logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku po czyszczeniu komputera - Windows XP i Ubuntu, trzy karty dźwiękowe

Vieslav889 28 Gru 2011 20:00 1256 7
  • #1 10315169
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Sprawa jest bardzo dziwna. Po rozłożeniu i wyczyszczeniu komputera z kurzu nagle zniknął dźwięk. Od razu pomyślałem, że coś nie tak z systemem, więc odpaliłem Ubuntu z płyty. Żadnych zmian. Kolejną myślą było uszkodzenie karty dźwiękowej podczas składania podzespołów. Kupiłem kartę na PCI, przetestowałem pod windowsem XP - jest wykrywana, instalowana prawidłowo, ale nie ma dźwięku. Sprawdziłem pod Ubuntu - to samo. Wymieniłem płytę główną.
    Na nowej płycie również cisza. Zarówno na Windowsie XP jak i na Ubuntu. Nic nie zgłasza informacji o błędzie. Wszystko wydaje się w porządku a dźwięku nie ma. Oczywiście sprawdzane na kilku urządzeniach, głośniki i słuchawki również sprawdzane więc to nie jest tego typu awaria. Oprócz tego włożyłem kartę PCI na nową płytę główną - również zainstalowała się poprawnie i tyle - cisza. Mi już skończyły się pomysły, poddaje się. Podejrzewam, że kupię nowy komputer i będzie to samo :D . Może komuś przyjdzie coś sensownego do głowy? Dodam, że mikrofon ani line in również nie reaguje.
  • #2 10315215
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Nie podajesz żadnych konkretnych danych, np. marki płyt. Trudno wtedy o diagnozę. Problem może być trywialny, np. brak zworek przełączających dźwięk na tył lub przód (panel). Może przy odkurzaniu je wciągnęło :D ?
    Zaglądnij np. tu -> Link
  • #3 10315320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10315751
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Ok, więc konfiguracja komputera była taka:
    Pentium 4 3,0Ghz HT, płyta Biostar P4M80-M7, 512MB DDR 400, zasilacz jakiś Codegen 350W. Obecnie Biostar zmieniony na MSI 865GVM3-V. Nie znam modelu karty PCI, wiem tylko, że to jakiś SoundBlaster i XP nie potrzebuje do niej dodatkowych sterowników (sam w sobie zawiera). Co do front panelu - rzeczywiście, po wyczyszczeniu wyrwałem dwa kabelki (jeszcze na Biostarze), ale podłączyłem według instrukcji. Niestety niczego to nie zmieniło, we front panelu również nie było dźwięku. Odłączyłem go całkiem i nic. Na płycie MSI nie podłączałem go wcale. Kabelki mają zupełnie inne oznaczenia niż w instrukcji i za nic w świecie nie mogłem dojść co do czego. Może, gdybym pomyślał to by się udało, ale stwierdziłem, że nic to nie da i tak zostało.
  • #5 10315798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10315806
    Lzep
    Poziom 39  
    Zworki - o to pytałem ! Zaglądnij do linku, który wcześniej podałem.
  • #7 10355885
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Miałem chwilę czasu więc posiedziałem nad tymi zworkami. Najpierw podłączyłem front panel do płyty MSI - nic, cisza; z przodu i z tyłu. Włożyłem zworki zgodnie z instrukcją i dźwięk się znalazł! Niestety po kilku godzinach znowu zniknął. Cisza, zarówno ze zworkami jak i bez. Nic nie było dotykane, ani w systemie ani w komputerze. Po prostu nagle zamilkł.
  • #8 10357902
    Lzep
    Poziom 39  
    Jak dźwięk ginie tak bez powodu, to ja bym szukał jakichś naderwanych lub kiepsko polutowanych kabelków/wtyczek ? Sprawdź na innych głośnikach, bo to do nich idą te wtyczki, kabelki itd.

Podsumowanie tematu

✨ Po czyszczeniu komputera zniknął dźwięk zarówno w systemie Windows XP, jak i Ubuntu, mimo że karta dźwiękowa była wykrywana i instalowana poprawnie. Użytkownik wymienił płytę główną na MSI 865GVM3-V, ale problem pozostał. Po podłączeniu front panelu i zworki dźwięk się pojawił, lecz po kilku godzinach znowu zniknął. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie zworków, kabli oraz zasilacza, a także podłączenie do innych głośników. Problemy mogą wynikać z uszkodzonych lub źle polutowanych kabli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA