logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodge Challenger GT AWD 2019 – kierownica sama skręca w lewo po wymianie silnika EPS

tomilajcik1 04 Gru 2025 10:28 474 8
REKLAMA
  • #1 21770900
    tomilajcik1
    Poziom 4  
    Cześć wszystkim. Posiadam Dodge'a Challengera GT AWD z 2019 roku. Samochód miał uszkodzony silnik elektrycznego wspomagania kierownicy. Wymieniłem tylko silnik, który miał te same numery co oryginał. Niestety, po uruchomieniu silnika, kierownica sama skręca w lewo. Komputer nie wyświetla żadnych kodów błędów.
    Czy ktoś miał podobny problem i może coś poradzić?

Filmik pokazujący, co dzieje się z kierownicą po uruchomieniu silnika.

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź:-)
  • REKLAMA
  • #2 21770906
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    Nie ma potrzeby adaptacji ? Tak aby silnik znał swoje położenie ?
  • REKLAMA
  • #3 21770918
    tomilajcik1
    Poziom 4  
    W jScanie nie widziałem takiej opcji. Miałem też fachowca z testerem OEM i nic takiego nie było. W weekend będę miał lepszy tester i będę jeszcze to sprawdzał. Z tego, co się orientowałem, to silnik wspomagania otrzymuje sygnał z czujnika kąta położenia kierownicy. Sprawdzałem jego odczyty, wskazywał 0 i prawidłowo reagował na skręcanie w obie strony. Mimo to skalibruję go i zobaczymy, co dalej. Dziwi mnie jednak, że nie ma żadnych kodów błędów. Patrząc tylko na to, wychodzi, że jest OK ;-)
  • #4 21770999
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Nie o czujnik kąta skrętu mi chodzi tylko o sama przekładnie . W BMW np trzeba przeprowadzać kalibrację samego silnika i majo osób ma do tego sprzęt . Bo tego typowym testerem nie robią. Z dodgem nie miałem nic wspólnego , ale warto by pod tym kontem sprawdzić. Przedzwonić po firmach które przeprowadzają regenerację maglownic i podpytać
  • REKLAMA
  • #5 21771472
    tomilajcik1
    Poziom 4  
    Już dzwoniłem i pytałem. Żadnych konkretów, tylko trzeba rozebrać i zobaczyć. Rozumiem takie podejście, ponieważ pewnie trzeba, ale nie czułem, żeby ktoś się z tym spotkał. Jeszcze poszukam, czy to nie wina jakiegoś czujnika. Wiem, że moduł EPS otrzymuje informacje z kilku czujników i na ich podstawie dobiera moc i kierunek wspomagania. Może potrzebna jest jakaś kalibracja? Będę miał kilka całkiem niezłych testerów i zobaczymy, co się uda zrobić.
  • #6 21771553
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    A silnik stary dlaczego wymieniony ? Może jego da się odratować ?
  • REKLAMA
  • #7 21771844
    tomilajcik1
    Poziom 4  
    Stary silnik jest totalnie uszkodzony. Zahaczyły go chyba widły ładowarek i, będąc pod prądem, spalił się!
  • #8 21789623
    mariusz201589
    Poziom 2  
    >>21770900
    Witam. Udało Ci się rozwiązać problem? Mam ten sam przypadek po wymianie silnika wspomagania, pacjent Dodge Charger 2015 r., tylko u mnie kręci w prawo po odpaleniu.
  • #9 21789769
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Wymieniłeś silnik ze sterownikiem raczej.Sam silnik nie jest taki mądry.W pamięci masz inne dane czujnika momentu obrotowego.Podgląd parametrów i kalibracja .

Podsumowanie tematu

✨ W Dodge Challenger GT AWD 2019 po wymianie silnika elektrycznego wspomagania kierownicy (EPS) pojawił się problem z samoczynnym skręcaniem kierownicy w lewo. Silnik był wymieniony na identyczny model, jednak komputer nie wykazuje żadnych kodów błędów. Dyskusja wskazuje na możliwą konieczność kalibracji lub adaptacji silnika wspomagania, podobnie jak w innych markach (np. BMW), gdzie kalibracja przekładni i silnika jest wymagana po wymianie. Sprawdzono czujnik kąta położenia kierownicy, który działa poprawnie, jednak brak jest potwierdzenia kalibracji modułu EPS i powiązanych czujników momentu obrotowego. Wskazano, że sam silnik nie posiada inteligencji i wymaga synchronizacji z danymi z czujników oraz pamięcią sterownika. Problem może wymagać specjalistycznego testera OEM lub sprzętu do kalibracji maglownicy. Podobny problem zgłoszono w Dodge Charger 2015, gdzie kierownica skręca w przeciwną stronę po wymianie silnika wspomagania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA