logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodge Challenger 3.6 2019 – brak reakcji na gaz mimo wymiany potencjometrów, błąd wraca

gd87 12 Paź 2025 09:45 279 1
REKLAMA
  • #1 21717589
    gd87
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z elektroniką w Dodge Challenger 3.6 2019 i proszę o pomoc:
    Samochód nie dodaje gazu, wymienione dwa potencjometry, komputer niby widzi, że gaz jest dodawany, ale reakcji brak. Ręce opadają, błędy kasuję i też nic, błąd tak jakby się nie usuwał lub od razu wraca, a łączę się kablem za pomocą bypassa do SGW. Elektronik z mojej miejscowości był, nie dał rady zrobić, miał się czegoś dowiedzieć i teraz mnie unika :D Najbliższy serwis, który zajmuje się Dodgem, jest 50 km ode mnie. Dodam jeszcze, że auto dopiero sprowadzone miało lekką kolizję i wystrzeloną kurtynę, ale już ją naprawiłem i błąd poduszki skasowałem. Może ktoś coś podpowie, odwdzięczę się w 100%.

Wykres z aplikacji Car Scanner pokazujący pozycje pedału przyspieszenia D i E w procentach.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej pokazujący błędy DTC U1400 i P2167
    AI: Jaki dokładnie kod błędu (albo kody) pojawiają się w komputerze? Możesz je tu wrzucić, nawet jeśli są po angielsku lub w formie numerów.
    P2167
    AI: Czy oprócz potencjometrów sprawdzałeś może wiązkę elektryczną, przepustnicę, sterownik silnika albo inne elementy układu? Jeśli tak, to co dokładnie było sprawdzane?
    Wiązka, przepustnica, sterownik silnika zostały sprawdzone
  • REKLAMA
  • #2 21718824
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3328
    Coś nie tak z sygnałem E z pedału przyspieszenia ( zielony wykres). Nie powinien schodzić do 0V. A widać randomowe spadki do 0V. Trzeba by go pomierzyć od pedału gazu do ECU (czy już na wyjściu z wtyczki pedału jest czy do ECU też jest . Raczej ubity przewód lub wtyczka nie kontaktuje (co się zdarza coraz częściej - ostatnio mimo iż wygląda dobrze).
REKLAMA