logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens CT636LES1 07 – nie działa ekran, restartuje się błąd C0110

xanter.18 04 Gru 2025 10:27 276 7
REKLAMA
  • #1 21770898
    xanter.18
    Poziom 8  
    Pierwotna usterka ekspresu - nie działa ekran. Siemens CT636LES1/07.
    Ekspres trafił do mnie z niedziałającym ekranem, po podłączeniu zasilania słychać pracujący zawór ceramiczny, blok zaparzający ustawiał się w pozycji do parzenia kawy. Przyciski nie reagują, ekran nie świeci.
    Diagnoza: brak zasilania w sekcji odpowiedzialnej za zasilenie modułu sterującego. Najprawdopodobniej uszkodzony regulator napięcia LM2941LD. Na spodniej części, w miejscu tego regulatora, płytka wyraźnie wygrzana, regulator bardzo gorący. Stąd też moje podejrzenie o jego uszkodzeniu.
    Po podaniu zasilania na wiązkę idącą do modułu sterowania z ekranem, ekran uruchamia się i wyświetla napis Siemens. (Moje założenie: moduł zasilający sprawny)

Następne kroki to zamówienie modułu płyty głównej do ekspresu na platformie ASWO. W opisie deklarowali, że moduł jest zaprogramowany. Po zamontowaniu modułu ekran uruchamia się — pojawia się na chwilę napis Siemens, później gaśnie; po kilku sekundach ponownie napis Siemens, a po dłuższej chwili błąd C01010. Ekspres się zapętla, nic nie można z tym zrobić.
    Instrukcja co do postępowania w przypadku tego błędu nie daje rezultatu.

Moje pytanie brzmi: czy usterki szukać po stronie modułu sterującego z ekranem, czy może po stronie niezaprogramowanej płyty głównej? Błąd wskazuje na brak komunikacji między modułami. Wiązka przewodów sprawdzona. Może ktoś z szanownych wie, jak rozwiązać ten problem? Ewentualnie bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.

Tabliczka znamionowa ekspresu Siemens CT636LES1/07 z danymi technicznymi i kontaktowymi

AI: Czy masz pewność, że zamówiona płyta główna była zaprogramowana konkretnie pod model CT636LES1/07, czy może była to uniwersalna wersja?
    Według dostawcy ASWO moduł zaprogramowany do danego modelu.
    AI: Czy próbowałeś podłączać stary moduł sterujący z ekranem do nowej płyty głównej lub odwrotnie (nowy/stary), żeby sprawdzić, czy problem występuje niezależnie od kombinacji?
    Tak.
  • REKLAMA
  • #2 21770905
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1596
    xanter.18 napisał:
    Może ktoś z szanownych wie jak rozwiązać ten problem, ewentualnie bardzo proszę o jakieś podpowiedzi

Jakie ty chcesz wskazówki? Przecież nie masz niczego, co mogło by Ci pomóc w naprawie. Zatem odpowiedź na twoje pytanie, to wróżenie z fusów.

Po pierwsze musiałbyś sprawdzić czy "idą" komunikaty pomiędzy CPM, IaB oraz AdB, a następnie w zależności co się "okaże" ... trzeba zajmować się odpowiednim modułem.

Ps. Jest drogo! A może być tylko drożej :)
  • REKLAMA
  • #3 21770940
    xanter.18
    Poziom 8  
    AsReex, wiem, że będzie drogo. Ceny modułów znam. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia: czy jak zamówię moduł sterujący z ekranem, to będzie się on komunikował z płytą główną po podłączeniu, czy jednak wymaga ona zaprogramowania? I czy to faktycznie jest problem w module z ekranem? Czy do sprawdzenia komunikacji modułów wymagany jest jakiś interfejs?
  • #4 21770947
    AsReeX
    Poziom 40  
    xanter.18 napisał:
    Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia czy jak zamówień moduł sterujący z ekranem to będzie się on komunikował z płytą główną po podłączeniu, czy jednak wymaga ona zaprogramowania.

Bo ja wiem co ty kupiłeś?

xanter.18 napisał:
    I czy to faktycznie jest problem w module z ekranem.

Wystarczy, że nie pasuje oprogramowanie pomiędzy modułami i kapa.

xanter.18 napisał:
    Czy do sprawdzenia komunikacji modułów wymagany jest jakiś interfejs ?

Jest taki "przyjaciel" do komunikacji DBus2 oraz flashowania - odpowiednio protokołem MAP lub FAP.

Ps. Równie dobrze mogłeś załatwić MMB poprzez niewłaściwe podłączenie.
  • REKLAMA
  • #6 21770956
    AsReeX
    Poziom 40  
    Oj majster majster po twoim pytaniu wniosku, że kompletnie nie wiesz gdzie dzwoni.

Naklejka na module, to tylko wersja sprzętowa płyty, a nie informacja o oprogramowaniu wewnątrz - o ile w ogóle kupiłeś zaprogramowany.

Sprawdziłeś chociaż czy magistrala nie ma zwarcia względem VCC / GND?
  • #7 21771208
    xanter.18
    Poziom 8  
    Sprawdziłem, nie ma zwarcia. ASWO, bo od nich kupiłem moduł, deklaruje, że jest zaprogramowany, ale nie mogę tego zweryfikować. Dysponujesz narzędziami, żeby to sprawdzić — dlaczego się to nie komunikuje? Lub żeby wgrać prawidłową wersję?

Dodano po 7 minutach:

Dodam jeszcze, iż czasami po przyciśnięciu menu udaje się włączyć blokadę przed dziećmi i później przez chwilę wyświetla się menu wyboru kawy, ale nic w tym czasie nie da się zrobić.
  • REKLAMA
  • #8 21771247
    AsReeX
    Poziom 40  
    Pokaz foto udzodzonego modułu mocy bez obudowy? Coś tam widać?

Hym no mam "UDA"... Ale musiałbyś podesłać komplet (CPM, IaB, AdB) plus przewody pomiędzy nimi, bo na chwilę obecną nie mam całego ekspresu u siebie, a trzeba sprawdzić gdzie jest problem.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Siemens CT636LES1/07 ma problem z niedziałającym ekranem oraz błędem C0110. Po podłączeniu zasilania słychać pracę zaworu ceramicznego i ustawianie bloku zaparzającego, jednak ekran nie reaguje i nie świeci, a przyciski są nieaktywne. Diagnoza wskazuje na brak zasilania modułu sterującego, prawdopodobnie z powodu uszkodzonego regulatora napięcia LM2941LD, który jest wyraźnie przegrzany. Po bezpośrednim podaniu zasilania na moduł sterujący ekran uruchamia się i wyświetla napis Siemens. Zamontowano nowy, zaprogramowany moduł płyty głównej zakupiony na platformie ASWO, jednak ekran po chwili gaśnie i ponownie się włącza, wyświetlając na przemian napis Siemens. Wskazano konieczność sprawdzenia komunikacji pomiędzy modułami CPM, IaB oraz AdB, aby zidentyfikować uszkodzony element, podkreślając jednocześnie wysokie koszty naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA