logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymuszanie danych biometrycznych przez Facebooka - skandal!

phiter 14 Gru 2025 23:10 663 7
REKLAMA
  • #1 21780910
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    Nie gustuję w żadnych mediach społecznościowych, ale ostatnio chciałem się rozeznać w temacie Marketplace, Spotted itp., więc postanowiłem założyć konto na F tylko do tych celów. Po przejściu weryfikacji dwuetapowej (choć niechętnie) za pomocą numeru telefonu i e-maila stałem się jego (nie)szczęśliwym użytkownikiem. Jakież było moje zdziwienie, gdy nazajutrz, by zalogować się do konta, zostałem poproszony o nagranie FILMU selfie. No chyba kogoś tu nieźle posr..ło. Czy ktoś zdecydował się na coś takiego? Przecież to jest chore. Natychmiast chciałem usunąć swoje konto z tego G, ale oczywiście wymagany jest ten film. Oczywiście nigdzie nie można napisać do nich z żądaniem usunięcia danych. Zostaje prawnik??
  • REKLAMA
  • #2 21781038
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6030
    Tak samo, aby kupić trochę kryptowaluty.
    Dowód, kamerka, selfie.

Meta nie ma prawa uzależniać realizacji prawa do usunięcia danych (RODO) od dostarczenia nowych danych biometrycznych.

Trzeba by było poszukać jakiegoś formularza do kontaktu i usuwania danych osobowych.
    Dobrze zrobiłeś.
  • REKLAMA
  • #3 21781824
    cracket
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    gulson napisał:
    Meta nie ma prawa uzależniać realizacji prawa do usunięcia danych (RODO) od dostarczenia nowych danych biometrycznych.

A gdyby kolegaa @phiter okazał się nieletni? A może nieletni nie ma prawa do żądania usunięcia danych osobowych bez zgody rodziców?
    No to niech pokaże dowodzik.

A tak bez sarkazmu - to chyba kolega nie zetknął się z telenowelą pt. ACTA, chat control, ban mediów społecznościowych itd....
    Przecież to niby dla dobra naszych dzieci
  • #4 21782039
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 525
    Wielka niebieska platforma od dłuższego czasu zmieniła się z czegoś pierwotnie fajnego w taki ściek, że głowa mała. Normalne posty potrafią być usuwane w imię jakiejś dziwnej poprawności. Z kolei ewidentni oszuści są bezkarni, a w szemranych postach zgłaszanie przynosi tylko komunikat, że nie znaleziono naruszeń regulaminu.

Samo czytanie niektórych komentarzy wśród użytkowników tej platformy przynosi mi tylko jedno przemyślenie - nie każdy powinien mieć dostęp do internetu, lub powinno być to poprzedzone badaniem psychologicznym. Jedyne co trzyma przy obecności tam, to niektóre interesujące strony tematyczne.

Tak wracając do tematu - czy jest w ogóle jakaś możliwość kontaktu z helpdeskiem tej platformy?
    Jakiś czas temu próbowałem znaleźć, ale poza "zgłoszeniem problemu" nie trafiłem na nic podobnego.
  • REKLAMA
  • #5 21782050
    phiter
    Poziom 19  
    James596 napisał:
    czy jest w ogóle jakaś możliwość kontaktu z helpdeskiem tej platformy?

Przeszukałem wszystko i nie znalazłem. Chyba że ktoś ma namiary to poproszę.
  • REKLAMA
  • #6 21782385
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 453
    cracket napisał:
    A gdyby kolegaa @phiter okazał się nieletni? A może nieletni nie ma prawa do żądania usunięcia danych osobowych bez zgody rodziców?

A można od nieletniego brać dane osobowe bez zgody rodziców.. Gybym ja miał korzystać z usług firmy Marka, to pewnie bym poszukał kogoś kto już z nim weszrdł w spółe.
  • #7 21782620
    Żywioł22
    Poziom 12  
    Okazuje się, że usunięcie danych z FB nie jest taką prostą sprawą.
    Nawet jeśli zalogujemy się na konto i zażądamy usunięcia danych, facebook wymaga okazania dokumentu tożsamości (?).
    Ciekawe wymuszanie danych. Małym druczkiem napisano, że dane z dokumentu będą przechowywane do 1 roku od usunięcia konta (!!!).
    Oczywiście jest możliwość wypełnienia formularza aby usunięto te dane w ciągu 30 dni. Jednak jest to dodatkowy krok, w jakby mogło się wydawać prostej czynności i zazwyczaj większość osób tego nie zrobi.

Na szczęście jest łatwiejszy sposób:

Jeżeli ktoś posiada znajomych, którzy mają konto na FB trzeba ich poprosić o wyszukanie i zgłoszenie profilu.
    Powód zgłoszenia wybrać jako: Podaje się za inna osobę (Fake profile). Następnie, że podaje się za mnie (osobę zgłaszającą).

Powinno się udać.
  • #8 21782642
    phiter
    Poziom 19  
    Żywioł22 napisał:
    Małym druczkiem napisano, że dane z dokumentu będą przechowywane do 1 roku od usunięcia konta

Co do filmu selfie to napisano że będzie usunięty po 10 dniach. Tak, oczywiście - AI zapomni. TU MI KAKTUS WYROŚNIE ,)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik założył konto na Facebooku wyłącznie w celu korzystania z funkcji Marketplace i Spotted, jednak po weryfikacji dwuetapowej został poproszony o nagranie filmu selfie jako formy dodatkowej weryfikacji biometrycznej. Próba usunięcia konta napotkała na problem, ponieważ Facebook wymaga dostarczenia tego samego filmu do potwierdzenia tożsamości przed usunięciem danych. Brak możliwości bezpośredniego kontaktu z obsługą w celu żądania usunięcia danych budzi obawy dotyczące prywatności i wymuszonego przetwarzania danych biometrycznych. Dyskusja podkreśla problem narzucania biometrii przez platformy społecznościowe oraz trudności prawne związane z ochroną danych osobowych w takich przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA