Prawdę mówiąc, wydajniejszej metody nie znam.
Raczej zalecałbym wykluczyć owy folder z szukajki i mieć spokój
Win+I i tam trzeba się doklikać do wykluczeń z wyszukiwania i wykluczyć C:\psdzdata lub nasze 3 lokalizacje z hardlinkami i już się szukajka nie będzie pętlić.
Zaś gpedit.msc>szablony adm>składniki systemu win>Wyszukaj>Domyślnie wykluczone ścieżki i tam w formacie file:///C:\psdzdata, to przekombinowana metoda ustawienia tego samego.
U mnie to będzie inaczej wyglądało niż w zaktualizowanych systemach, więc nie poprowadzę przez GUI - mam mocno i osobiście przegrzebany OS i aktualizacji to on nie widział od 2021r.
rudiszubert napisał: Czy jest inna, lepsza metoda?
Czy lepsza? Wątpię. Hardlinki i junctiony są najwydajniejsze, przynajmniej w mojej praktyce.
Oczywiście są przeróżniaste sztuczki z np. montowaniem jakiegoś kontenera w systemie plików itp, ale czy to dobre? Zależy do czego i raczej nie do tego przypadku, lecz to by też działało.
Windows ogólnie w tej kwestii jest dość ułomny, więc raczej bym trzymał dane w archiwum *.wim i montował DISMem na konkretne ścieżki.
Są też sztuczki z synchronizacjami folderów (i nie do tego przypadku).
rudiszubert napisał: Czy te puste katalogi w tych 3 lokalizacjach, muszą fizycznie być, czy nie?
Jeśli program oczekuje ścieżki XYZ, to program tam będzie szukał danych.
Foldery _offed są offed, ponieważ nie biorą udziału oraz zstępujemy je naszym folderem na C:\, wirtualnie podpiętym do oryginalnych 3 lokalizacji, a ich funkcję przejmują junctiony o nazwie oryginalnych folderów, a wszystkie 3 prowadzą do jednego C:\psdzdata.
Jeśli oprogramowanie nie korzysta z własnościowych metod dostępu do systemu plików, to nie powinno nawet zauważyć junctionów.