logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet mobilny do sporadycznego użytku - jaki operator?

milka0 15 Gru 2025 14:58 378 15
REKLAMA
  • #1 21781320
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Kiedyś z racji pracy byłem często w delegacjach. Z tego powodu kupiłem starego, używanego B525 i kartę Play. Używałem go także podczas świątecznych wyjazdów do rodziny na wieś, gdzie nie ma internetu w domu. I było ok. Jednak warunki mojej pracy się zmieniły - w takim sensie, że nie bywam już w delegacjach, więc tylko utrzymuję kartę, a prawie z niej nie korzystam.

Szukam więc rozwiązania/porady w takiej sprawie: sporadycznie (1-3) razy w roku będę potrzebował korzystać z internetu poza domem, na laptopie. W związku z tym potrzebuję jakiegoś mobilnego internetu. Miejsce korzystania będzie różne, lokalizacja w większości nieznana, ale głównie bliska okolica miejscowości Szpetal Górny (kujawsko-pomorskie) oraz być może Baniewice (zachodniopomorskie).

1. Jaki operator najlepiej się sprawdzi w tych 2 lokalizacjach (i da radę w ewentulanych innych na terenie kraju)?
    2. Czy przy korzystaniu z tego 1-3 razy w roku jest sens inwestycji w jakikolwiek sprzęt? Czy może wystarczy hotspot z telefonu? (posiadam wspomniany B525 i telefon moto G41)
    3. Czy jest sens wogóle posiadania do tego osobnej karty sim od jakiegoś operatora czy może radzić sobie z kartą, którą mam w telefonie i korzystam na codzień do rozmów/internetu poza domem (plus)?

Po prostu zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę bez sensu utrzymuję dodatkową SIM Play, z której praktycznie nie korzystam. Ale jednak ten raz czy dwa w roku będzie potrzebny internet na laptopie poza domem. Być może jest operator z jakąś bardzo długą ważnością konta? Żeby nie trzeba było niepotrzebnie doładowywać i nie korzystać nawet z tych środków, a tylko przedłużać konto...
  • REKLAMA
  • #2 21781334
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 327
    Korzystaj z karty (i hotspota) którą masz w telefonie.
    Dzisiejsze miesięczne limity to zazwyczaj trzycyfrowe ilości GB danych, a to na te parę dni w roku Ci wystarczy.
  • #3 21781335
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1322
    W tym samym celu mam kartę z ORANGE i opłacam z rozpędu 10 złotych na miesiąc co daje 120 na rok ale operator wije się jak wąż i co chwilę podnosi mi ceny chociaż korzystam raz albo dwa razy w roku w czasie pobytów w szpitalu... Teraz zmusił mnie do zaglądania na konto co miesiąc chociaż raz a za to nie płace 15 złotych i nadal 10 złotych... Kłopot w tym dla niego jest taki, że opłaciłem to na kilka lat do przodu wyjeżdżając kiedyś za granicę... Natomiast T-Mobile zmusił mnie podstępem do zmiany abonamentu na 35 złotych za telefon z 25 złotych chociaż inni płacą nadal 24,70... Robiłem rozpoznanie i żaden z operatorów nie wyraził ochoty na zawieranie umów dwa razy w roku po jednym miesiącu.. Też jestem ciekawy jakie doświadczenia macie w takich sytuacjach gdy szybszy internet potrzebny jest kilka razy w roku? Teraz w szpitalu gdzie często przebywam wprowadzili hasła i darmowy dostęp po Wi-Fi ale szybkość tego rozwiązana jest pod psem... A rozwój darmowego internetu w szpitalu czy nawet TV kablowej w salach dla pacjentów, którą trzeba opłacać na korytarzu lub w świetlicy blikiem czy inną kartą płatniczą skończył się tym, że na całym oddziale nawet kilka dni leżąc w zeszłym tygodniu i cały weekend nikt nie oglądał TV ze starszych osób bo nie umie sobie z tym poradzić lub nie ufa nowym rozwiązaniom...
  • REKLAMA
  • #5 21781441
    milka0
    Poziom 20  
    Mankamentem może być to, że jeśli będzie na laptopie coś uruchomione co wymaga internetu, to nie można będzie wyjść z domu z telefonem, bo telefon będzie wtedy routerem potrzebnym laptopowi.
  • #6 21781481
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    @milka0
    A jeśli to nie tajemnica i możesz coś zdradzić, to praca na laptopie to co to jest.
    Pytam w sensie, czy dane schodzą jak woda ze szklanki cały czas, czy wysyłasz jakieś zapytania do bazy SQL czy coś jeszcze innego i ilość danych to jak łzy twardziela.
    Może się okazać, że wystarczyłby dowolny telefon/smartfon używka za 2 stówki.
  • REKLAMA
  • #7 21781640
    milka0
    Poziom 20  
    >>21781481

Nie nie, nie chodzi o pracę. Po prostu w delegacjach siedziałem sobie w internecie w różnych miastach, hotelach, noclegach i zwyczajnie na laptopie jest wygodniej, niż na telefonie. A, że nie wszędzie był normalny internet (lub wcale) to się zaopatrzyłem w używany router i SIM. Tak samo na świąteczne wyjazdy na głęboką wieś, gdzie nie ma internetu - stawiałem router na parapet i coś tam można było popatrzeć na youtubie czy FB, zwykłe socjale/rozrywka. Mam też starą motorolę Moto G 1 gen, też jej używałem kiedyś jako router. Tak więc chodzi o wygodne używanie socjali, youtuba czy ogólnie internetu w celach rekreacyjnych (bez gier multiplayer) raz czy dwa w roku przez kilka dni. Wymaganie prawie żadne i zastanawiam się nad rezygnacją z SIM, która dwa razy w roku jest używana, a opłacać trzeba cały rok ;)
  • #8 21781665
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    @milka0
    Musiałbyś u operatora kupić usługę dual SIM czy jak to się nazywa - czyli 1 umowa i 2 karty SIM.

Albo za 5 zł kupić starter przed wyjazdem, zarejestrować na siebie i masz grube GB do przejedzenia - wracasz do domu, kartę nożyczkami ciach i do kosza, albo nie tniesz i do szuflady.
    Za rok podobna akcja.
    Taka karta za 5-tkę jest, zdaje się, ważna bez doładowania przez 30 dni, czyli masz koszt 15 zł rocznie.

Specjalistą w takich akcjach jest Kolega @matek451 - On tak hurtowo kupuje karty.
  • #9 21781738
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1307
    milka0 napisał:
    Wymaganie prawie żadne i zastanawiam się nad rezygnacją z SIM, która dwa razy w roku jest używana, a opłacać trzeba cały rok

Nie musisz rezygnować z routera chcąc zrezygnować z SIM. Rozwiązaniem może być adapter eSIM -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4110218.html o ile Twój operator pozwala na taką usługę.

[edyta]
    Zresztą skoro można kupić dziś starter za 5 zł i mieć na nim w promocji setki Gb transferu to po co opłacać SIM cały rok ?
  • #10 21781765
    milka0
    Poziom 20  
    KOCUREK1970 napisał:
    Albo za 5 zł kupić starter przed wyjazdem, zarejestrować na siebie i masz grube GB do przejedzenia - wracasz do domu, kartę nożyczkami ciach i do kosza, albo nie tniesz i do szuflady.
    Za rok podobna akcja.

Niby tak, ale nie lubię takich akcji, tzn. jestem człowiekiem który kupuje coś i używa latami, a nie nowe co roku. Zwyczajnie by mi się nie chciało co roku nowej karty sim i rejestracji. To tak jakbym co roku nowego maila zakładał ;) To już bardziej właśnie coś w kierunku esim bym sprawdzał.

KOCUREK1970 napisał:
    Specjalistą w takich akcjach jest Kolega @matek451 - On tak hurtowo kupuje karty.

Tak, wiem o tym ;)

Erbit napisał:
    Zresztą skoro można kupić dziś starter za 5 zł i mieć na nim w promocji setki Gb transferu to po co opłacać SIM cały rok ?

No właśnie stąd ten temat, bo nie jestem w temacie sim obeznany. Mam jeden numer telefonu od 2005 roku :) Czasami tylko zmieniam taryfę na aktualniejszą.
  • REKLAMA
  • #11 21781775
    Erbit
    Poziom 39  
    milka0 napisał:
    Mam jeden numer telefonu od 2005 roku

Ależ sobie miej, nawet do 2105 roku ;)

Napisałem o sporadycznej potrzebie użycia SIM do internetu (a nie do telefonu). Przed wyjazdem kupujesz starter w prepaid (za 5 zł) albo dwa i tyle. Po powrocie "trafia on do śmietnika".
  • #12 21781967
    milka0
    Poziom 20  
    >>21781775

No rozumiem, rozumiem. Chciałbym możliwie uniknąć niepotrzebnie wywalania do śmietnika rzeczy, które nadal działają ;) Muszę się doinformować w kwestii esim w takim razie.
  • #13 21781980
    Erbit
    Poziom 39  
    milka0 napisał:
    Muszę się doinformować w kwestii esim w takim razie.

W Orange jest to koszt 5 (lub 9) zł miesięcznie, no ale można włączyć i wyłączyć jak już nie jest potrzebne. Do tego adapter eSIM około 100 zł.

milka0 napisał:
    Chciałbym możliwie uniknąć niepotrzebnie wywalania do śmietnika rzeczy, które nadal działają

Abstrahując - to zależy jak do tego podejść. Czy kupowanie modułu eSIM za 100 zł i używanie go 2 razy w roku nie jest "wywalaniem kasy" ? Osobiście wolałbym "wywalić" te 5 zł za prepaid.
  • #14 21782063
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 835
    Mam Orange Free i ponad 1TB (bez pakietu rozmów, tylko dane). Zapłacić muszę 29zł, żeby przenieść pakiet na nowy rok.
    Zaczałem od 300 GB i tak promocjami zebrałem taką ilość. Karta kupiona kilka lat temu na znanym portalu (kiedyś aukcyjnym).
  • #15 21782211
    milka0
    Poziom 20  
    Erbit napisał:
    Czy kupowanie modułu eSIM za 100 zł i używanie go 2 razy w roku nie jest "wywalaniem kasy" ?

Tylko, że kupujesz raz i masz już "na wsze czasy" i zawsze może nastąpić sytuacja, że przyda się częściej. A nie trzeba go utrzymywać co miesiąc, nie przeterminuje się, nie przestanie działać. Tak jak z lampkami na choinkę - używasz raz w roku, ale kupujesz raz na wiele lat. Nie kupujesz co roku nowych, a starych nie wyrzucasz.

Inne pytanie: czy można uzyskać duplikat plastikowej sim w postaci esim? Czy obie te karty mogą wtedy działać równocześnie, w tym samym czasie? Np. plastikowa w telefonie, a esim w routerze z adapterem? Telefon działa sobie normalnie, a w tej samej chwili router daje dostęp do internetu?
  • #16 21785716
    milka0
    Poziom 20  
    Problem zasadniczo nie został do końca rowziązany. Nadal poszukuję optymalnego rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru optymalnego rozwiązania mobilnego internetu do sporadycznego użytku (1-3 razy w roku) w różnych lokalizacjach, głównie w okolicach Szpetala Górnego i Baniewic. Użytkownik posiadał wcześniej router Huawei B525 z kartą Play, ale obecnie rzadko korzysta z internetu mobilnego i rozważa rezygnację z całorocznej opłaty za kartę SIM. Proponowane rozwiązania to korzystanie z internetu przez hotspot w telefonie, który ma nowoczesne modemy LTE/5G, co eliminuje konieczność inwestycji w osobny sprzęt. Alternatywnie sugerowano zakup tanich starterów prepaid na czas wyjazdu (koszt około 5 zł, ważność 30 dni), które po użyciu można wyrzucić, co minimalizuje koszty. Poruszono także temat eSIM jako wygodniejszej opcji, pozwalającej na wielokrotne aktywacje bez konieczności fizycznej wymiany kart SIM, choć wymaga to zakupu adaptera eSIM i opłaty miesięcznej u operatora (np. Orange). Dyskutowano o możliwości posiadania jednocześnie plastikowej SIM w telefonie i eSIM w routerze, co umożliwia równoczesne korzystanie z internetu na laptopie i telefonie. Wskazano, że operatorzy niechętnie oferują krótkoterminowe umowy na internet mobilny, a promocje i pakiety danych mogą się różnić. Podsumowując, dla sporadycznego użytku rekomendowane są rozwiązania oparte na prepaid lub eSIM, z wykorzystaniem istniejącego sprzętu lub telefonu jako hotspotu, aby uniknąć stałych opłat i niepotrzebnych inwestycji w sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA