logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS PRIME B550M-A WIFI II – niestabilność po złożeniu, czy to wada płyty głównej?

cyberdelia 15 Gru 2025 09:08 468 9
REKLAMA
  • #1 21781043
    cyberdelia
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Dzień dobry,

Mam problem z nowym komputerem, problem pojawił się 2 godziny po złożeniu nowego zestawu.
    Chodzi o to, że komp restartuje się randomowo, potrafi działać sprawnie przez 4 dni a potem restarty co dwie godziny
    Specyfikacja:

Płyta : PRIME B550M-A WIFI II (najnowszy bios)
    CPU : Ryzen 5600
    Ram : Crucial 16gb 3200 mhz (podmieniona na inną)
    zasilacz : chieftec 750W (podmieniony na inny)
    VGA : RTX5050
    SSD : WD Green 1 TB
    obudowa : endorfy

Podmieniłem: Zasilacz i ram bez różnicy więc te części pomijam, obstawiam płytę główną, wszystko testy wychodzą ok, nic się nie grzeje (nowy komp). Obciążanie komputera testami nie ma znaczenia. Czy ktoś miał podobny problem z tą płytą ? Proszę tylko bez głupich pytań typu jaka pasta na cpu lub czy mam zasilacz awaryjny. Pytam konkretnie osoby które miały podobny problem tylko na tej płycie ?
  • REKLAMA
  • #2 21781062
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    A jednak bez "głupiego pytania" się nie obejdzie (zakłądam, że to jakiś Windows): Czy i co wynika z logów?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 21781071
    cyberdelia
    Poziom 22  
    W logach jest tylko "Uruchomienie komputera bez czystego zamknięcia" i nic poza tym, żadnego punktu zaczepienia ani żadnych innych błędów, aczkolwiek w związku z brakiem rejestrowanych błędów nie sprawdzałem czy usterka występuje na innym systemie .. z resztą system jest nowy a sterowniki pobierane tylko z windows update + grafa z nvidia drivers. Chociaż u nas komputer działał stabilnie aż do oddania klientce, problem wynikł dwie godziny po włączeniu w domu klientki .. może jednak coś zainstalowała.. jednak wtedy mielibyśmy jakiekolwiek logi czy podejrzenia. Zamówiłem na razie drugą taką samą płytę
  • REKLAMA
  • #4 21781433
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2331
    Nie z tym samym modelem, ale z niestabilnością płyt głównych Asusa spotykam się dosyć regularnie od dobrych kilkunastu lat. Często są to usterki trudne do jednoznacznego wychwycenia i zdiagnozowania. Odsyłanie na reklamację płyt w okresie gwarancyjnym często się kończy niestwierdzeniem usterki, z kolei próby napraw płyt pogwarancyjnych najczęściej prowadziły do podejrzeń usterek wewnątrz laminatu (mikropęknięcia, rozwarstwienia). Nie byłem w stanie tego potwierdzić w 100 %, bo nie mam rentgena 3D, żeby prześwietlić, ale nad niejedną płytą siedzieliśmy więcej, niż ona jest warta i podejmowaliśmy próby wymiany podejrzanych układów i na poważnie staraliśmy się eliminować wszystkie możliwe podejrzenia. I kiedy to nie przynosiło rezultatu, ostatnim racjonalnym podejrzeniem, jakie zostawało, był wadliwy laminat.

Daj znać, jak komputer będzie się zachowywał na nowej płycie. Rozumiem, że wątpliwą masz na gwarancji i nie będziesz podejmował samodzielnych prób naprawy, tylko odeślesz?:
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 21781469
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6838
    To ta płyta Link
    - nie ma pola diagnostyki EZ-board
    - ma standartowe "asusowkie" pole diagnostyki Debug
    - multi I/O to NTC6798D

Masz cpu z wbudowaną grafika ? > Ryzen 5600G
    - wtedy upgrade Bios do ver. w której wspiera serię 5000-G ( nie 5000)

Link_ PRIME-B550M-A-WIFI-II

Dobrze opisana Link
  • #6 21781565
    cyberdelia
    Poziom 22  
    >>21781469
    Dokładnie ta. CPU ryzen 5600 (bez GPU).
    Komp od rana chodzi bez zarzutu ... ;-/

Dodano po 4 [minuty]:

>>21781433
    Na pewno napisze, jak temat rozwiążemy dam znaka jak to się skończyło. Też stwierdzam, że płytę odeślą bo nie stwierdzą usterek, zastanawiam się jeszcze nad downgradem do stabilnej wersji biosu. Nie będę w niej grzebał bo nawet jeśli to nie wiem gdzie szukać w tym przypadku
  • #7 21785119
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6838
    Taki ciekawy temat z tego forum o tej płycie i tym cpu Link

Cytat:
    AMD Zen3 Ryzen 55xxxx z racji procesu techonolgicznego maja to do siebie ,ze nie działaja "identycznie" kupisz inny egz. będzie inaczej......
    wada w płycie jak pisałem > chipset B550
  • #8 21785227
    cyberdelia
    Poziom 22  
    Płyta podmieniona na identyczny model, problem pozostał ;-)) We wtorek podmienimy CPU
  • #9 21786497
    shakal84
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    CPU? Zerknij, czy nie ma w gnieździe jakiegoś syfu lub na samym procku.
  • #10 21787795
    cyberdelia
    Poziom 22  
    >>21786497
    Wszystko nowe i czyste

Dodano po 1 [minuty]:

Przyczyną usterki był uszkodzony układ PMU procesora Ryzen 5600

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilności komputera złożonego na płycie głównej ASUS PRIME B550M-A WIFI II z procesorem Ryzen 5600, objawiającej się losowymi restartami, które pojawiły się dwie godziny po uruchomieniu zestawu. Wymieniono pamięć RAM oraz zasilacz bez poprawy stabilności. W logach systemowych brak jest konkretnych błędów poza informacją o nieczystym zamknięciu systemu. Komputer działa stabilnie na początku, a problem pojawia się po pewnym czasie użytkowania. Wymieniono płytę główną na identyczny model, jednak problem pozostał, co sugeruje możliwą wadę płyty lub procesora. Dyskusja wskazuje na częste trudności z diagnozą usterek płyt głównych ASUS, gdzie często nie wykrywa się jednoznacznych błędów, a podejrzenia padają na mikropęknięcia lub rozwarstwienia laminatu. Proponowane są testy na innym systemie operacyjnym oraz rozważenie downgrade’u BIOS-u do stabilniejszej wersji. Wymiana CPU planowana jest jako kolejny krok diagnostyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA