam i żadnej już włożyć nie mogę bo mechanizm żadnej nie pobiera, po restarcie pobiera i tak do 1 płyty. Nie wiem ale wygląda mi to na logikę, pomysły mi się skończyły.
  • REKLAMA
  • #2 21773711
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Bledy z UART ?
  • #3 21807166
    licbarskim
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    >>21773711
    Dopiero interfejs ściągnąłem i jeszcze nie miałem czasu się nim zająć, natomiast dzisiaj przeniosłem układ logiki na nową płytę ale też znalazłem jeszcze ubity kondensator na płycie głównej ale za diabła nie wiem jakie ma parametry ???
    Przy pozycji F7502 jest mosfet 38168 i cewka a pomiędzy nimi 2 kondensatory, oznaczyłem właściwy.

Może ma ktoś boardview dla edm-030 ?
    Załączniki:
    • PS5 1216A po zalaniu – napęd nie czyta płyt, blokuje się po jednej próbie IMG_0752.JPG (3.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA