logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zestaw PC za 3800 zł: Intel Core Ultra 5 225F, DDR5, ASROCK B860M – czy warto?

Nebilet 13 Gru 2025 11:03 207 4
REKLAMA
  • #1 21779439
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 221
    Witam. Ostatnio facet który składa komputery podał mi specyfikację za pomocą które chce mi złożyć komputer z nowych części za 3800 zł
    I tak:
    Obudowa Crono Hermes Mesh ARGB czarna (VX-HE19A)
    Intel Core Ultra 5 225F Wiem już teraz że będzie procesor bez litery F 4,9 Ghz
    ASROCK B860M Pro - A WiFi
    2,5 G LAN 80211 axe WiFi 6EMopdule
    DDR 5 2 x 16 GB w przedziale 5600 Mhz - 6000 Mhz
    Adata Legend 710 512 GB M 2 2280
    Deep Cool PL 650 - D 650 W80 Plus Bronze
    Crono HermesMesh ARGB Czarna VX- HE 19 A
    Windows 11 Home klucz refun Dożywotnia licencja

Bez karty graficznej czyli zintegrowana

Proszę fachowców o ocenę tego zestawu , czy to się opłaca ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21779541
    Nebilet
    Poziom 3  
    To ma być komputer do pracy , oglądania filmów czy YouTube. Nie gram w żadne gry. Ale coś mi tutaj też nie gra. Z tym że obecnie sporządzający ten komputer wymienił procesor na mocniejszy a cena wzrosła do 2900. Co można w tej cenie zmienić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21779572
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8237
    RAM idzie mocno do góry, zresztą ktoś, kto Ci chce ten komputer złożyć nawet nie zadeklarował, jaki to RAM będzie. Przy aktualnych cenach RAMu można się zastanowić, czy 16 GB nie będzie wystarczające, bo poprawne 32 GB to aktualnie koszt sięgający nawet 1500--1800 złotych :)

Jeśli to do firmy to mam też pewne obawy co do "Windows klucz" - zwykle to lewizny za kilka dyszek, albo licencje zdrapane z innych komputerów, ogólnie jeśli jest to coś innego niż fabrycznie zapieczętowana nowa licencja to nie polecam.

Jeśli wydajność grafiki nie jest priorytetem to rozważyłbym Ryzena 7600, a jeśli ma jakieś większe znaczenie, to 8600G. Obecne generacje Intela nie są szczególnie popularne, pewnie dlatego, że nie Intel sporo napaskudził przy poprzednich generacjach, a przy nowszych zamiast zjechać z ceny zjechał tu i tam z wydajnością :)

https://www.morele.net/inventory/info/25f87e07/ jako baza.
    Zostaje Ci dużo pieniędzy na oryginalnego Windowsa, a jak chcesz jakiś lipny kod, którego nie polecam, to jeszcze więcej.
    AM5 lubię bardziej niż platformę Intela. RAMu są dwie kości po 16 GB, ale możesz się zastanowić, czy nie chcesz jednej, tym niemniej pewnie w przyszłym roku za szybko spadku cen RAMu nie będzie. RAM ogólnie słaby, ale do komputera, który nie jest przeznaczony do gier nie będzie dużej różnicy jeśli chodzi o prędkość, więc to świadomy wybór.

Moim zdaniem lepsza obudowa, lepszy dysk (większy i z DRAM), lepszy zasilacz. Brak WiFi, jeśli potrzebujesz można dobrać inną płytę. Brak ARGB, jeśli niezbędne, trzeba też zmienić płytę i obudowę.

Dodano po 5 [minuty]:

Cena na Intelu 225 wyjdzie podobna. Procesor 50 złotych droższy, płyta w podobnej cenie.
  • #5 21793503
    Nebilet
    Poziom 3  
    Dziękuję za poradę. Tak dla przypomnienia moja płyta posiada WIFI oraz Bluetooth. Wielkie dzięki
REKLAMA