logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vectra C 1.9 CDTI 120KM 2006 – czy wymiana sprzęgła klimatyzacji bez demontażu sprężarki?

pawelt831 07 Gru 2025 11:55 558 12
REKLAMA
  • #1 21773652
    pawelt831
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam
    Posiadam vectra c 1.9 cdti 120 km 2006r z głośnym sprzęgłem klimatyzacji. Czy da się go wymienić bez demontażu sprężarki?
  • REKLAMA
  • #2 21773685
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Jeśli zastanawiasz się głównie nad tym czy trzeba spuszczać czynnik ,to nie trzeba. Jeśli fizycznie nic tam nie blokuje to nie będzie problemu.Zawsze możesz odkręcić sprężarkę i trochę odsunąć w wygodniejsze miejsce.
    Od razu poszukaj sobie dobrych szczypiec do pierścieni .
    Jeśli masz w domu jakiś kanał ,to możesz sobie odkręcić nawet tarczę , sprawdzić czy nie ma tam rdzy , ewentualnie delikatnie psiknąć i niech sobie to nasiąka zanim kupisz sprzęgło.Usterka tego łożyska często jest spowodowana wjechaniem w wodę,albo napompowaniem jej myjką.Nieraz jest tam rdza i demontaż jest utrudniony.
  • #3 21773744
    pawelt831
    Poziom 3  
    Zawsze myślę warto spróbować. Auto stare to trzeba kombinować żeby jak najtaniej było. Czyli bez chociaż częściowego ruszenia sprężarki nie da rady? Może ktoś to robił.
  • #4 21773770
    m2606
    Poziom 34  
    Ja nie napisałem że trzeba ją koniecznie ruszać. Napisałem że gdyby okazało się za ciasno,to można sobie pomóc.
    Tak się robi teraz w większości samochodów,bo komory są wypchane ,podłużnice blisko itd. W niektórych wymienia się całe zespoły napędowe bez spuszczania czynnika,to powszechna praktyka. Zajrzyj do komory i sam ocenisz czy się da bez problemu. Zeby nie ruszać kompresora,to wystarczy mieć trochę miejsca na zsunięcie go z "szyjki".Czasem można go sobie wygospodarować poprzez przepchanie samego silnika na poduszkach jeśli zabraknie naprawdę niewiele.
    Próbuj ,zawsze możesz przykręcić z powrotem jak nie dasz rady.
  • REKLAMA
  • #5 21773827
    pawelt831
    Poziom 3  
    Będę próbował ale znając życie odkręcenie tego może być ciężkie. Przerabiałem to ostatnio z przewodem dpf.niby idzie ale razem z gwintem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21774037
    m2606
    Poziom 34  
    No to tak na szybkiego. Podpatrzyłem i jest tam ciasno (jak zwykle...).

Widok dolnej części silnika z kołem pasowym i rolką napinacza paska klinowego
    Silnik samochodu z widocznym paskiem rozrządu, kołami pasowymi i napinaczami
    Raczej lepiej będzie ją popuścić i odsunąć od podłużnicy.
    Jeśli jednak bardzo się bronisz to można się pokusić o próbę dobrania się do tego bez odkręcania. Na spokojnie podnieś sobie auto,postaw na kobyłach, odsłoń to sobie (zdejmij koło itd).Podłóż lewar pod silnik (przez deskę jak najbliżej koła pasowego) i odkręć sobie łapę od góry

Zbliżenie na komorę silnika z widoczną rolką i elementem montażowym silnika
    Może uda się ustawić silnik tak żeby był dobry dostęp.
    W sumie to odkręcenie łapy i tak proponuję,żeby nie męczyć się z paskami.
  • #7 21774104
    pawelt831
    Poziom 3  
    Dzięki za fatygę. Na tygodniu pomyślę co z tym zrobić. Problem nie jest ogromny ale słychać już ze się nie polepszy a doszedłem do tego dzięki temu ze zerwało pasek pk (stosunkowo swierzy i markowy). Dobrze ze mam w bagażniku zapasowy stary i kiedyś kupiłem do wersji bez klimy i kilka kluczy.kilka minut i wymieniony w ciemności pod biedronka.
  • Pomocny post
    #8 21774137
    m2606
    Poziom 34  
    Nie zerwało pasa po włączeniu klimatyzacji czasem?
    Jeśli tak,to raczej powinieneś się zorientować powoli w cenach sprężarki.
  • #9 21774922
    pawelt831
    Poziom 3  
    Właśnie nie .klime często uzywam do ofparowania szyb i bylo tylko normalne delikatne obciążenie silnika. Dzisiaj sprawdzałem i niby lekko wszystko lata a luz na kole klimy minimalny. Pasek tak jagby wzdłuż pocieło. Dało się niby jechać ale z 6pk zrobił si 3 pk,może 4. Podejrzenie padło jeszcze na napinacz bo najstarszy i dziwnie sztywny. Teraz mam Pasek bez klimy i coś odzywa się w okolicach napinacza. Tak to jest ze starymi gratami. W nowym serwis zmieniłby wszystko na nowe i po temacie pewnie.
    A może poprostu nawet pasek firmowy na 2 lata max.
  • REKLAMA
  • #10 21774995
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Zobacz , sprawdż czy jednokierunkowe koło pasowe alternatora działa prawidłowo.
  • #11 21775065
    pawelt831
    Poziom 3  
    Działa . Mam dwa dobre które według mechaników specjalistów były niesprawne. A są sprawne w 100 %. Zmienię napinacz i pasek i zobaczymy. Jakby co mam Pasek 1050 bez klimy a wymiana szybką jeśli starego gdzieś nie wciągnie to trzeba testować.
  • Pomocny post
    #12 21775262
    m2606
    Poziom 34  
    Czasem dochodzi do obluzowania cewki w sprzęgle .Ona wtedy zamiast przyciagnąć tarcze,to sama się przyciąga do koła i je blokuje.Wtedy albo poleci pasek,albo zmieli cewkę. Jesli klimatyzacja działa,to raczej nie będzie to wina sprężarki/sprzęgła.Jeśli jednak hałasuje ,to i tak bym wymienił. U ludzi wymieniałem komplet,a u siebie samo łożysko jak reszta była w dobrym stanie :-) Nie zawsze się to opłaca,bo nieraz łożysko jest droższe niż zestaw.
  • #13 21784435
    pawelt831
    Poziom 3  
    Po wymianie napinacza na nowy( dayco) i paska na gates (podobno ciszej pracuje i coś w tym może i jest) wszystko narazie działa. Stary napinacz był dziwnie twardy a klimatyzacja działa bez zarzutu. Więc czasem warto przespać się z diagnozą niby mechaników którzy najlepiej wymieniliby wszystko na nowe.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Vectry C 1.9 CDTI 120 KM z 2006 roku wymiana sprzęgła klimatyzacji bez demontażu sprężarki jest teoretycznie możliwa, jeśli jest wystarczająco miejsca na jej odsunięcie lub przesunięcie silnika na poduszkach. Nie jest konieczne spuszczanie czynnika chłodniczego. Często jednak przestrzeń w komorze silnika jest ograniczona, co utrudnia dostęp i może wymagać odkręcenia sprężarki lub jej częściowego przesunięcia. Wymiana sprzęgła klimatyzacji powinna uwzględniać stan łożyska, które może być uszkodzone przez korozję spowodowaną wodą. Zaleca się również sprawdzenie i ewentualną wymianę napinacza paska oraz samego paska, gdyż ich zużycie może powodować hałasy i problemy z napędem klimatyzacji. Wymiana kompletnego zestawu sprzęgła lub samego łożyska jest praktykowana, choć czasem koszt łożyska jest zbliżony do zestawu. Wymiana napinacza (np. marki Dayco) i paska (np. Gates) może rozwiązać problemy z hałasem i poprawić działanie klimatyzacji bez konieczności ingerencji w sprężarkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA