logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS5 CFI-1216A EDM-033 wyłącza się po 20s, działa w trybie bezpiecznym – analiza awarii

samek26 26 Gru 2025 11:55 291 7
  • #1 21790268
    samek26
    Poziom 11  
    PS5 cfi1216a płyta EDM-033.
    Wyłącza się ZAWSZE po 20 sekundach od startu.
    Można dojść do menu wyboru języka/sieci albo zostawić na ekranie startu, za każdym razem 20 s i twardy shutdown.
    Zasilacz daje stabilne 12 V. Na serwisowym to samo. Pobór prądu przy starcie ok. 8 A i spada do 4,8-5 A. Po skasowaniu błędów UART (głównie błędy złego wyłączenia i zasilania APU) żaden nie wraca. Ciekły metal już ktoś zmienił na pastę, ja zaaplikowałem PTM. Pod termowizją nic nadzwyczajnego nie świeci, RAM startuje, mostek, kontroler dysków, przetwornice. Bez chłodzenia dosyć szybko nagrzewa się APU (ok. 7 s i już 80 °C), ale jak zakładam radiator serwisowy to czas rozruchu się nie zmienia.
    Konsola normalnie startuje i przechodzi procedurę POST.
    W trybie bezpiecznym konsola się nie wyłącza. Wgranie całego systemu od nowa nic nie zmienia, więc to kwestia hardware.
    Nie znalazłem żadnego zwarcia, pozostałości ciekłego metalu czy spadków napięcia na liniach zasilania.
    Jakieś sugestie/pomysły/podpowiedzi?
    AI: Czy wiesz, czy konsola była wcześniej naprawiana lub modyfikowana (poza wymianą ciekłego metalu na pastę/PTM)?
    Brak śladów ingerencji
    AI: Czy próbowałeś uruchomić konsolę bez podłączonego dysku SSD oraz napędu Blu-ray (jeśli jest obecny) i czy wtedy również następuje wyłączenie po 20 sekundach?
    Konsola bez peryferiów zachowuje się tak samo.
  • #2 21790437
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Jedyne co mi przychodzi do glowy to wylut chipsa od BT i wifi , wtedy test.
  • #3 21790451
    samek26
    Poziom 11  
    >>21790437 Ale czy uszkodzony BT albo Wi-Fi nie dawałoby błędu UART?
    Już kombinowałem, czy winna nie jest któraś z kości SSD i podczas zapisu awaryjnie odłącza APU, ale nie uśmiecha mi się lutować 6 kości i kontrolera dla testu (zwłaszcza, że taki zestaw nie do kupienia bez dawcy).
  • #4 21790961
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    jedyne co mi przychodzi do glowy to jeszcze zamrazanie albo podgrzewanie hotair w celu wymuszenia wczesniejszego/późniejszego wylaczenia.
  • #6 21791659
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    Zgraj stary BIOS. Wgraj od wersji digital i jak problem ustąpi, masz sprawną konsole z tym że w wersji digital.
  • #8 21791814
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    Może być wysypany BIOS. Poszukaj pliku pod tą samą płytę ale w wersji digital. wgraj i sprawdź czy będzie OK. Jak nie będzie OK. To być może APU.
    Kontroler dysku możesz zmienić, też rożne objawy daje.

Podsumowanie tematu

✨ PS5 model CFI-1216A z płytą EDM-033 wyłącza się automatycznie po około 20 sekundach od uruchomienia, niezależnie od tego, czy konsola jest na ekranie startowym, czy w menu wyboru języka i sieci. Zasilacz dostarcza stabilne 12V, a pobór prądu przy starcie wynosi około 8A, spadając do 4,8-5A. Po usunięciu błędów UART związanych z nieprawidłowym wyłączeniem i zasilaniem APU, błędy nie powracają. Wymieniono ciekły metal na pastę termoprzewodzącą (PTM), a podgląd termowizyjny nie wykazuje anomalii w pracy RAM, mostka południowego, kontrolera dysków ani przetwornic. APU nagrzewa się do 80°C w około 7 sekund bez chłodzenia, jednak zastosowanie radiatora serwisowego nie wydłuża czasu pracy przed wyłączeniem. Konsola przechodzi procedurę POST i w trybie bezpiecznym nie wyłącza się, co wskazuje na problem sprzętowy, a nie systemowy. Brak zwarć, pozostałości ciekłego metalu czy spadków napięcia na liniach zasilania. Problem wymaga dalszej diagnostyki sprzętowej, potencjalnie związanej z układem APU lub elementami zasilania i kontroli termicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA