logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Golf 4 – niedziałający centralny zamek tylniej klapy, co sprawdzić?

robtur982 03 Gru 2025 04:32 612 28
REKLAMA
  • #1 21769691
    robtur982
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    VW Golf 4 — problem z centralnym zamkiem, bagażnik
    Z pilota otwiera się centralny zamek 4 drzwi i dostęp do recznego otwarcia bagażnika.
    W częściejsze - prawidlowe działanie polegalo na na naciśnięciu (kontaktron) w klamce bagażnika i było słychać mechanizm zwalniający zapadkę zamka.
    Teraz słychać tylko "klik- klik" (jak by było brak napięcia) przy próbie otwarcia bagażnika z klamki (w środku klamki tylko przycisk/kontaktron)

Dodano po 9 minutach:

Zamek bagażnika VW Golf 4 z kluczykiem włożonym w logo Volkswagena
  • REKLAMA
  • #2 21769716
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3403
    Sprawdź przelotkę między klapą a karoserią.
  • REKLAMA
  • #3 21770727
    robtur982
    Poziom 4  
    >>21769716
    Wczoraj ustaliłem:
    Klamka (kontaktron) Ok O omów po załączeniu - ok
    Siłownik zamka silnikowy (40-60) omów - ok.
    Kable - chemia - wizualnie sprawne
  • #4 21770734
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    robtur982 napisał:
    Silownik zamka silnikowy (40-60) omow - ok.

Takie pomiary to możesz sobie w buty schować. Jak można ,,silnik" mierzyć omomierzem?
    Zamiast siłownika zamka wepnij żarówkę 21 wat i wtedy wciskaj przycisk na klapie . Jeżeli żarówka będzie świeciła tzn. zamek do wymiany.
    PS. tam jest microswich a nie kontaktron. Używaj poprawnego nazewnictwa.
  • #5 21770829
    robtur982
    Poziom 4  
    >>21770734
    Ok. Spróbuję, a 12 V na "kamce" nie powinno być cały czas po otwarciu z przycisku centralnego? Bo przecież po naciśnięciu klamki 12 V jest podawany dalej. Czy nie tak?
  • #6 21770832
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Nie
    robtur982 napisał:
    bo przecież po ncisnieciu klamki 12v+ jest podawany dalej . Czy nie tak ?

Nie
  • #7 21770850
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    Diagnoza takiej usterki to max 5 minut, nawet dla początkującego
    -czy jest 12 V na wtyczce
    -w miejsce silniczka wkładamy żarówkę 12V/21W
    -zwieramy kabelkiem wtyczkę od włącznika
    i już wszystko wiemy
    -Jeżeli nie ma 12 V to szukamy w przelotce
    -jeżeli żarówka zaświeci po zwarciu przewodów włącznika to
    -uszkodzony włącznik
    -uszkodzony silniczek
    Itd. Nawet młody zdolny bokser mający 29 lat który za rok zdaje maturę poradzi sobie z tym.
  • #8 21773136
    robtur982
    Poziom 4  
    >>21770850
    Dziś miałem trochę czasu, Ustaliłem jak na jpg.
    Hmm - co to jest przelotka?

Dodano po 56 [sekundy]:

Zdjęcia testów elektrycznych 12V przy instalacji samochodowej pod sufitem.Zbliżenie na zamek samochodowy z opisanym napięciem 12V+ na przewodachWnętrze pokrywy bagażnika z mechanizmem zamka centralnego i przewodami elektrycznymi.Zbliżenia instalacji elektrycznej i elementów wewnętrznych tylnej klapy samochodu
  • #9 21773143
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    robtur982 napisał:
    Ustaliłem jak na jpg.

A czy w końcu zaczniesz robić to co Ci każemy i odpowiadać na zadane pytania ??????
    Nie rób nic więcej od siebie bo to nie ma sensu Twoje pomiary nic nie wnoszą do tematu.
    1.Masz podłączyć żarówkę zamiast zamka
    2. Czy żarówka świeci po wciśnięciu przycisku na klapie?
  • #10 21773541
    robtur982
    Poziom 4  
    >>21773143

Kazać, to Pan może "krowie na rowie".
    Ustaliłem:
    1) Jak na jpg. napisane. Test.
    W zamku jest swicz - ok, działa - sprawdziłem miernikiem.
    Podaje sygnał po przekręceniu kluczykiem (3 przewody).
    2) Klamka - eurowizja, po naciśnięciu zamyka obwód - ok (2 przewody).
    3) Test z żarówką.
    Wypiąłem siłownik centralnego zamka i wpiąłem żarówkę - jpg zdjęcie.
    - Brak zaświecenia żarówki,
    i - czyli jak pisaliście koledzy - zamek ok.

4) Test (12 V+ z zamka - 1 lewy przewód).
    Wpięta wtyczka od centralnego zamka z powrotem i 12 V+ podane bezpośrednio na siłownik centralnego zamka (mechanizm biały na jpg).
    - Brak reakcji siłownika, za to drzwi boczne zamykają się i mignięcie awaryjnych świateł chwilowo zadziałało.

5) Test (12 V+ z zamka - 3 prawy przewód).
    - Brak reakcji siłownika.
    - Naciskam klamki eurowizja i słyszę centralny zamek drzwi bocznych na otwarcie - ok, ale siłownik centralnego (mechanizm biały) nie reaguje.

6) Oglądam siłownik centralnego klapy tył.
    "Główka" powodująca otwieranie klapy w ogóle się nie rusza / wysuwa.
    -- Czy to normalne???
    Może w środku mechanicznie zablokowane???

- Hmm - spróbuję jeszcze:
    12 V+ podać na mechanizm centralnego, a w obwód wstawić żarówkę, co powinno zwiększyć prąd na mechanizmie centralnego - ma to sens?

4)

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #11 21773558
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    robtur982 napisał:
    Kazac,to Pan może "krowie na rowie"

Nie ma problemu. Radź sobie sam ze swoimi pomiarami. Naprawa tego to 10 minut roboty ale u Ciebie już kilki dni i mnóstwo niepotrzebnych pomiarów. Powodzenia
  • #12 21773568
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    robtur982 napisał:
    "krowie na rowie"

Krowie na rowie to się ale tłumaczy, ty nawet nie potrafisz dobrać poprawnego cytatu i dlatego powinieneś wrócić do gimnazjum by się douczyć czytania ze zrozumieniem!

Moderowany przez ArturAVS:

Nie można kulturalnie?
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #13 21773634
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    robtur982 napisał:
    Wypiąłem siłownik centralnego zamka i wpiąłem żarówkę - jpg zdjęcie.
    - Brak zaświecenia żarówki,
    i - czyli jak pisaliście koledzy - zamek ok.

Logika niczym u radzieckiego "nałkowca" (po oderwaniu wszystkich nóżek u muchy, mucha przestaje chodzić bo straciła słuch). To że żarówka nie zaświeciła to oznacza że nie dochodzi napięcie sterujące zamkiem, zamek może być sprawny ale nie musi.
    Moja dobra rada - jedź do warsztatu aby potem nie słyszeć "kto panu tak spie....lił". Takie usterki diagnozuje się max do 10 minut a nie pięc dni (na razie 5 dni).
  • #14 21773715
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    robtur982 napisał:
    Hmm - spróbuję jeszcze:
    12 V+ podać na mechanizm centralnego, a w obwód wstawić żarówkę, co powinno zwiększyć prąd na mechanizmie centralnego - ma to sens?

Po co te kombinacje.Zasil sobie sam silnik dwoma przewodami dla sprawdzenia czy nie dostał jakiegoś zwarcia i nie uwalił obwodu. Jak działa to weź sobie probówkę (nie miernik) i sprawdź co się dzieje na wtyczce od silnika (wypiętej) .
    Nie zapomnij że krokodylek probówki trzeba przypiąć też do plusa.
    Żadnego dodatkowego zasilania nie podłączaj poza samym wypiętym silnikiem dla sprawdzenia,bo popsujesz zaraz resztę samochodu.
  • #15 21773804
    robtur982
    Poziom 4  
    To nie jest takie proste i banalne jak się nie którym osobą wydaje. Musiałem problematykę rozrysować żeby móc pokazać laikom skoplikowany układ. Jak to jest u mnie. Rysunek schematu elektrycznego zamka centralnego VW Golf 4 na kartce w kratkę

Podejrzewam że zamek nie daje sygnału ON/OFF do centralnego sterownika ,a on nie podaje 12V+ na silownik centralny klapy.

Dochodzi u mnie problem jeszcze jeden:
    Mam dwa centralne sterowniki ( orginalny i dokupiony- Firmy Baakuda) .Mechanik z Noweg Targu mi pdaczał bo sam już nie dałem rady ,ale one działają rownolegle.
    Zastanawiam sie: Miałem problem jeden działa,a drugi nie i odwrotnie- czy to nie jest przyczyna odwrócenia przezco moduł komforu mógł zglupieć.
  • #16 21773828
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    robtur982 napisał:
    To nie jest takie proste i banalne jak się nie którym osobą wydaje. Musiałem problematykę rozrysować żeby móc pokazać laikom skoplikowany układ. Jak to jest u mnie.

Chyba tylko i wyłącznie sobie. Układ jest banalny.
  • #17 21774043
    m2606
    Poziom 34  
    robtur982 napisał:
    Musiałem problematykę rozrysować żeby móc pokazać laikom skoplikowany układ

Tam wszystko jest zerojedynkowe. Do sprawdzenia tego wystarczy kawałek przewodu i żarówka wyjęta na szybkiego z lampy.
  • #18 21774094
    robtur982
    Poziom 4  
    >>21774043
    "Kawałek przewodu i żarówka" i tak zrobiłem i co i nadl nic z tego nie wynika
  • #19 21774131
    m2606
    Poziom 34  
    robtur982 napisał:
    tak zrobiłem

Bez urazy,ale nie zrobiłeś nic. Przewód i mała żarówka=probówka .Nie zalecam takich praktyk do wszystkiego,bo rasowa probówka ma mniejszą moc,ale tutaj nawet tym się da.
    Co sprawdziłeś-nic nie sprawdziłeś.
    Co masz na kostce silnika -nie wiesz.
    Czy silnik jest sprawny i można go bez obaw podłączyć-nie wiesz.
    Czy mikrostyk ma masę-nie wiesz.
    Czy podanie sygnału za mikrostykiem inicjuje zamek-nie wiesz.
    Czy wiązka ma ciągłość -nie wiesz.
    Oczywiście nie musiałeś tego wiedzieć od razu,ale część miałeś sprawdzić i olałeś.
    Bez tego dalej się nie ruszysz
    robtur982 napisał:
    Podejrzewam że zamek nie daje sygnału ON/OFF

To nie podejrzewaj tylko sprawdź - podaj sam probówką (wyzwalanie masą).
  • #20 21779716
    robtur982
    Poziom 4  
    Testowanie siłownika zamka centralnego i zasilania 12V w tylnej klapie samochoduNotatki techniczne z rysunkami i testami modułu zamka centralnego VW Golf 4

Chyba będę musiał pod kierownicą wszystko rozkręci i "dokopać się" do zamka centralnego sprawdzdzić czy tam nie ma dwóch bezpieczników (1 na moduł, a drugi prądowy)
  • #21 21779728
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    10 dni Ci to zajęło a powinno góra 10 min.
    Aleksander_01 napisał:
    Diagnoza takiej usterki to max 5 minut, nawet dla początkującego
    -czy jest 12 V na wtyczce

Jakbyś chociaż tyle sprawdził to już dawno byłoby po temacie.
    robtur982 napisał:
    czy tam nie ma dwóch bezpieczników (1 na moduł, a drugi prądowy)

Ale tam się ciężko dostać, deska do ściągnięcia.
  • #22 21780137
    robtur982
    Poziom 4  
    Jak na jpg. napisałem.
    Na wtyce jest 12v ( są 4 wtyczki)
    Tylko to wygląda tak :
    +12V z wtyczki bezpośrednio podane na silownik centralnego - nic się nie dzieje.
    +12V podane z akumulatora na silownik centralnego zamka i w obwodzie jest żarówka to - jest ok (silownik wysuwa się i chowa ). Wygląda to tak jak by musiał być rezystor wymuszający podwyższony prąd w obwodzie żeby zadziałało.

Dodano po 10 [minuty]:

>>21779728
    "10 dni Ci to zajęło a powinno góra 10 mi" - w 10 mi to nawet na wrsztacie nie zrobią, a auto bym musiał na 2-3 dni zostawić do analizy, a na końcu by mi powiedzieli że z 10 elementów musieli wymienić.

Moderowany przez gulson:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #23 21780600
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    robtur982 napisał:
    rezystor wymuszający podwyższony prąd w obwodzie

Masakra co Ty wypisujesz. Za takie brednie to już dawno powinieneś dostać ostrzeżenie.
    Nie wiesz to nie pisz bzdur. Widziałeś kiedyś taki rezystor???? Poczytaj sobie co to jest rezystor i do czego służy.
  • #25 21780838
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @m2606 Przecież to schemat maszynowy, taki schemat trzeba umieć czytać. Inaczej będzie patrzył na niego jak na plan Paryża czy Nowego Yorku.
    A tak nawiasem pisząc pierwszy raz widzę taki schemat po polsku, zawsze miałem po angielsku lub po rusku.
  • #26 21780927
    m2606
    Poziom 34  
    Wklepałem i "pierwszy lepszy"dostępny otworzyłem .
    Aleksander_01 napisał:
    będzie patrzył na niego jak na plan Paryża czy Nowego Yorku

No wygodny nieraz nie jest :-) Najbardziej lubię japońskie z lat 90-tych i jeszcze w kolorze-mistrzostwo wiata.
  • #27 21780963
    robtur982
    Poziom 4  
    Ps. To że szukanie problemu tyle trwa wynika z tego ,że jestem osobą pracująca i mam inne jeszcze obowiazki do ogarniecia, a praca nad tym jest przy okazji w czasie wolnym. Co innego jak bym wogule nie mógł sie dostać do rzeczy w bagazniku- w tedy na szybkiego bym naprawiał. Teraz pewnie dopiero w weekend pod kierownicą rozkrece bo jest ciemno jak wracam z pracy i jestem w de. w hotelu ,a pod hotelem robić zamieszanie na ulicy gdzie ludzie chodza i gapią nie bardzo mi się chce .Jak wrócę do pl. to wtedy będę kontynulowal analizę problemu (czyli za jakieś 5 dni)
  • REKLAMA
  • #28 21781044
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    W 2 poście @piotrekwoj1 napisał od czego trzeba zacząć, to podstawa podstaw, a Ty idziesz swoim błednym torem.
    Zobacz w końcu te przewody.
  • #29 21788464
    robtur982
    Poziom 4  
    Tymczasowe podłączenie instalacji centralnego zamka w VW Golf 4 z użyciem żarówki 36W

Jest to rozwiazanie tymczasowe, ale z uwagi na 23.12.2025 - nie miałem wyjścia i zrobiłem tak abym był zadowolony bo dzwoniłem po elektrycznych samochodowy to terminy dopiero pod koniec stycznia 2026 r ,więc podziękowałem.

Rozwiazanie tymczasowe:
    (Jak na jpg. napisałem. )

12+ z wycieraczek (po stacyjce) przez żarówkę 36W przejście do plusa klapy (swicza otwierania) ,a drugi przewód ze swicza na wyjsciu do siłownika centralnego ("mostek") na plus --- i już działa 😀
    Na święta wystarczy

Pozdrawiam
    Robert
    (elektryk budowlany)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centralnego zamka tylnej klapy w VW Golf 4, gdzie z pilota działa centralny zamek czterech drzwi i dostęp do ręcznego otwarcia bagażnika, ale mechanizm zwalniający zapadkę zamka w klamce bagażnika nie działa prawidłowo – słychać tylko kliknięcia sugerujące brak napięcia. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie kontaktronu (mikrostyku) w klamce, siłownika zamka, przewodów oraz testy z żarówką 12V/21W zamiast siłownika, które wykazały brak napięcia sterującego do siłownika centralnego zamka klapy. Podejrzewano uszkodzenie włącznika, siłownika lub przerwy w wiązce przewodów, zwłaszcza w przelotce między klapą a karoserią. Dodatkowo występuje komplikacja z dwoma centralnymi sterownikami (oryginalnym i dokupionym firmy Baakuda) działającymi równolegle, co może powodować konflikty sygnałów. Wskazano, że układ jest prosty i diagnoza powinna zająć maksymalnie kilka minut, jednak z powodu ograniczonego czasu i konieczności pracy w wolnych chwilach naprawa trwała dłużej. Tymczasowe rozwiązanie polegało na zasileniu siłownika centralnego zamka tylnej klapy przez żarówkę 36W z obwodu wycieraczek, co umożliwiło działanie zamka do czasu profesjonalnej naprawy. W dyskusji podkreślono konieczność sprawdzenia ciągłości przewodów, obecności masy i napięcia 12V na wtyczkach oraz poprawnego działania mikrostyku i siłownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA