logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xbox 360 błąd 0102 po przegrzaniu – czy da się naprawić bez reballingu GPU?

at529782pl 08 Gru 2025 13:59 183 8
REKLAMA
  • #1 21774823
    at529782pl
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z Xboxem 360. Otóż jakiś czas temu konsola wyrzuciła red ringa z powodu przegrzania. Wyczyściłem wszystko, wymieniłem pastę. Po wymianie uruchomiłem od razu konsolę, pograłem może przez 4 minuty, a konsola wyrzuciła red ring; kod to 0102 — procesor graficzny, czyli jakby jego radiator był nadal gorący. Okazało się, że nałożyłem za mało pasty. Nałożyłem więcej i dalej to samo — coś się grzało. Z tego, co się dowiedziałem, są tam zimne luty. Więc wziąłem opalarkę i zacząłem dmuchać gorącym powietrzem po procesorach. Dałem konsoli ostygnąć, znowu po 15 minutach ten sam problem. Czy może mi ktoś to naprawić bez reballingu, żeby pochodziła miesiąc? PS: robiłem też metodę zawijania w ręcznik.
    AI: Czy wcześniej ktoś już naprawiał tę konsolę (np. robił reflow, reballing albo wymieniał GPU), czy to Twoja pierwsza próba naprawy?
    Pierwsza.
    AI: Ten błąd 0102 pojawia się od razu po włączeniu konsoli, czy dopiero po kilku minutach grania/gdy się nagrzeje?
    Tak, po około 30 minutach leżenia lub po zawinięciu w ręcznik. Normalnie wchodzi do menu i da się chwilkę pograć, więc po prostu albo ekran się zacina — nie ma glitchy, tylko jest biały ekran.
  • REKLAMA
  • #2 21774865
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 754
    Słyszał może ktoś o jakiejś przeróbce konsoli, tak żeby ograniczyć grzanie ?
  • REKLAMA
  • #3 21775183
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 635
    at529782pl napisał:
    Cześć, mam problem z Xboxem 360. Otóż jakiś czas temu konsola wyrzuciła red ringa z powodu przegrzania. Wyczyściłem wszystko, wymieniłem pastę. Po wymianie uruchomiłem od razu konsolę, pograłem może przez 4 minuty, a konsola wyrzuciła red ring; kod to 0102 — procesor graficzny, czyli jakby jego radiator był nadal gorący. Okazało się, że nałożyłem za mało pasty. Nałożyłem więcej i dalej to samo — coś się grzało. Z tego, co się dowiedziałem, są tam zimne luty. Więc wziąłem opalarkę i zacząłem dmuchać gorącym powietrzem po procesorach. Dałem konsoli ostygnąć, znowu po 15 minutach ten sam problem. Czy może mi ktoś to naprawić bez reballingu, żeby pochodziła miesiąc? PS: robiłem też metodę zawijania w ręcznik.
    AI: Czy wcześniej ktoś już naprawiał tę konsolę (np. robił reflow, reballing albo wymieniał GPU), czy to Twoja pierwsza próba naprawy?
    Pierwsza.
    AI: Ten błąd 0102 pojawia się od razu po włączeniu konsoli, czy dopiero po kilku minutach grania/gdy się nagrzeje?
    Tak, po około 30 minutach leżenia lub po zawinięciu w ręcznik. Normalnie wchodzi do menu i da się chwilkę pograć, więc po prostu albo ekran się zacina — nie ma glitchy, tylko jest biały ekran.

No i co z tego, jaki model tego x360 ?

tomtim123 napisał:
    Słyszał może ktoś o jakiejś przeróbce konsoli, tak żeby ograniczyć grzanie ?

Wez przestan bredzic czlowieku.
  • #4 21775263
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2283
    at529782pl napisał:
    Więc wziąłem opalarkę i zacząłem dmuchać gorącym powietrzem po procesorach

Daj sobie spokój z naprawą, poszukaj innej płyty lub całej konsoli.
  • REKLAMA
  • #5 21775495
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 754
    misiozol napisał:
    Wez przestan bredzic czlowieku.

Te wnioski wysnułeś organoleptycznie ??
    Nie ma to, jak merytoryczna odpowiedź.
    Nie znasz mnie i już obrażasz.
  • #6 21775869
    at529782pl
    Poziom 2  
    Mam chyba winowajcę: wylany kondensator i parę napuchniętych

Dodano po 1 [minucie]:

@misiozol xenox rok 2006
  • REKLAMA
  • #7 21776035
    misiozol
    Poziom 35  
    at529782pl napisał:
    Mam chyba winowajcę wylany kondensator a parę napuchniętych

Dodano po 1 [minuty]:

@misiozol xenox rok 2006

99% ubite GPU

Olej to nie warte naprawy, kup slim, najlepiej trinity lub ewentualnie corona v1,2,3 zrob RGH3, HDD rozebesz podlacz do PC i odzyskaj dane, potem mozesz uzyc go do slim w polaczeniu z rgh.
  • #8 21776857
    at529782pl
    Poziom 2  
    Dobra, znów wygrzałem procki i bez problemu zaczęły działać. Ale teraz jest kolejny problem, bo napęd przestał obracać płytę

Dodano po 8 [minuty]:

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

Tymi dziwnymi rzeczami z konsolą okazał się być ten pendrive który zawsze podłączam gdyż mam tam parę profili okazało się że jest on na tyle uszkodzony że nawet komputer nie zawsze go wykrywa konsola ma tak samo A jak dużo go wygrywa po prostu po jakimś czasie korzystania się zawiesza i daje artefakty przed chwilą również tak było podczas grania na zainstalowanych grach i wyłączyłem konsolę wypiłem pendriva włączyłem i zamiast konsola Dać red ring wstała nie było żadnych artefaktów aktualnie sobie gram ale dalej jest coś nie tak z tym napędem muszę grać z podłączonym dyskiem a jest on strasznie głośny bo jest taki stary
  • #9 21777667
    misiozol
    Poziom 35  
    Obys mial racje, pendrive nie powodowal by bledu 0102. To co tam masz to zombie, zywy trup :D

Podsumowanie tematu

✨ Xbox 360 z kodem błędu 0102 (red ring) wskazuje na problem z procesorem graficznym (GPU) związany z przegrzewaniem i zimnymi lutami. Po wymianie pasty termoprzewodzącej i próbach chłodzenia radiatora problem nadal występuje, a konsola wyłącza się po kilku minutach grania lub po nagrzaniu. Próby naprawy obejmowały użycie opalarki do podgrzewania procesora (reflow) oraz metodę zawijania konsoli w ręcznik, jednak bez trwałego efektu. Użytkownik pyta o możliwość naprawy bez konieczności reballingu GPU, który polega na wymianie kulek cyny pod układem. W dyskusji podkreślono, że błąd 0102 jest typowy dla uszkodzeń lutów BGA na GPU i często wymaga profesjonalnego reballingu lub wymiany układu, gdyż proste reflow lub poprawa pasty termicznej zwykle nie przynoszą trwałego rezultatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA