logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2.3 DCI 2012 – samoczynny zapłon bez kluczyka, schematy elektryczne

bluebit2 09 Gru 2025 10:46 216 4
REKLAMA
  • #1 21775634
    bluebit2
    Poziom 11  
    Witajcie,
    Mam problem z Renault Master, rok 2012, 2,3 dCi, 145 KM (wersja 150 dCi).

Objawy są nietypowe - auto odpala, tyle że zbyt chętnie, tzn.
    Początkowo, po włączeniu zapłonu (nie rozruchu), auto uruchamiało grzanie świecy, a następnie odpalało automatycznie.
    Obecnie nawet bez kluczyka mam włączony zapłon i próbę rozruchu - jedynie, co powstrzymuje auto od uruchomienia, to brak autoryzacji IMMO.

Większość tematów, które wyszukałem w internecie, to brak możliwości uruchomienia samochodu - a tutaj jest odwrotnie.

Co sprawdziłem:
    1. To na pewno nie stacyjka, bo po odłączeniu kostki wszystko działa dokładnie tak samo (tzn. auto dalej samoczynnie chce uruchomić silnik).
    2. BCM (nie wiem, czy ma związek) wygląda na sprawny i suchy itd.

Niestety nie dysponuję schematami auta - w związku z czym mam problemy z rozwiązaniem tematu.

1. Może ktoś coś podpowiedzieć?
    2. Może macie dostęp do schematów auta? (Gdzie idą przewody ze stacyjki? Do fuse boxa/BSM w komorze silnika? - bo chyba tam kolejno będę zaglądał)
    3. Może podpowiecie, w którym z programów (dostępnych np. na Ali) będą dostępne schematy elektryczne do tego auta? (Testowałem kilka, ale np. AutoData 3.45 nie posiada schematów elektrycznych dla M3)
    4. Może ktoś wie - przewody od stacyjki (4 szt.) idą do skrzynki bezpieczników w komorze silnika/BSM?

Dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21776615
    bluebit2
    Poziom 11  
    >>21775634 Update: BSM podmieniony na inny - brak zmian.
    A skoro sygnał ze stacyjki idzie do BSM i on dalej go propaguje, to zakładam błąd w wiązce pomiędzy BSM a stacyjką.
    Jeszcze mam jeden test do wykonania - wyciągnę pin sygnału startu z BSM i ze stacyjki, jeśli objaw ustanie, to ewidentnie będzie to sprawa wiązki pomiędzy stacyjką a BSM.

Z racji tego, że przewód od stacyjki wychodzi gruby, a do BSM wchodzą 0,75 mm² - zakładam, że gdzieś jest jeszcze jakieś złącze - i obecnie stawiam, że to złącze może być... uszkodzone/zalane
  • REKLAMA
  • #3 21777057
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    Radio masz oryginalne fabryczne? Jeśli nieoryginalne, to sprawdź czy nie masz tam zwarcia pomiędzy zasilaniem B+ a sygnałem IGN. Spotkałem się z tym, że w Masterze II polift jakiś asior zwarł oba przewody (bez odcinania) żeby radio grało bez kluczyka. W prawdzie tam był sygnał ACC, świeciły się niektóre kontrolki w liczniku i pracowała nagrzewnica, nie kojarzę czy w nowszym stacyjka nie ma pozycji ACC. Jeśli nie radio, to zastanowiłbym się nad innymi modułami, do których dochodzi zasilanie B+ i sygnał IGN. Brak masy na module może spowodować niepożądany przepływ prądu na sygnał IGN. Może były kiedyś montowane jakieś blokady zapłonu albo alarm?
  • REKLAMA
  • #4 21777362
    bluebit2
    Poziom 11  
    Radio mam org. i nie było wcześniej tego problemu.

Wymieniłem BSM i obecnie jest nieco lepiej - bo auto odpala tylko na pozycji IGN (ale bez przekręcania na rozruch).
    Stacyjka nowa (ale to nie w tym problemie).

Za licznikiem kable są, zdaje się, połączone przez jakąś kostkę - zastanawia mnie, czy przypadkiem tam nie ma jakiejś zieleniny - ale nie mogę się do tego dorwać.
  • #5 21777484
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    Chodzi o sygnał kręcenia rozrusznikiem? Sprawdzałeś czy na przewodach od stacyjki nie utrzymuje się napięcie? Zapewne musi być sterowane przez moduł BCM, albo ECU, bo gdyby było bezpośrednie połączenie z rozrusznikiem to kręciłby cały czas. W Nissanach jest standardowo takie rozwiązanie, sygnał ze stacyjki trafia do BCM, następnie po CAN do inteligentnej skrzynki przy silniku, w skrzynce jest przekaźnik rozrusznika.
REKLAMA