logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Pleszewski 15kW – zwiększone spalanie, nierówny talerz paleniska i uszkodzenia w palenisku

Maverick_30 12 Gru 2025 16:08 174 0
REKLAMA
  • #1 21778929
    Maverick_30
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witajcie! Mam piec Pleszewski 15 kW na ekogroszek z 2020 r. z podajnikiem ślimakowym. Od początku sezonu grzewczego piec zaczął spalać na dobę prawie 40 kg węgla, a w zeszłym sezonie wychodziło mniej więcej 20 kg. Z początku myślałem, że to pewnie wina słabej jakości węgla - PGG mocno obniżyło swoje standardy - ale „pożyczyłem” dwa worki pułkownika i wynik ten sam... Rozebrałem palenisko i pojawiła się niespodzianka. Moje pytanie: czy da się to wymienić samemu? Producent to Pancerpol. Gwarancja na piec już się skończyła, ale coś mi się wydaje, że talerz z koroną w palenisku powinien być wycentrowany jak koło w rowerze, a tu jest jakoś nie do końca...

Pęknięty talerz paleniska w piecu na ekogroszek z widocznym nagarem i spiekami
    Pęknięta korona paleniska w piecu na ekogroszek z widocznymi śladami zużycia
  • REKLAMA
REKLAMA