logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana (nadpisanie) jednego pliku w wielu miejscach jednocześnie ?

g09 01 Paź 2015 08:51 1116 3
REKLAMA
  • #1 15034157
    g09
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam do Was pytanie: robię dokumentację pewnego projektu. W projekcie tym mam szereg tych samych elementów potrzebnych do różnych części. Stąd pytanie, czy istnieje jakiś sposób dzięki któremu edytując jeden plik (element) dajmy na to o nazwie XXX, w folderze AAA, a który istnieje (identyczny) w folderze BBB, przy zapisie będzie się nadpisywał w obu lokalizacjach? Może istnieje jakaś synchronizacja lub coś podobnego, np program do tego który tworzy powiązania dzięki którym plik po edytowaniu zmienia się we wszystkich lokalizacjach w których występuje ?
    Serdecznie dziękuję za pomoc.
    pozdrawiam, Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 15034378
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    Tak, istnieje: Linux. W systemach UNIXowych, od zawsze istniały "linki" czyli dowiązania. Jedno polecenie i tworzy się plik która ma dowolną nazwę ale fizycznie jest "wskaźnikiem" na inny plik.

Jak masz Windows to raczej się nie uda.
  • REKLAMA
  • #3 15035317
    admkbc
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    W Windowsie też o dziwo istnieją dowiązania symboliczne - polecenie mklink. Poszukaj w google, na pewno znajdziesz.
  • #4 15036311
    g09
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    dziękuję za odpowiedź, michcior znalazłem coś o czym mówisz na Windows'a. Program, a raczej nakładka na explorator to Link Shell Extension. Działa prawie idealnie... Prawie, bo wszystko byłoby w porządku, zaznaczam plik, klik prawym, utwórz łącze, wybieram następnie folder w którym potrzebuje ten plik, daje utwórz dowiązanie twarde. Nowy plik (a raczej link do niego, choć system widzi go jako normalny plik, lecz o zerowym rozmiarze, co jest ok) tworzy się w wybranym przeze mnie folderze. Otwieram go, ma tą samą zawartość co plik źródłowy, co też jest ok. Lecz gdy zmieniam w nim cokolwiek, następnie zapisuje zmiany, to folderze gdzie się znajduje, już nie ma linku tylko normalny plik źródłowy, a źródło w drugim folderze pozostaje bez zmian które wprowadziłem i zamienia się w plik ukryty. Czy ktoś potrafi pomóc albo znaleźć inny program? Serdeczne dzięki za pomoc :)
REKLAMA