logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena stanu dysku Seagate 3,5 w obudowie zewnętrznej + ew. montaż WD 2TB

jaroel 08 Gru 2025 10:14 144 3
REKLAMA
  • #1 21774626
    jaroel
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Proszę o ocenę kondycji dysku 3,5 cala w zewnętrznej oryginalnej obudowie Segate zasilanym osobnym zasilaczem sieciowym. Dysk zakupiony jako "mało używany" , najbardziej istotne dla mnie to orientacyjny przebieg w godzinach oraz czy nie dzieje się z nim czegoś niepokojącego. Dysk ma służyć jako archiwum.Czy opcjonalnie mogę do takiej obudowy zamontować inny dysk ale firmy WD 2TB ?
    Zrzut ekranu z programu diagnostycznego pokazujący parametry dysku twardego Seagate 4TB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21774642
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    Zrób pełny skan w Wiktorii. SMART nie pokazuje niczego niepokojącego, ale nie jest to bardzo wiarygodna metoda oceny stanu dysku. Co do obudowy - tak, można w niej zamontować inny dysk.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #3 21774660
    jaroel
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Na razie screen, test włączyłem.

Ile ma mniej więcej przepracowane godzin ?

Zrzut ekranu z programu pokazujący dane SMART dysku twardego.
    Załączniki:
    • Ocena stanu dysku Seagate 3,5 w obudowie zewnętrznej + ew. montaż WD 2TB victoria segate.JPG (102.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21774688
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    jaroel napisał:
    Ile ma mniej więcej przepracowane godzin ?
    Jeśli wierzyć SMARTowi - na pierwszym obrazku było 159, na drugim 161. Z jednej strony bardzo mało, z drugiej - są możliwości skasowania SMARTu. Dlatego nie przywiązywałbym do tego nadmiernego znaczenia, a skupił się na diagnostyce i ocenie stanu technicznego tego dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA