logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki amplituner do 8 głośników Laudio Ambient 6 (50W, 8 Ohm) – Yamaha RX-V6A czy Pioneer VSX-935?

pawel12313 11 Gru 2025 10:59 213 3
REKLAMA
  • #1 21777700
    pawel12313
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Proszę o dobór amplitunera do głośników sufitowych.
    W salonie mam zainstalowane 8 głośników laudio ambient 6 – 50 W, 8 Ω.

Nie jestem super audiofilem — zależy mi tylko na połączeniu tego z TV, żeby głos z TV się nie zgubił w salonie.

Zależy mi na rozwiązaniu budżetowym — coś w okolicach 2 tys. zł.

Czy poniższy amplituner się nada? https://akustyka.pl/yamaha-rx-v6a/, czy może ten: PIONEER VSX-935

Zależy mi, aby była funkcja ARC.

Czy nada się ten Denon?
    Amplituner DENON AVR-S670H.
    Według specyfikacji pisze, że obsługuje głośniki od 4–16 Ω na kanał.
    Więc jeśli podłączę po dwa głośniki równolegle na kanał, to będzie ok?
  • REKLAMA
  • #2 21778615
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3765
    pawel12313 napisał:
    Zależy mi na rozwiązaniu budżetowym - coś w okolicach 2 tys zł.
    Zarówno same głośniki jak i montaż ich w suficie nie są rozwiązaniami "audiofilskimi", więc nie ma sensu przepłacać za amlituner, którego możliwości i tak nie wykorzystasz. Impedancja głośników sufitowych Laudio Ambient 6 wynosi 8 Ohm, więc jest bardzo "bezpieczna" dla dostępnych na rynku amplitunerów. Także ich moc będzie całkowicie wystarczająca. Szczególnie, jeśli priorytetem jest niewygórowany budżet, możesz zdecydować się także na tańsze amlitunery. W tym układzie z powodzeniem sprawdzi się nawet sprzęt używany. Może wystarczy Yamaha RX-V 479, który zmieści się w połowie zakładanego budżetu? Ten model używany znajdziesz jeszcze taniej.
    RX-V479...pdf (674.12 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

pawel12313 napisał:
    Według specyfikacji pisze, że obsługuje głośniki od 4-16 ohm na kanał. Więc jeśli podłączę po dwa głośniki równolegle na kanał to będzie ok?
    Jeśli nie przekroczysz wymagań związanych z minimalną impedancją, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby głośniki łączyć równolegle. W tym przypadku, podłączając równolegle dwa głośniki Laudio Ambient 6 do jednego kanału amplitunera, uzyskasz obciążenie ekwiwalentne 4 Ohm, a więc w zakresie dopuszczalnym dla końcówki mocy większości aplitunerów. Yamaha RX-V 479 wymaga minimalnej impedancji 6 Ohm, więc głośniki musiałbyś połączyć szerogowo po dwa na kanał.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21778677
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1095
    Jak planujesz to połączyć, czy dźwięk dwukanałowy, czy przestrzenny?
    Amplitunery mające wyjścia na dwa systemy po 4Ω, nie pozwalają podłączyć ich jednocześnie głośnikami 4Ω, każdy system wtedy musi być minimum 8Ω.
    W takim przypadku tylko połączenie głośników po 2 równolegle i te pary szeregowo, co da 8Ω.
  • #4 21778783
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3765
    kazikszach napisał:
    Amplitunery mające wyjścia na dwa systemy po 4Ω...
    Są różne konstrukcje, także akceptujące minimum 8 Ohm. A jeden z proponowanych przeze mnie ma minimalną wartość 6 Ohm. Nie jest to jednak poważna przeszkoda, bo głośniki można przecież łączyć nie tylko równolegle, ale także szeregowo.
    kazikszach napisał:
    ...każdy system wtedy musi być minimum 8Ω.
    I takie właśnie głośniki ma do wykorzystania Autor.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA