logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hotpoint Ariston LST 116 HA – po wymianie pompy myjącej ciągłe wypompowywanie, migają diody

kasiakonwerska 02 Gru 2025 19:45 1305 71
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić zmywarkę Hotpoint Ariston LST116 HA, która po wymianie pompy myjącej i hydrostatu po kilku minutach przechodzi na Eco, miga diodami Power i Eco oraz ciągle wypompowuje wodę?

Ciągłe wypompowywanie z migającymi diodami Power i Eco najpewniej oznacza błąd F05 związany z układem hydrostatu / wykrywaniem poziomu wody, a nie samą nową pompą myjącą [#21774717][#21778528] Skoro hydrostat został już wymieniony i czyszczenie komory nie pomogło, trzeba sprawdzić wiązkę hydrostat–moduł, wężyk misa–hydrostat oraz sam kubek/pokrywkę hydrostatu, bo uszkodzenie albo słaby styk w tych elementach może dawać taki objaw [#21778528][#21779478] Warto też rozebrać moduł sterujący, obejrzeć go pod kątem zalania, korozji i ewentualnie wystrzelonego triaka, a płytę umyć IPA i skontrolować wszystkie wtyczki oraz styki preparatem do styków [#21780309][#21779478] Ponieważ w tej zmywarce grzałka jest połączona z pompą, trzeba sprawdzić oba jej styki względem masy, bo przebicie grzałki może wywoływać takie zachowanie [#21780604][#21779478] Jeśli hydrostat jest właściwy do tego modelu, a obwody są poprawne, zostaje moduł sterujący albo uszkodzenie w okablowaniu [#21777806][#21778528]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 21780352
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3669
    Dobrze by zakupić też izopropanol. Są nawet w butelkach z atomizerem.
  • REKLAMA
  • #62 21780390
    kasiakonwerska
    Poziom 2  
    >>21780352 Mam pytanie: Jak to cholerstwo zdjąć? Wszystko już mam poodkręcone i poodpinane, tylko mi to dno trzyma...
    Gwintowane gniazdo montażowe w metalowej obudowie z widocznymi resztkami uszczelniacza

Dodano po 7 [minuty]:

>>21780352 A do czego to będzie mi potrzebne?
  • #63 21780408
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    A po co aż tak rozkręcać zmywarkę? Izopropanol to środek do mycia płyt elektronicznych.
  • #64 21780424
    kasiakonwerska
    Poziom 2  
    >>21780408 Chcę ściągnąć górę, położyć dół na biurku pod lampą, spokojnie wszystko przepatrzyć, multimetrem sprawdzić, dostać się do grzałki... mieć pewność, że wszystko sprawdziłam, a nie po łebkach.
    >>21780408 Ok, kupię i zrobię i to... Dobra. Mamy to. No i gdzie jest ten czujnik NTC i grzałka, panowie? Jestem gotowa i zdeterminowana, skoro dotarłam aż tutaj.
    Hotpoint Ariston LST 116 HA – po wymianie pompy myjącej ciągłe wypompowywanie, migają diody1765727278...118245.jpg (3.12 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #65 21780585
    kasiakonwerska
    Poziom 2  
    >>21780408
    Zielona płytka drukowana z licznymi lutowanymi elementami elektronicznymi Zielona płytka drukowana z elementami elektronicznymi i punktami pomiarowymi Zielona płytka drukowana z lutowanymi elementami i test pointami Zielony obwód drukowany z widocznymi ścieżkami, punktami testowymi i oznaczeniami TP Płytka drukowana PCB z oznaczeniami i komponentami elektronicznymi Płytka drukowana z elementami elektronicznymi na niebieskim materiale Płytka drukowana z kondensatorami, przekaźnikami i innymi komponentami elektronicznymi Fragment płytki drukowanej z przekaźnikami HF3FA i złączem przewodowym Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i transformatorem Moduł elektroniczny z układami scalonymi osadzony na płytce PCB Zbliżenie płytki drukowanej z elementami elektronicznymi i naklejką kontroli jakości
  • Pomocny post
    #66 21780604
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Grzałka jest połączona z pompą i trzeba sprawdzić każdy z 2 styków pomiędzy masą. Na zdjęciu nie widać nic co przypomina czujnik NTC. Moduł umyć IPA.
  • #67 21780683
    kasiakonwerska
    Poziom 2  
    >>21780604 OK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #68 21780848
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2274
    I nie mierzymy mikrometrem, tylko przyrządem uniwersalnym zwanym potocznie miernikiem.
  • #69 21780925
    kasiakonwerska
    Poziom 2  
    Poddaję się. Sprzedam na części i nie chcę jej widzieć. Ktoś chętny?

Dodano po 11 [godziny] 30 [minuty]:

Rozkręciłam ją dzis na nowo i okazało sie że urwała mi sie część od grzałki... Co teraz mam z tym Panowie zrobić ?? Wywalić na szrot ???Zbliżenie na uszkodzony przewód z końcówką przy module grzewczym zmywarki
  • #71 21781327
    kasiakonwerska
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Jesteście nieocenioną pomocą dla mnie. Po tym, jak walczyłam o tę zmywarkę i trud, jaki w nią włożyli, moi rodzice zadecydowali, że kupią mi jednak nową za te wszystkie nerwy i pracę. Jeśli komuś przyda się jakaś część z niej, dajcie znać. A ja dziś wieczorem podzielę się z Wami moimi punktami. Jeszcze raz wielkie dzięki, Panowie, za jakąkolwiek pomoc. Dużo się od Was nauczyłam. Miłego dzionka.
  • REKLAMA
  • #72 21781401
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Najlepiej wziąć zmywarkę Beko. Nic rewelacyjnego, ale najtańsze części zamienne na rynku a z pewnością nie popracuje bezawaryjnie nawet połowy lat co ta Hotpionta.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Hotpoint Ariston LST 116 HA po wymianie pompy myjącej i hydrostatu nadal wykazuje problem ciągłego wypompowywania wody oraz migających diod (Eco i zasilania). Pompa myjąca jest nowa i prawidłowo dobrana, hydrostat również został wymieniony na dedykowany model. Po wymianach i osuszeniu podzespołów zmywarka działa w trybie płukania bez błędów, jednak przy programie intensywnym pojawia się błąd F05 (wyciek) lub F02 (problem z elektrozaworem Aqua Stop). Sprawdzono drożność węży, szczelność, ciągłość przewodów oraz stan uszczelek, nie stwierdzono wycieków ani uszkodzeń mechanicznych. Podejrzewany jest uszkodzony moduł sterujący lub moduł mocy, możliwe uszkodzenia elektroniki spowodowane wilgocią. Zalecane jest demontaż i dokładna inspekcja modułu sterującego, weryfikacja ciągłości wiązek przewodów między hydrostatem a modułem oraz pomiar elektrozaworu Aqua Stop multimetrem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia grzałki lub czujnika temperatury NTC, które mogą powodować nieprawidłowe działanie programu. Wymiana uszczelki drzwi jest rekomendowana ze względu na jej zużycie. Problem pozostaje nierozwiązany, wymaga dalszej diagnostyki elektroniki i ewentualnej wymiany modułu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA