logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 15 7000 Gaming – instalator Windows nie widzi dysku USB, Linux działa

siastm925 15 Gru 2025 21:27 195 4
REKLAMA
  • #1 21781667
    siastm925
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z laptopem Dell Inspiron 15 7000 Gaming. Był problem z dyskiem - wykrywało go jako uszkodzony, błąd 2000-0142. Wypiąłem ten dysk i wpiąłem inny dysk pod USB przez adapter (innego nie mam aktualnie). Podpiąłem również instalkę z pendrive'a z Windowsem. Podczas odpalania z pendrive'a mam logo Dell, chwilę czarny ekran i wtedy logo Windowsa, i jak tylko zaczyna się ładować to od razu włącza się SupportAssist, że nie wykrywa dysku. Po wyłączeniu tego w BIOS-ie jest pętla cały czas Dell -> czarny ekran -> Windows -> Dell itd.
    Po wpięciu samego pendrive'a z instalką to samo. Natomiast po wpięciu pendrive'a z instalką Linuksa wszystko działa poprawnie, tzn. Linux się instaluje i działa. Z czym to może być problem? Co spróbować zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21781699
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5335
    @siastm925
    Aby zainstalować pełny, działający system na nośniku zewnętrznym, należy skorzystać z rozwiązań typu Windows To Go.

Najpopularniejszą i najprostszą metodą jest użycie darmowego programu Rufus:
    - Pobierz obraz ISO: ściągnij oficjalny plik ISO systemu (np. Windows 11 lub 10) ze strony Microsoftu.
    - Przygotuj nośnik: podłącz dysk USB lub szybki pendrive (zalecane minimum 32 GB i standard USB 3.0 lub nowszy dla płynnej pracy).
    - Użyj Rufusa:
    - Wybierz swój napęd USB w polu „Urządzenie”.
    - Wskaż pobrany plik ISO.
    - W sekcji „Opcje obrazu” wybierz Windows To Go zamiast „Standardowa instalacja Windows”.
    - Kliknij „Start”. Program przygotuje dysk tak, aby system uruchamiał się bezpośrednio z niego.

Otworzy się dodatkowe okno, gdzie będzie można kilka usprawnień czy ustawień włączyć/wyłączyć.
  • REKLAMA
  • #3 21782911
    siastm925
    Poziom 2  
    Teraz logo Dell, czarny ekran i dalej logo Dell w zapętleniu. Nic się nie zmienia
  • REKLAMA
  • #4 21783025
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    To od Dell
    Cytat:
    To run ePSA on a Dell computer, restart your PC, press F12 to enter the boot menu, and then select ‘diagnostics’.

..., jeśli kod błędu to 2000-0142, kod sygnału to 142, co jest reprezentowane jako 1 sygnał – pauza – 4 piknięcia – pauza – 2 piknięcia.
    W takim przypadku sygnał informuje operatora, że samotest dysku twardego zakończył się niepowodzeniem.
    ..
    1. Zaktualizuj BIOS i oprogramowanie dysku twardego do najnowszego.
    2. Wyłącz komputer i podłącz dysk twardy z płytą główną (zobacz instrukcję serwisową).
    3. Ponownie uruchom diagnostykę PSA.
    Jeśli diagnostyka nadal pokazuje kod błędu, użyj narzędzia online ePSA, aby sprawdzić rozwiązanie i zlecenie części, czy jest na gwarancji.
  • #5 21783238
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Może ten pendrive z instalatorem Windows jest źle zrobiony lub niezgodny z Secure Boot lub w ogóle z UEFI (lub odwrotnie, masz ustawione bootowanie w trybie legacy / CSM a pendrive ma instalator w trybie UEFI). Dlatego komputer go ignoruje.
REKLAMA