logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan X-Trail T31 2.0 dCi 2007 – immobiliser miga, blokada stacyjki Keyless, nie odpala

lelumpoleumail 14 Gru 2025 18:45 261 5
REKLAMA
  • #1 21780626
    lelumpoleumail
    Poziom 2  
    Witam.
    Samochód to: Nissan X-Trail II (T31) z roku 2007, 2 l Diesel, manual.
    Dotyczy awarii elektryki - elektroniki.
    Auto po zgaszeniu nie chce ponownie odpalić.
    A ściślej: zapaliła się czerwona kontrolka IMMOBILISERA, cały czas miga i to nawet kiedy oddalam się od auta i kiedy zamknę je z pilota.
    Mamy tu do czynienia z modelem posiadającym system Keyless (inteligentnego kluczyka). I w tej sytuacji, z zapaloną kontrolką IMMO, nie ma możliwości powzięcia próby rozruchu, gdyż stacyjka (pokrętło startowe) jest całkowicie zablokowana i nie da się jej nawet przekręcić przy użyciu kluczyka. Bateria w kluczyku jest dobra, bowiem z dużej odległości auto daje się zdalnie zamknąć i otworzyć. Zatem wykluczam tu problem z baterią i transponderem.

Nie wiem, czy to związek z tą usterką, ale:
    W przeszłości, w trakcie jazdy na trasie, nagle zapaliła się kontrolka Airbag i tak do dziś świeci.
    Kolejnie, dwa tygodnie temu. Również w trakcie jazdy nagle zapaliły się tym razem dwie kontrolki ABS i ESP. A po odjechaniu do celu również nie mogłem odpalić auta (poprzez takie samo zablokowanie stacyjki Keyless). Ale po odczekaniu jakieś 20 minut auto znowu można było przekręcić stacyjkę i auto zostało oddalone i już bez palących się kontrolek ABS/ESP.

Być może to w wyjaśnieniu tej aktualnej awarii w czymś pomoże.
    Auto jest leciwe i być może gdzieś na stykach okablowania nie dzieje się dobrze.

Pytanie w pierwszym rzędzie mam takie:
    Jakie warianty, przyczyny obstawialiście. Co może wywoływać takie objawy i aktualną awarię IMMO, zapalenie się tej kontrolki?

Pyta i pozdrawia
    Piotr Zieliński
  • REKLAMA
  • #2 21805906
    rafal770311
    Poziom 6  
    Witaj, udało Ci się odblokować immobiliser w T31? Ja rozłączyłem aku, podłączyłem ponownie i tylko świeci czerwone auto z napisem 'lock' :(
  • REKLAMA
  • #3 21806039
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Może to oznaczać brak zasilania na modułach, na początek bezpieczniki, może nie spalone ale zaśniedziałe, jak nic nie znajdziesz to później sprawdzanie zasilania przy konkretnych modułach
  • REKLAMA
  • #4 21806269
    rafal770311
    Poziom 6  
    Czy mógłbym poprosić nr tel., żeby być w kontakcie? Chodzi mi o lepszą komunikację podczas szukania problemu.
  • REKLAMA
  • #5 21806333
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2541
    Czytałeś instrukcję obsługi?
    W kluczyku „inteligentnym” masz ukryty grot do awaryjnego otwierania zamka drzwi i do przekręcenia zamka stacyjki. Zamki są ukryte pod zaślepkami.
    Może być konieczna inicjacja systemu, której szczegóły są podane w instrukcji obsługi.
    W samochodach z przyciskiem START-STOP, a nie z odpowiednikiem stacyjki, konieczne jest umieszczenie inteligentnego kluczyka w określonym miejscu w schowku na konsoli centralnej (przy dodatkowej antenie).
  • #6 21806706
    rafal770311
    Poziom 6  
    Ale u mnie nie ma start-stop, tylko zwykła stacyjka i kluczyki są dwa takie same bez dodatków. To jest wersja z 2008 r.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21806039 Czy mógłbym dostać nr tel., żeby wspomóc mnie, lepiej przez rozmowę niż pisanie?
REKLAMA