logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

URMET 1083 – poprawny kod nie otwiera drzwi, brak reakcji z monitora i aplikacji 2Voice

cinmar1234 08 Gru 2025 17:54 183 4
REKLAMA
  • #1 21775048
    cinmar1234
    Poziom 8  
    Dzień dobry,

Mam następujące problemy z panelem URMET 1083.

1) Po wpisaniu poprawnego kodu zamiast komunikatu "proszę wejść" pojawia się komunikat "proszę mówić". Kod wprowadzany w formacie <kluczyk><kod><kluczyk>. Przy błędnym kodzie jest informacja o błędzie.

Próbowałem odłączyć zasilanie od panelu na chwilę, ale niestety nie pomogło. Zauważyłem też, że z poziomu wideo monitora również nie da się otworzyć drzwi wejściowych na klatkę. Ani w stanie spoczynku, ani podczas wywoływania.

Czy macie, drodzy Państwo, jakieś pomysły? Wydaje się to błahym problemem. Administracja działa niestety w tempie żółwia.

2) Drugi problem mam z aplikacją 2Voice Android. Chciałem podłączyć się pod panel w celu prostszej konfiguracji kodów i lokatorów. Telefon/aplikacja łączy się z panelem, ale z jakiegoś powodu nie akceptuje hasła. Wg instrukcji to jest to samo hasło, którego używamy, korzystając z panelu.

Dziękuję za pomoc.
    M.
    AI: Czy inni mieszkańcy lub sąsiedzi mają ten sam problem z otwieraniem drzwi, czy dotyczy to tylko Pana/Pani lokalu?
    Na klatce są dwa lokale. W obu przypadkach występuje ten sam problem.
    AI: Czy w ostatnim czasie panel był konfigurowany, aktualizowany lub czy były prowadzone jakieś prace serwisowe przez administrację lub serwis?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21775068
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    cinmar1234 napisał:
    1) Po wpisaniu poprawnego kodu zamiast komunikatu "proszę wejść" pojawia się komunikat "proszę mówić". Kod wprowadzany w formacie <kluczk><kod><kluczyk>. Przy błędnym kodzie jest informacja o błędzie.

Nagraj tą sytuację i daj filmik z tego

cinmar1234 napisał:
    2) Drugi problem mam z aplikacją 2Voice android. Chciałem podłączyć się pod panel w celu prostrzej konfiguracji kodów i lokatorów. Telefon/aplikacja łączy się z panelem ale z jakiegoś powodu nie akceptuje hasła. Wg. isntrukcji to jest to samo hasło, którego używamy korzystając z panelu.

Jakiej dokładnie aplikacji używasz i jak dokładnie wchodzisz w tryb konfiguracji

cinmar1234 napisał:
    Telefon/aplikacja łączy się z panelem ale z jakiegoś powodu nie akceptuje hasła. Wg. isntrukcji to jest to samo hasło, którego używamy korzystając z panelu.

Co to znaczy "korzystając z panelu"?

Hasło do konfiguracji, czyli wejścia w tryb programowania jest używane tylko do tego i do niczego innego. Jeżeli nie wchodzisz w tryb programowania, to znaczy, że nie znasz hasła i być może nie jesteś uprawniony do takiej czynności.
  • REKLAMA
  • #3 21775175
    cinmar1234
    Poziom 8  
    >>21775068

Dziękuję za zainteresowanie.

Nagranie dołączone. Nagranie przedstawia dwie próby:
    1. Wpisanie poprawnego kodu w sekwencji <kluczyk> KOD <kluczyk>. Spodziewany rezultat to informacja na panelu: "Proszę wejść" oraz zwolnienie zamka w drzwiach wejściowych. Rezultat faktyczny: informacja na ekranie: "Proszę mówić".
    2. Wpisanie błędnego kodu w takiej samej sekwencji. Spodziewany i faktyczny rezultat: Błędny kod.

Aplikacja to temat poboczny, po prostu, wertując instrukcję, chciałem sprawdzić połączenie i opcje konfiguracji. Zamieszczam odpowiedzi na pytania poniżej:

Q: Jakiej dokładnie aplikacji używasz i jak dokładnie wchodzisz w tryb konfiguracji?
    A: Używam oficjalnej aplikacji ze strony Urmet: `2Voice Android`

Q: Co to znaczy "korzystając z panelu"?
    A: Korzystając z panelu wywołania (domofonu). Uruchamiam tryb serwisowy 99999 i wprowadzam hasło, zatwierdzając ikoną dzwonka. Jestem wtedy w stanie podejrzeć ogólny kod do otwierania bramy i zmieniać różne ustawienia. Według instrukcji obsługi to samo hasło powinno działać z aplikacją.

Dziękuję,
    M.
    Załączniki:
    • domofon.mp4 (5.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21775212
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    No faktycznie jest jakiś problem.

Czy po takim wpisaniu poprawnego kodu i komunikacie j/w elektrozaczep w ogóle uruchamia się?

Do testów odłączyłbym linię monitorów (Line 2 w 1083/20A) i wtedy sprawdził.

Jeżeli chodzi o konfigurację, to rozumiem, że wpisując hasło instalatora (fabryczne) dostajesz się do trybu programowania skoro piszesz, że masz dostęp do ustawień kodów i pozostałych parametrów?

Hasło w aplikacji jest to samo co w panelu, ale wcześniej trzeba sparować urządzenia, bo to zwykły bluetooth.

Możesz też wrzucić filmik z tego kroku, ale raczej bez widoku samego hasła może coś się uda zauważyć.
  • #5 21776605
    cinmar1234
    Poziom 8  
    Ircys napisał:
    No faktycznie jest jakiś problem.
    Czy po takim wpisaniu poprawnego kodu i komunikacie j/w elektrozaczep w ogóle uruchamia się?
    Do testów odłączyłbym linię monitorów (Line 2 w 1083/20A) i wtedy sprawdził.

Nie uruchamia się w ogóle. Możliwe, że tutaj jest jakiś problem. Wydaje mi się, że już chyba poczekam na eksperta. Miałem wrażenie, że to może być jakaś błahostka po utracie zasilania albo czymś podobnym.

Cytat:

Jeżeli chodzi o konfigurację, to rozumiem, że wpisując hasło instalatora (fabryczne) dostajesz się do trybu programowania skoro piszesz, że masz dostęp do ustawień kodów i pozostałych parametrów?

Hasło w aplikacji jest to samo co w panelu, ale wcześniej trzeba sparować urządzenia, bo to zwykły bluetooth.

Tak. Jest fabryczne hasło instalatora i mogę przeglądać ustawienia z poziomu panelu/domofonu. Przez Bluetooth podłączyłem się poprawnie, natomiast żeby pobrać konfigurację, trzeba ponownie wpisać hasło. W tym miejscu dostaję zwrot "Wrong password" (wpisuję to samo hasło instalatora, które fizycznie podawałem na panelu).

Jak przyjedzie ekspert to spojrzę przez ramię i podpytam. Może się czegoś nauczę.

Przy okazji: znalezienie instrukcji i domyślnego hasła zajęło mi pięć minut. Ciekawe, na ilu osiedlach/w ilu budynkach te hasła pozostają niezmienione.

Jeszcze raz dziękuję za chęć pomocy i wskazówki.
    Serdecznie pozdrawiam,
    M.
REKLAMA