logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak uprawnień i zawieszanie systemu Windows – blokada dostępu do cmd, regedit, resetu

Arek2727 12 Gru 2025 02:50 288 9
REKLAMA
  • #1 21778476
    Arek2727
    Poziom 3  
    Witam, mam totalnie dziwny przykład. Wracam do domu po 1,5 tyg., a mój komputer chyba jest totalnie przejęty przez jakiegoś wirusa. Nie mam do niczego uprawnień, nic nie mogę zrobić. Kluczowe aplikacje, jak cmd, menadżer zadań, regedit, itd., nie włączają się. Nie mogę przywrócić systemu ani zrestartować go do ustawień początkowych. Nie mogę nadać uprawnień dyskowi C:, ponieważ program ten się zawiesza (jeśli już coś sensownego się uruchomi, to się zawiesza, np. po zatwierdzeniu ustawień). Czy ktoś mi doradzi, co mam zrobić, gdy nawet hard resetu nie mogę wykonać? Tryb awaryjny również się nie włącza (zostaje jedynie czarny ekran).
  • REKLAMA
  • #2 21778497
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Masz ważne dane na nim , wrażliwe?
  • REKLAMA
  • #3 21778600
    Arek2727
    Poziom 3  
    >>21778497 Nie mam.
  • #4 21778693
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Jeśli nie masz żadnych istotnych danych (bądź takich, których nie jesteś w stanie skopiować) - to możesz utworzyć nośnik instalacyjny systemu (na innym komputerze) i zainstalować system od nowa (co skasuje wszystkie aktualnie przechowywane dane), zapewne dlatego Kolega pytał o te ważne dane.

Natomiast warto byłoby zrobić diagnostykę dysku i pamięci RAM, bo takie rzeczy same z siebie rzadko się dzieją. Jaki model dysku Kolega posiada w tym komputerze?
  • REKLAMA
  • #5 21778728
    Arek2727
    Poziom 3  
    Jeśli o to chodzi to posiadam dysk ssd, na komputerze nie mogę zrobić totalnie nic, brak uprawnień a nie mogę ich nadać wszystko się zawiesza, a co probuje włączyć obojętnie jaką aplikacje to taki bląd się wyświetlaKomunikat błędu systemu Windows o braku dostępu do pliku EXE i Eksplorator plików
    Chciałem przywrócić system do 27.11 kiedy ostatni raz działało wszystko, nie da sie, zresetowanie komputera do ustawień początkowych z usunięciem wszystkiego tez kończy się błędem
  • #6 21779089
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Czy skrótom do programów zmieniły się ikony? Jeśli tak to może masz nieprawidłowe skojarzenia dla rozszerzeń lnk oraz exe w systemie.
  • REKLAMA
  • #7 21779220
    Arek2727
    Poziom 3  
    Nic się nie zmieniło. Dysk C jedynie nie pokazuje, ile ma miejsca GB, a w właściwościach pisze, że 0, pewnie przez to, że nie posiadam uprawnień
  • #8 21779240
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 606
    spróbuj zainstalować system od nowa. Jak się nie będzie dało, to pewnie uszkodzenie sprzętu.
  • #9 21779311
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Proponuję przeprowadzić próbę uruchomienia systemu operacyjnego Linux z napędu typu pendrajw albo dysku zewnętrznego USB.
  • #10 21787408
    Arek2727
    Poziom 3  
    Zainstalowałem system z pendrive

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows, który po powrocie do domu nie pozwala na wykonanie żadnych operacji administracyjnych – brak dostępu do cmd, regedit, menadżera zadań oraz niemożność przywrócenia systemu lub resetu do ustawień fabrycznych. Próby uruchomienia trybu awaryjnego kończą się czarnym ekranem. Dysk systemowy to SSD, jednak system nie pokazuje dostępnej przestrzeni, a próby zmiany uprawnień kończą się zawieszeniem aplikacji. Wskazano możliwość infekcji wirusowej lub uszkodzenia sprzętowego. Rekomendowano wykonanie diagnostyki dysku i pamięci RAM oraz utworzenie nośnika instalacyjnego Windows na innym komputerze w celu reinstalacji systemu, co jednak wiąże się z utratą danych. Zaproponowano także uruchomienie systemu Linux z pendrive’a w celu diagnostyki. Ostatecznie użytkownik potwierdził instalację systemu z pendrive’a.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA