logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedziałające oświetlenie rgb obudowy i chłodzenia

xricoo97 09 Gru 2025 00:38 1203 16
  • #1 21775439
    xricoo97
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z oświetleniem RGB w obudowie komputera oraz w chłodzeniu. Komputer zamawiałem w sklepie Hard PC; po jego otrzymaniu przez ponad miesiąc wszystko działało, tak jak i jego sterowanie. Pewnego razu uśpiłem komputer z poziomu Windowsa i po wybudzeniu oświetlenie wentylatorów obudowy i chłodzenia przestało działać. Działa oświetlenie kości RAM oraz karty graficznej. Podczas wypinania pinów z płyty głównej odpowiedzialnych za to lekko mruga, ale to dosłownie na pół sekundy i nierównomiernie; po dalszym wciśnięciu dalej nic. BIOS został zaktualizowany bez rezultatów. W obudowie jest przycisk od LED-ów, ale nic się nie dzieje po jego kliknięciu; przycisk reset jest tylko resetem, nie jest pod niego oświetlenie w żaden sposób podłączone. Zdarza się także, że po wyłączeniu z zasilania komputer nie chce się włączyć, tzn. włączają się wentylatory z pełną prędkością, nie podświetla się RAM, ale karta graficzna tak; trzeba wyjmować baterię z płyty głównej, żeby później jakkolwiek się komputer włączył. Komputer mam ponad 2 miesiące, płyta główna Gigabyte AORUS 850 WiFi, procesor Ryzen 7 9800X3D, RAM Kingston Fury 2×32 GB ARGB, chłodzenie
    Arctic Liquid Freezer III Pro 360 ARGB Black, obudowa Zen PC 9, zasilacz
    Endorfy Supremo FM6 850 W (EY7A012, dysk Lexar NM790 2 TB M.2 PCIe Gen4 NVMe, karta graficzna MSI 5080. Czy miał ktoś taki problem? Uprzedzam, tak jest gwarancja i jeśli nie znajdę sposobu odeślę, ale przez to, że zamawiany zestaw trochę problematyczne jest jego odsyłanie i wolałbym uniknąć, zwłaszcza że teraz jest mi potrzebny. Pozdrawiam.
  • #2 21775462
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    xricoo97 napisał:
    Podczas wypinania pinow z plyty glownej odpowiedzialnych za to lekko mruga ale to doslownie na pol sekundy i nierownomiernie, po dalszym wcisnieciu dalej nic.

Witaj. Nie powinieneś takich operacji wykonywać przy włączonym zasilaniu płyty głównej. Otwierając bok obudowy powinieneś mieć wyłączony zasilacz z sieci zasilającej. Łatwoi uszkodzić coś więcej przy takich zabawach.

W jaki sposób jest podłączone to RGB? Przez jakiś splitter zapewne, bo piszesz, że jest na obudowie przycisk do sterowania. Sprawdź, czy naciśnięcie przycisku na dłużej nie zmienia trybów pracy (niektóre mają trzy tryby: brak podświetlenie -> generja efektów z kontrolera -> synchronizacja efektów z płytą). Sprawdź, jakie masz ustawienia oświetlenia dynamicznego w Windows.
  • #3 21775533
    xricoo97
    Poziom 3  
    >>21775462 Nie ma żadnego splitera, bezpośrednio do płyty pod wejścia ARGB v2 i v3, pod 2 oświetlenie obudowy, pod 3 chłodzenia, podpięcie pod 1 nic nie zmienia, a przycisk fizycznie jest na obudowie, ale niepodpięty. W Windowsie wcześniej mogłem sterować tam, gdzie była personalizacja; po tej awarii nic stamtąd nie działa, a program od Gigabyte od początku nie czytał tych LED-ów, jedynie RAM i GPU. Biorę pod uwagę awarię płyty głównej, ale trochę dziwi mnie fakt, że stało się to po hibernacji, dlatego najpierw chciałem się dowiedzieć, czy ktoś tak miał.
  • #4 21775590
    dt1
    Admin grupy komputery
    Miałem już problem z kontrolerem RGB w Gigabyte, ale w innym modelu. Ich aplikacja do zarządzania efektami jest masakryczna w mojej ocenie. Można sprawdzić, czy na stronie Gigabyte nie ma aktualizacji firmware dla l kontrolera ARGB. Jak nie ma to reklamacja płyty lub podłączenie własnego generatora efektów.
  • #5 21775618
    xricoo97
    Poziom 3  
    Potwierdzam, aplikacja jest tragiczna. Wywaliłem ją, ale po awarii nic nie pomogło. Poszukam jeszcze faktycznie coś na stronie od nich, a jak nie pomoże, to odeślę na reklamację, bo niestety nawet nie mam innej płyty, żeby na niej zobaczyć.
  • #6 21775633
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6901
    Nie napisałeś nic o płycie pod ten swój Ryzen.
  • #7 21775681
    dt1
    Admin grupy komputery
    xricoo97 napisał:
    płyta główna Gigabyte AORUS 850 WiFi

Chyba poza modelem nie ma się co o niej rozpisywać.

xricoo97 napisał:
    Poszukam jeszcze faktycznie coś na stronie od nich

Jest aktualizacja firmware dla kontrolera ARGB.
    https://download.gigabyte.com/FileList/Utility/mb_utility_ITESHFU_v4.1.23_5711.zip

Mimo że aplikacja jest fatalna to warto i tak w niej sprawdzić, czy kontroler ARGB jest widoczny i czy da się z nim gadać.
  • #8 21775710
    lisek
    Serwisant RTV
    Gdzie podpięte

Złącza ARGB i RGB oznaczone strzałkami zielonymi na płycie głównej
  • #9 21775742
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    lisek napisał:
    Gdzie podpięte

xricoo97 napisał:
    bezpośrednio do płyty pod wejścia ARGB v2 i v3, pod 2 oświetlenie obudowy, pod 3 chłodzenia
  • #10 21775756
    lisek
    Serwisant RTV
    Jeśli w Win nie działą (nawet ppo zmianxh przeprowadzonych)
    - plus rada od dt1 nie pomaga
    - chodzi o e Gigabyte Control Center (GCC) > RGB Fusion Link_ uzywa NZXT Gaming

! Gigabyte Control Center is not compatible with all Gigabyte products

Do wymiany 50:50 (Bez Pomiarów na ARGB)
    - podswietlenie -lub płyta

To z manuala

Złącza ARGB i RGB LED z opisem pinów na płycie głównej Gigabyte

Oprogramowanie dla B850 i AM5 dla płyt Gigabyte
    Cytat:
    - GIGABYTE Control Center Full Installation z 18/11.2025
    Version : 25.10.16.01
    Windows 10 64bit , Windows 11 64bit
    Description :
    GIGABYTE Control Center Full Installation Package
    Detail version :
    Cooler_25.08.27.01
    Keyboard_25.07.25.01
    VGA_25.08.13.01
    Power_24.08.12.01
    Mouse_25.07.10.01
    SingleLed_24.08.09.01
    MBUpdate_25.09.16.01
    MBEasyTune_25.10.30.01
    MBStorage_25.10.15.01
    RGB_Sync_Control_25.10.15.01
    rgbMotherboard_25.10.15.01
    Notebook_25.10.30.01
    Sidekick_25.09.30.01
    GCC Main Program_25.10.16.01

Link
  • #11 21775767
    xricoo97
    Poziom 3  
    GCC miałem zainstalowany, kiedy jeszcze działało i nie wykrywało tego oświetlenia, jak mówiłem. W zasadzie miałem jeszcze jedną, potem aplikację chyba OpenRGB też tego nie wykrywała, tylko RAM-u i GPU. Po awarii próbowałem też w GCC szukać czegoś, nadal nic; po jej wywaleniu także. Tak mi się wydaje, że coś z płytą, najprawdopodobniej i pewnie jej wymiana.
  • #12 21775785
    lisek
    Serwisant RTV
    * za pewnym ukr. forum

Aby zacząć zabawe z podświetleniem, po pobraniu Gigabyte GCC
    - nalezy w aplikacji Gigabyte GCC kliknij wyłącz synchronizację,

Interfejs aplikacji Gigabyte Control Center z wyłączoną synchronizacją RGB.
    - Następnie w sekcji głównej wyłącz Dynamic Lighting.

Ekran Gigabyte Control Center z włączonym Dynamic Lighting i paletą RGB
    - Gotowe!
    Teraz możesz wybrać każdy port Rgb i Argb oraz dostosować oświetlenie według własnego uznania.

Interfejs w aplikacji Gigabyte GCC z ustawieniami podświetlenia RGB dla B850 Eagle ICE

Ciekawie opisano "marketingowy myk" firmy AMD z chipsetem jakoby nowym B850 !

Cytat:
    Jeśli AMD X870 jest w rzeczywistości B650E (to znaczy linii i portów jest prawie 2 razy mniej niż X870E, a pełna wersja PCIe 5.0 idzie od procesora na linie ,sloty i porty, zaś 16 linii dla karty graficznej podzielono na 2 sloty po 8 linii, Plus obowiązkowa obsługa USB4 za pośrednictwem kontrolera innej firmy > ASM4242),
    - to AMD B850 jest w istocie B650 (. nie ma obowiązkowej obsługi USB4, ale istnieje opcja podziału 16 linii dla karty graficznej na x8+x8 – co było prerogatywą B650E).
    ! Krótko mówiąc, mozna się pomylić.

Należy pamiętać o jednej rzeczy: x670/X670E/X870E to chipsety z dwoma fizycznymi Promontory 21, więc jest 2 razy więcej linii PCIe i portów, a b650/B650E/X870 / B850 to chipsety z jednym Priomontory 21 z wynikającymi z tego konsekwencjami.
    A to, co jeszcze producenci mogą dodać/zmniejszyć, jest nieprzewidywalne.

** dodatek " E "dla tych chipsetów (850E) oznacza tylko obsługę PCIe 5.0 z procesora dla gniazda PCIe x16 i gniazd M. 2 (a także możliwość podzielenia 16 linii na warianty x8+x8 lub x8+x4+x4), gdy
    - gdy chipsety bez " E "na gniazdach" CPU " Wersja 4.0 (i 16 linii PCIe nie można podzielić
    *-tylko 1 Opcja: wszystkie 16 linii na gniazdo kart graficznych).
  • #13 21775822
    xricoo97
    Poziom 3  
    No właśnie, niestety żadne wyłączanie synchronizacji itp. nie działało od początku, chyba że to już był objaw jakiegoś uszkodzenia 🤔
  • #14 21775824
    lisek
    Serwisant RTV
    Może spróbuj z wcześnieją ver.
  • #15 21775860
    xricoo97
    Poziom 3  
    No właśnie, niestety żadne wyłączanie synchronizacji itp. nie działało od początku, chyba że to już był objaw jakiegoś uszkodzenia 🤔
  • Pomocny post
    #16 21778526
    xricoo97
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany — winna wadliwa aktualizacja z Gigabyte, nie uszkodzenie mechaniczne płyty. Rozwiązanie: https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/1j...s&utm_term=1&utm_content=share_button
    W przypadku nie zadziałania pierwszego sposobu z plikiem .bat, gdzie konsola na ułamek sekundy się włącza i wyłącza samoczynnie, należy usunąć w Notatniku w tym pliku pierwszą linijkę, jest to też opisane w komentarzach w poście, tylko należy trochę przesunąć.
  • #17 21882575
    xricoo97
    Poziom 3  
    >>21778526
    Po 4 miesiącach znowu problem się pojawił, czyli rozwiązanie nie jest wieczne, ale sposób naprawy jest ten i działa w razie czego :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył niedziałającego podświetlenia RGB/ARGB w obudowie i chłodzeniu po wybudzeniu komputera z uśpienia; działało nadal podświetlenie RAM i karty graficznej, a wentylatory obudowy i chłodzenia przestały reagować na sterowanie z płyty głównej oraz przycisk LED w obudowie. Sprawdzano połączenia bezpośrednio do złączy ARGB na płycie, aktualizację BIOS oraz ustawienia i aplikacje do sterowania podświetleniem w Windows, w tym Gigabyte Control Center, RGB Fusion i OpenRGB, jednak kontroler ARGB nie był wykrywany. Rozważano awarię płyty głównej lub kontrolera RGB, sugerowano aktualizację firmware kontrolera ARGB oraz testy z wyłączeniem synchronizacji i Dynamic Lighting. Ostatecznie ustalono, że przyczyną była wadliwa aktualizacja Gigabyte, a nie uszkodzenie mechaniczne płyty; zastosowano obejście z plikiem .bat, które przywracało działanie podświetlenia, choć problem pojawił się ponownie po kilku miesiącach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA