logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kukirin G4 – ekran nie działa po błędnym podłączeniu wtyczek, problem- jak naprawić?

loncinrider11 09 Gru 2025 00:54 831 4
REKLAMA
  • #1 21775446
    loncinrider11
    Poziom 2  
    Cześć chłopaki, mam problem z kukirinem G4. Zdemontowałem lampę z ekranem. Podczas ponownego podłączenia pomyliłem wtyczki, bo są te same; w sensie, ekran podłączyłem do złącza lampy, a lampę do złącza ekranu.
    - Wtyk zaznaczony na czerwono to wtyk ekranu
    - Wtyk zaznaczony na żółto to wtyk lampy.
    Jak podłączyłem ekran do wtyku lampy, to zaczęło strzelać itp., więc szybko odpiąłem. Jak poprawnie podłączyłem, to ekran nie reaguje w ogóle, a światła przednie i kierunkowskazy świecą 5 razy słabiej... Do wymiany: ekran czy ta płytka? Jak mogę ewentualnie sprawdzić ekran domowym sposobem? 😃 Z góry dziękuję.

Płytka drukowana z zaznaczonymi kolorami złączami lampy (żółty) i ekranu (czerwony)
    AI: Czy na płytce albo przy tych wtyczkach widać jakieś przypalenia, ślady spalenizny albo uszkodzone ścieżki? Czuć było zapach spalenizny?
    Nie widać żadnych przypaleń
    AI: Jak podłączasz ekran (już poprawnie), to czy cokolwiek się na nim pojawia – np. podświetlenie, miganie, cokolwiek, czy jest totalnie martwy?
    Nic się nie pojawia
  • REKLAMA
  • #2 21776361
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Cytat:
    Do wymiany: ekran czy ta płytka? Jak mogę ewentualnie sprawdzić ekran domowym sposobem?

Po takiej akcji mógł się spalić każdy element. Nawet sterownik bo w G4 to on steruje światłami i miałem już przypadki z uwalonym sterownikiem przez awarię kierunkowskazów.

Co masz na myśli pisząc domowym sposobem? Jakim sprzętem i wiedza w tym domu się posługujesz?
    Przy takie nietypowej usterce to pomiary wszystkiego albo wymiana wszystkiego po kolei aż zacznie działać.
  • REKLAMA
  • #3 21776676
    loncinrider11
    Poziom 2  
    Domowym sposobem, czyli czymś, co mogę mieć w domu (jestem majsterkowiczem). Tylne światło i tylne kierunkowskazy działają elegancko. Klakson, przełączniki, manetka itp. wszystko działa elegancko, tylko przednie kierunkowskazy i przednie światła tak świecą, że praktycznie nie świecą. No i ekran nic nie wyświetla.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21776361
    W domu też posiadam miernik, a wiedzę nawet sporą.
  • REKLAMA
  • #4 21777002
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    >>21776676 Hallo,
    podałeś napięcie baterii na masę wyświetlacza i usłyszałeś strzały (liczba mnoga), a więc co najmniej kilka elementów wybuchowo pożegnało się z życiem. Musisz rozebrać wyświetlacz i obejrzeć co mu dolega. Jak masz doświadczenie w naprawie telefonów czy dysków SSD to wyświetlacz w środku wygląda podobnie.
    Miernik powinien wystarczyć, lepiej byłoby mieć oscyloskop i generator, ale jak nie ma, to nie ma.

Na płytce jest jakieś info o 15 V na światłach. Sprawdź ile V mają te tylne światła pracujące poprawnie i przednie powinny mieć podobnie. Teraz prawdopodobnie dostają 5 V,... nie wiem, może gdzieś ścieżka przepalona i dodatkowo coś zwarte...
  • #5 21782420
    ninkalukasiewicz
    Poziom 1  
    Witam, czy ktoś rozwiązał problem?
REKLAMA