logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku po formacie komputera, zmiany w BIOS nie pomagają

Bodexus 22 Gru 2005 22:26 966 8
REKLAMA
  • #1 2107781
    Bodexus
    Poziom 11  
    Siemka!!! Problem polega na tym, iz po sformatowaniu kompa znikł dzwięk, wiec zrobiłem to jeszcze 2 razy prubujac przestawiac w biosie na karte dzwiekowa zintegrowana itp, lecz to nie dało zadnych rezultatów?? Co mogło sie stac?? Pomocy!!![/code]
  • REKLAMA
  • #2 2107806
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Można jaśniej ?? Dźwięk był cały czas zintegrowany czy z karty PCI ? bo trochę kolega zamotał.
  • REKLAMA
  • #3 2108038
    Bodexus
    Poziom 11  
    uzywałem karty dzwiekowej sound blastera, tyle ze jak przestało działac to go wyjaołem myslac, ze nadszedł juz jego czas, wiec przestawiłem w biosie na zintegrowana, i zrobiłem jeszcze jeden format. rezultat ten sam, dziwne piszczenie w głaosniekach, przy odpalaniu kompa tak jakby dzwiek który jest w standardzie Xp przy odpaleniu, został uciety w sekunde i powielony.
  • REKLAMA
  • #4 2108066
    metandrzej
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    A sterowniki do tej zintegrowanej dźwiękówki kolega wgrał?
  • #5 2108172
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jak wyzej do jednej czy drugiej kolega sterowniki wgral ?
  • #6 2116993
    Bodexus
    Poziom 11  
    Pruby odbywały sie za kazdym razem, przez formatowanie , przełaczenie w biosie i dogranie ( albo wrzucenie sterowników do zintegrowanej albo do Creativa) sterów co nie daje w zaden sposób rezultatów pozytywnych. :(:?: co z tym zrobic. Moze to płyta głowna. a moze konflikt? Ale gdyby był konflikt karty z Xp to przynajmnie zintegrowana by działala a tu nic? Hmm... Jakies koncepcje, obiekcje?
  • REKLAMA
  • #7 2117046
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Może być uszkodzona zintegrowana. Czy karta na PCI na innym komputerze tak samo się zachowuje ?? Jeśli kolega sprawdzał bądź ma gdzie sprawdzić.
  • #8 2118249
    ProLuke
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W sumie to zdobadz 2 karte dzwiekuwke sprawdz czy dziala i jak tak znaczy sie ze musisz sobie sprawic nowa a tak poza tym to w sumie wykrywa ci ze masz dzwieck zintegrowany pozatym ze wlaczyles w bios, albo nie urzywasz poprawnych driverow dla tego zintegrowanego dzwieku.

Moderowany przez jankolo:

Informuję kolegę, że na tym forum piszemy w języku POLSKIM. Następny post tak napisany wyląduje w koszu, a kolega otrzyma ostrzeżenie. Kolega przynosi wstyd naszemu forum

• #9 2120347
    Bodexus
    Poziom 11  
    Wsumie to dziwne, a żeby nagle przestały działać obie karty? I dziwnym by było gdyby creativa sie nagle przez format spaliła, czy w jaki kolwiek inny sposób przestała działać, od takich czynnosci? Nie wiem gdzie pies pogrzebany? Mysle ,ze darajwery jakich użyłem przy instalacji są dobrze bo próbowałem i te co mam dołaczone do płyty głównej i tych co posiada Xp które poniekąd lepiej sie sprawdzają w poprawnym działaniu systemu! Mam dziwne przeczucia co do płyty głównej choc nie jest jakas stara i wczesniej wszystko dizłałało(K7S6A ATX) . Moze to jej wina, ale to sie jeszcze okaże!! Czy mogłem o czymś zapomniec? Hmm? Pozdrawiam Wszystkich cierpliwych!!!

Podsumowanie tematu

✨ Po sformatowaniu komputera zniknął dźwięk. Użytkownik korzystał z karty dźwiękowej Sound Blaster na PCI, którą po problemach wyjął, przełączając w BIOS na zintegrowaną kartę dźwiękową. Pomimo wielokrotnego formatowania, zmiany ustawień BIOS oraz instalacji sterowników zarówno do karty PCI, jak i zintegrowanej, problem nie ustąpił. W głośnikach słychać dziwne piszczenie przy starcie systemu Windows XP, a dźwięk systemowy jest przerywany. Podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej (model K7S6A ATX) lub konflikt sprzętowy, jednak brak działania obu kart dźwiękowych wskazuje na możliwą awarię sprzętową. Zalecane jest sprawdzenie karty PCI na innym komputerze lub test z inną kartą dźwiękową, aby wykluczyć uszkodzenie urządzeń. Sterowniki były instalowane poprawnie, co wyklucza problem z oprogramowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA