logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus ROG Strix G15 – czarny ekran po montażu SSD Samsung 990 Pro i czyszczeniu

mgospodarowicz97 14 Gru 2025 17:58 198 8
REKLAMA
  • #1 21780572
    mgospodarowicz97
    Poziom 4  
    Cześć,

Dołożyłem do mojego Asusa dysk SSD (Samsung Pro 990), wymieniłem pastę termoprzewodzącą i ogólnie wyczyściłem laptopa z kurzu. Po złożeniu laptop włącza się normalnie, wentylatory chodzą, klawiatura się świeci, ale niestety ekran nie reaguje, jest zupełnie czarny.

Proszę o pomoc
    Laptop z podświetlaną klawiaturą i czarnym, nieaktywnym ekranemWnętrze laptopa Asus z widocznym nowym dyskiem SSD Samsung 990 Pro i elementami chłodzenia
    AI: Czy próbowałeś podłączyć laptop do zewnętrznego monitora, żeby sprawdzić, czy na nim pojawia się obraz?
    Nie
    AI: Czy podczas składania laptopa upewniłeś się, że wszystkie taśmy i przewody (szczególnie taśma matrycy) zostały poprawnie podłączone?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21780592
    krycho948
    Poziom 5  
    Czy modernizacji, jak i czyszczenia, dokonywałeś z odłączoną baterią?
    Miałem podobnie: dołożyłem dysk bez odpięcia baterii na moim LENOVO LEGION; laptop złapał jakieś błędy i pomogło odpięcie baterii głównej oraz odłączenie baterii BIOS na kilka minut.
    Po ponownym podpięciu i podłączeniu zasilacza uruchomiłem laptop; jednak ten uruchomił się bez obrazu... tzn. kilka minut się włączał i restartował, po czym pojawił się obraz.
    Zresetuj mu BIOS i na włączonym zasilaczu daj mu wykonać wszystkie procedury restartu - daj znać, czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #3 21780619
    mgospodarowicz97
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedź.
    tak, tak, odpiąłem baterię przed czyszczeniem i dołożeniem dysku.
    A wiesz może, jak odpalić BIOS na Asusie? Próbowałem kilka opcji, ale nic nie działa — ciągle czarny ekran :/
  • #4 21780628
    krycho948
    Poziom 5  
    >>21780619
    Po naciśnięciu przycisku uruchamiania klikasz klawisz funkcyjny "F2", chyba że klawiatura ma wyłączone opcje HotKeys — wtedy Fn oraz F2.
  • REKLAMA
  • #5 21780698
    mgospodarowicz97
    Poziom 4  
    Niestety nie działa, nawet BIOS się nie uruchamia :/
  • REKLAMA
  • #6 21780709
    krycho948
    Poziom 5  
    A nie próbowałeś podłączyć laptopa do zewnętrznego monitora, żeby sprawdzić, czy na nim pojawia się obraz, bo nie masz takiej możliwości czy po prostu nie próbowałeś?
    Jak latarką np. podświetlisz z bliska matrycę, to też nic ona nie wyświetla (bo może tylko podświetlenia nie ma)?

Na Reddicie w podobnym wątku dla tego laptopa napisali, że wyjęcie RAM-u potrafi pomóc, bo te lapki mają rzekomo taką przypadłość
    https://www.reddit.com/r/ASUSROG/comments/1fv...x_g152021s_display_remains_blank_during_boot/
  • #7 21780785
    mgospodarowicz97
    Poziom 4  
    Nie mam obecnie takiej możliwości, żeby podpiąć do zewnętrznego monitora :/
    Nie wiem, wyjąłem nowy SSD, kostki RAM również, jedną po drugiej, razem też i po każdej próbie włączałem laptopa i to samo :/ Problem taki sam jak w linku, który wysłałeś — oprócz braku ekranu nie ma też dźwięku przy starcie charakterystycznego dla ROG-a
    Kończą mi się pomysły
  • #8 21780826
    12bodzio
    Poziom 10  
    Miałem to samo, pasta silver dostała się wokół procesora graficznego do pinów, które wystają z płytki i porobiła zwarcia. Obraz na monitorze całkowicie czarny. Pomogło czyszczenie grafiki spirytusem i ręcznikiem papierowym, a także patyczkiem do szaszłyków między pinami wokół procesora graficznego. Ostrożnie, aby nie poodrywać jakichś elementów. Na końcu pastę w małej ilości, aby nie wypłynęła gdzie nie trzeba.
  • #9 21781556
    mgospodarowicz97
    Poziom 4  
    Wyczyściłem pastę dokładnie z każdego miejsca, ale teraz po złożeniu laptop w ogóle się nie włącza ani na baterii, ani na zasilaczu. Po podłączeniu do ładowarki nie świeci się nawet lampka ładowania, ale przy podłączeniu baterii widać, że jest prąd (widzę iskrę), jednak i tak nie włącza się
    Wnętrze laptopa z odsłoniętą płytą główną i widocznymi układami scalonymiPłyta główna laptopa z widocznym procesorem i układem graficznym bez pasty termoprzewodzącej

Podsumowanie tematu

✨ Po dołożeniu dysku SSD Samsung 990 Pro do laptopa Asus ROG Strix G15 oraz wymianie pasty termoprzewodzącej i czyszczeniu urządzenia, laptop uruchamia się normalnie (wentylatory działają, klawiatura podświetlona), jednak ekran pozostaje czarny. Sprawdzenie poprawności podłączenia taśmy matrycy zostało potwierdzone, natomiast nie wykonano testu podłączenia do zewnętrznego monitora. Problem może wynikać z uszkodzenia taśmy matrycy, niewłaściwego montażu komponentów, błędów BIOS-u lub problemów z kompatybilnością nowego dysku SSD. Zalecane jest podłączenie laptopa do zewnętrznego monitora w celu weryfikacji sygnału wideo oraz ponowna kontrola połączeń wewnętrznych, zwłaszcza taśmy matrycy i zasilania ekranu. W przypadku braku obrazu na zewnętrznym monitorze, warto rozważyć reset BIOS-u lub diagnostykę płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA