logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio w samochodzie wyłącza się po chwili - przyczyny i funkcja kabla AUTO AERIAL

chodaku 23 Gru 2005 02:52 2007 7
REKLAMA
  • #1 2108404
    chodaku
    Poziom 11  
    hej dlaczego radio po wlaczeniu gra przez chwile a nastepnie bez pwoowdu sie wylacza i koiec mozna go wlaczyc dopeiro pozniej... i jeszcze do czego sluzy kabelek wychodzacy z rada AUTO AERIAL?
  • REKLAMA
  • #2 2108662
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Jakie to radio ?

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2108728
    chodaku
    Poziom 11  
    hmm.. radio to hmm.. troche smeiszne takei stare jakis Goodmans 2x10W moze dlatego sie wylacza ze jest podpiete pod sony X-pload 120W?
  • REKLAMA
  • #4 2108737
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Wg na pewno to nie będzie powodem
  • REKLAMA
  • #5 2108756
    SlaweK
    Poziom 43  
    Niestety, za mało danych, mnie się ten napis raczej kojarzy ze sterowaniem anteną automatyczną ale głowy nie dam gdzie go już widziałem więc nie chcę Cię wprowadzać w błąd. Napewno nie są winą głośniki. Może po prostu, radio jest uszkodzone lub źle podłączone. Musiałbyś zrobić jakieś zdjęcie kostki, kabli to może coś wymyślimy.

SławeK
  • #6 2108935
    chodaku
    Poziom 11  
    hej, moze dalem zly tytul
    1. radio to goodmans 2x10W wychodza z niego 4 kabelki nie liczac tych od glsonikow
    RED - ingnition switch z bezbuecznikiem 3A
    Black - ground
    Orange - memory permanent +12V z bezpiecznikiem 0,5A
    ORANGE WHITE - Auto aerial

i teraz podloczaenie wyglada tak red polaczony z ORANGE i razem podpiete do kostki do kabelka zolto czerwonego pierwszy od lewej u gory kostki no a czarny do czarnego inne radio tak podpiete dziala bez problemu a to gdy mam podlaczony sam czarny a czerownym i pomaranczowym dotykam do kabelka od kostki slychac taki maly trzask w glsonikach tak ze cos sie dzieje ale to wsyzstko...

2. auto aerial
    chodzilo mi o to gdzie ten kabelek mozna podpiac? czy besposrdenio do antenty? czy trzeba miec jakis wzmacniacz antenowy o ile taki isnietenie..
    pozdrawiam i prosze o pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

aha radio racxzej nie moglo sie spalic poniewaz wczoraj tak samo podpiete działało no ale si ewylaczylo pozniej znow dzialalao przez 15 min i znow sie wylaczylo.. ale to pisalem wyzej

Dodano po 1 [minuty]:

bezpieczniki nie sa spalone
  • #7 2108989
    SlaweK
    Poziom 43  
    Z tego opisu wynika że to prymitywne radio. Dobrze podłączyłeś oba plusy. Sterowania anteną automat (Auto Aerial) jeśli nie masz wzmacniacza antenowego albo anteny automatycznej się nie podłącza i w niczym to nie może przeszkadzać. Byle nie zwierał do masy.
    Prawidłowe podłączenie to Czerwony do plusa który sie pojawia po przekręceniu kluczyka a Pomarańczowy do plusa który jest cały czas. Ale jak pisałem wyżej można je podłączyć razem do plusa któty jest cały czas.
    Czeka Cię raczej zmiana radia na inne, sprawne.

SławeK
  • #8 2109138
    chodaku
    Poziom 11  
    okej dzieki za pomoc... radio nei twierdze jest prymitywne :P ale chcialem go jeszcze jakos odratowac hehe dobra no nic jeszcze raz dzieki i zycze
    MAGICZNYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA I SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU !!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego marki Goodmans 2x10W, które po włączeniu działa przez krótki czas, a następnie samoistnie się wyłącza i można je ponownie uruchomić dopiero po pewnym czasie. Radio posiada cztery przewody zasilające: czerwony (ignition switch z bezpiecznikiem 3A), czarny (masa), pomarańczowy (pamięć stałe +12V z bezpiecznikiem 0,5A) oraz pomarańczowo-biały oznaczony jako AUTO AERIAL. Podłączenie czerwonego i pomarańczowego przewodu razem do plusa stałego zasilania jest poprawne, a czarny do masy. Kabel AUTO AERIAL służy do sterowania anteną automatyczną lub wzmacniaczem antenowym, jednak jeśli w pojeździe nie ma takiej anteny lub wzmacniacza, kabel ten nie powinien być podłączany ani zwierany do masy, aby nie powodować zakłóceń. Przyczyną wyłączania się radia może być uszkodzenie samego urządzenia lub nieprawidłowe podłączenie, a w przypadku braku anteny automatycznej kabel AUTO AERIAL można pozostawić niepodłączony. Zalecana jest wymiana radia na sprawne urządzenie, gdyż obecne zachowanie wskazuje na możliwą usterkę sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA