logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tasiemka 30 pin – niezgodność numeracji pinów programatora i płyty, brak połączenia z KBC

Gregor733 15 Gru 2025 11:50 138 5
REKLAMA
  • #1 21781160
    Gregor733
    Poziom 2  
    Pytanie dla mądrzejszych i może wyklucza mój błąd oraz pokaże, gdzie jest problem?
    Podpięta tasiemka 30-pin prawidłowo, ale jak widać pokazuje, że 1 pin - programator, a na płycie 30 i nie są symetryczne.
    Dlatego nie mogę połączyć się z KBC, a inaczej nie idzie tasiemki podpiąć.
    Prośba też dla dobroczyńców o Pkt i darowiznę :) :) :)
    Zrzut ekranu programu SVOD3 z informacją o pinach programatora i płyty NM-A311

Programator podłączony tasiemką 30-pin do płyty głównej laptopa NM-A311
    AI: Jaki dokładnie model płyty głównej i programatora masz na myśli?
    ACLU9/ACLU0 NM-A311
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21781422
    Gregor733
    Poziom 2  
    Przeglądałem dziesiątki filmików itd., ale wszyscy mają tak samo podpinane tasiemki i łączą się bez problemu. Robię tak samo i lipa
    Dostałem w pakiecie Svoda 3 tasiemki, które załączam na fotce
    Svoda też zaktualizowałem i załączam, jakie mam tasiemki i fotkę, jak ktoś programuje KBC i tam są ok połączenia, a nie jak u mnie odwrotnie
    Płaskie taśmy FFC z niebieskimi końcówkami i oznaczeniami liczbowymi na niebieskich naklejkach

Zrzut ekranu programu z widokiem połączeń tasiemki KBC i wyboru płyty głównej
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21781439
    Gregor733
    Poziom 2  
    Motherboard must be unpowered - Płyta główna musi być odłączona od zasilania
    Robiłem to na różne sposoby i różne komunikaty były, z podłączoną płytą lub bez podłączonej do zasilania. Nie zmieniało to jednak kolejności pinów; z lewej strony powinny być początkowe 1 i do prawej, licząc 32.
    Był też komunikat
    Check pins OK - Sprawdź piny OK
    Ale bez zmian, uparcie jak na pierwszej fotce mam
  • #6 21781451
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 700
    Więc jeszcze raz Tobie tłumaczę że pin1 ma wchodzić w pin1, a u Ciebie wchodzi w 30, czyli raczej potrzebujesz obrócenia taśmy, co daje taśma której fotkę zamieściłem powyżej. Zwróć uwagę że tasiemki z mojego obrazka mają wzmocnienie mechaniczne złącza (ten niebieski kawałek tworzywa) na przeciwległych końcach przeciwległych powierzchniach, czyli to co na jednym końcu to pin1 - na drugim końcu jest pin30. Zwyczajnie dają się obrócić o 180°.
    Sam napisałeś że:
    Cytat:
    Podpięta tasiemka 30-pin prawidłowo, ale jak widać pokazuje, że 1 pin - programator, a na płycie 30 i nie są symetryczne.
REKLAMA