logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Mega hexapod 18 serwomechanizmów – jak uprościć programowanie kinematyki?

xkirut 12 Gru 2025 13:38 228 4
REKLAMA
  • #1 21778780
    xkirut
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, planuję zrobić hexapoda (robotycznego pająka) na np. Arduino Mega. Chcę, żeby miał 6 kończyn, po 3 servomechanizmy na jedną kończynę, czyli w sumie 18 servomechanizmów i moje pytanie brzmi: czy trudno się to programuje?
    Słyszałem, że jest tam kinematyka odwrotna i jakbym miał ręcznie pisać kod to katorga i czy istnieją jakieś, nie wiem, biblioteki lub dedykowane programy do programowania tego? Lub jakiś inny sposób, o którym nie wiem, który ułatwi mi pracę. Mam w planie zrobić to na pracę inżynierską i muszę wiedzieć, czy dam radę to zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 21778913
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Arduino Mega 2560 Rev3:
    "posiada 256 kB pamięci programu Flash oraz 8 kB pamięci operacyjnej SRAM."
    to może być ograniczenie - w zależności od tego jaki zakres funkcji ma pełnić ten robot.
  • REKLAMA
  • #3 21778922
    xkirut
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21778913

An ESP32?
  • REKLAMA
  • #4 21778932
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Oprócz "wyjątkowej wydajności i funkcjonalności w zakresie komunikacji bezprzewodowej. " to układ dość ubogi w IO czyli "18 servomechanizmów " nie będzie jak wysterować. Taka zgadywanka nie ma sensu - do pracy inżynieskiej trzeba przysiąść i zrobić samodzielnie porządne "rozpoznanie terenu".
  • #5 21779553
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 65
    gbksiazczak napisał:
    układ dość ubogi w IO czyli "18 servomechanizmów " nie będzie jak wysterować. .

A może to by pomoglo?

Moduł sterownika serwomechanizmów PCA9685 z interfejsem IIC do Raspberry Pi
    Też zgaguję!
    Czy ten pająk ma coś robić, czy tylko szwędać się po podlodze?
    Jaka będzie jego przydatność, bądź wartość handlowa, ekonomiczna lub komercyjna?

e marcus
REKLAMA