logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarks BM 5110 – gdzie kupić paski napędowe do automatu do chleba, części zamienne

piotrszypa01 14 Gru 2025 15:39 108 2
REKLAMA
  • #1 21780454
    piotrszypa01
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z automatem do pieczenia chleba. Clarks BM 5110. Jest używany, zacząłem go użytkować wczoraj i... od razu problem. Mieszał ciasto około minuty i przestał. Warczał, ale nie obracały się mieszadła. Dziś go rozebrałem i okazało się, że paski napędowe są zniszczone. Czy można gdzieś dostać takie paski? Automat jest dość wiekowy, ale chleb wypiekł. Wyrobiłem ciasto ręcznie. Proszę o wskazówki, jak zdobyć części zamienne do urządzenia, jeśli to jest możliwe. Z góry dziękuję. Piotr
    AI: Czy zna Pan dokładne wymiary lub oznaczenia tych pasków napędowych (np. długość, szerokość, oznaczenia z pasków)? To może bardzo ułatwić znalezienie odpowiednich zamienników.
    Niestety były tak zniszczone, że nie dało się ich zmierzyć.
    AI: Czy próbował Pan już kontaktować się z serwisem, sklepami internetowymi lub szukać uniwersalnych pasków napędowych? Jeśli tak, to gdzie i z jakim skutkiem?
    To bardzo stary sprzęt, nie wiem, gdzie szukać.
  • REKLAMA
  • #2 21780461
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    Można zmierzyć cienkim sznurkiem lub nitką.. Tak zrobiłem do roweru treningowego. Po wymiarach i typie (z wyglądu) okazało się, że pasuje od jakiegoś VW.
  • #3 21780470
    piotrszypa01
    Poziom 2  
    >>21780461 Dziękuję za podpowiedź, ale nie mam już dziś siły ani ochoty rozbierać go ponownie. Tam jest około 20 wkrętów i innych zatrzasków w słabo dostępnych miejscach. Te zniszczone paski były jakby ze sznurka, zastosowałem sznurek sizalowy, zmontowałem ponownie i... Mieszał około pół minuty, potem przestał. Silnik pracował, ale napęd nie był przenoszony. Może w następny weekend zajrzę do niego ponownie. Jeszcze raz dziękuję za poradę.
    Piotr
REKLAMA