logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać moc dławika kompensacyjnego do redukcji mocy biernej pojemnościowej?

gadek80 08 Gru 2025 19:52 417 1
REKLAMA
  • #1 21775171
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Witam,
    Często moi klienci płacą za moc bierną pojemnościową na tyle niskie opłaty, że zakup kompensatora mocy biernej jest nieopłacalny, lecz chciałbym znaleźć prosty sposób ( o ile taki jest ) na zniwelowanie tej opłaty.
    Wiem, że o ile nie ma fotowoltaiki można założyć niedrogi dławik kompensacyjny z przekaźnikiem załączającym go na czas pracy biura, lecz problemem dla mnie jest zmierzenie doboru mocy dławika.
    Jeżeli jest opłata za moc bierną 1500-2000 rocznie to płacenie za pomiar już jest kosztem a mi kupowanie drogiego analizatora i robienie uprawnień przekracza zdecydowanie koszt dla dwóch czy trzech klientów. Nie jestem elektrykiem.
    Czy jest prosty sposób lub urządzenie którym można obliczyć ile mocy biernej pojemnościowej jest generowane?
    Licznik prądu podaje chyba tylko sumaryczną wartość i nie poda konkretnie ile tej energii jest generowane na każdej z faz?
    Jeżeli już bym wiedział jaki dławik jest potrzebny, zleciłbym elektrykowi jego montaż.

Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21775221
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    Możesz użyć:
    1. Taniego analizatora klasy hobbystycznej (~150–300 zł)
    lub
    2. Odczytu z licznika energii – jeżeli ma oddzielny rejestr energii biernej pojemnościowej na każdej fazie
    (część nowszych liczników tak ma)
    lub
    3. Oszacowania z pomiaru prądów fazowych tanim miernikiem cęgami TrueRMS + pomiar napięcia.
REKLAMA