logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ.6 700s – wyciek przy zaworze ceramicznym, uszczelki czy zawór?

YERZY76 16 Gru 2025 13:55 609 11
REKLAMA
  • #1 21782102
    YERZY76
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Panowie, takie pytanie:
    Pacjent to Siemens EQ.6 700s.
    Cieknie (jak na zdjęciach) po ściance od strony zaworu ceramicznego. Już raz go wymieniałem (4 lata temu) z powodu zatarcia.
    Czy wg. Was to wina samego zaworu, czy raczej jest nieszczelność na połączeniu króćców zawór/zaparzacz i wystarczy wymienić uszczelki, o ile jest taka możliwość?
    Czy może zaparzacz do wymiany?

Wnętrze ekspresu Siemens EQ.6 z wyciekiem wody przy zaworze ceramicznym Wnętrze ekspresu do kawy Siemens z widocznym wyciekiem wody przy przewodzie i zaworze
  • REKLAMA
  • #2 21783248
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1785
    Sam zawor
  • #3 21799468
    YERZY76
    Poziom 8  
    >>21783248 A jakiś argument? Z żadnego przyłącza zaworu nie cieknie i jest czysto. Więc w czym ma pomóc wymiana zaworu?
    Było trochę czasu i zabrałem się - rozbieranie ekspresu i czyszczenie. Odnoszę wrażenie, że główna przyczyną wycieku w tamtym miejscu jest zalepienie/zatkanie fusami przepływu przy gumie na zaparzaczu. I woda, szukając ujścia, przecieka przez tę blachę u góry. Swoją drogą, jaki jest cel tej szczeliny?
    Znalazłem podobny wątek na forum z takim samym problemem, ale już ZAMKNIĘTY.

Trzeba będzie chyba częściej czyścić zaparzacz, bo niektóre kawy są bardzo "oleiste" i szybko oblepiają osprzęt.
    Jak już miałem rozebrany ekspres, to dodatkowo wymieniłem uszczelkę na połączeniu zawór-zaparzacz.
    Na razie jest sucho.
  • REKLAMA
  • #4 21880058
    tomstar44
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Mam ten sam problem, że patrząc od dołu-tacki ociekowej, przy włączaniu jakby spod zaworu cieknie woda, choć nie jest jej aż tak dużo. Dopiero będę rozbierał ekspres i chcę wymienić same uszczelki zaworu ceramicznego, bo wydaje mi się, że jakby był problem z zaworem to by nie robił kawy, a kawę robi normalną i raczej odpowiedniej ilości, jak parzy kawę z zaworu woda nie leci.
    Możesz kolego podesłać informację gdzie kupiłeś zestaw uszczelek do zaworu?
  • #5 21880119
    YERZY76
    Poziom 8  
    Kupiłem na Allegro. Ale o ile teraz woda nie cieknie na zewnątrz ekspresu, to czasem mam pełno wody w zbiorniku na fusy.
  • #6 21880124
    tomstar44
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedź.
    Rozumiem, że w zaworze ceramicznym wymieniałeś "Uszczelka gniazda łącznika bloku zaparzającego" (czarna z kołnierzem) oraz czerwoną uszczelkę silikonową między zaworem ceramicznym, a króćcem zaparzacza.
    Domyślam się, że wymieniałeś też uszczelki w samym zaparzaczu, a ciekawe dlaczego w zbiorniczku na fusy jest woda.
    Zdejmij osłonę pionową szufladki ociekowej i zobacz jak się tam przedostaje woda przy wyjętym pojemniku na fusy.
    Czy wymieniałeś też uszczelkę czarną z kołnierzem pod tłokiem zaparzacza?

Dodano po 15 [minuty]:

Ja kupiłem taki ekspres EQ6 plus s700 używany, miał być niedużo używany, rok produkcji 2020-11, a na liczniku ma ponad 22600 kaw i 12300 x napój mleczny (napój mleczny chyba jest liczony w tych 22000). Zaparzacz ma oryginalny, ale uszczelki zaparzacza już kiepskie, jak wymieniłem zaparzacz jeszcze w miarę na "chodzie", ma trochę przecieki, ale kawy robi normalnie.
    Zobaczę jak po wymianie uszczelek w oryginalnym zaparzaczu i w zaworze ceramicznym, zresztą jak rozkręcę zawór to zobaczę skąd leci woda.
  • REKLAMA
  • #8 21880146
    tomstar44
    Poziom 13  
    Chodzi o tą uszczelkę:

• #9 21880160
    YERZY76
    Poziom 8  
    Nie miałem jej w komplecie który zamówiłem. Poza tym nie jestem pewien czy u mnie zaparzaczu jest taki długi trzpień. Jutro tam zajrzę.

Edit:
    Pomijam to że nie miałem tej uszczelki w komplecie więc jej nie wymieniałem, ale prawdopodobnie jej zużycie może świadczyć o tym że woda cieknie do pojemnika na fusy.
    Na tym filmiku widać że wymiana tej uszczelki do najłatwiejszych nie należy - https://www.youtube.com/watch?v=RI1SB9Xlao4

Daj znać czy się udało.
  • REKLAMA
  • #10 21880819
    tomstar44
    Poziom 13  
    Nie oglądałem tego filmiku, ale zrobiłem dokładnie tak jak jest na tym filmie, wyjąć wyjąłem bez problemu, a z włożeniem był większy problem, ale od góry i od dołu naprowadzałem różnego rodzaju otwierakami, podważaczami i trzymając ją z góry i z dołu łatwo wskoczyła. Jedynie czego nie zrobiłem to nie nasmarowałem gniazda uszczelki, ale samą uszczelkę nasmarowałem dosyć mocno.
    Oczywiście w zaparzaczu wymieniłem wszystkie uszczelki i fusy nadal są mokre, ale na pewno jest przeciek na uszczelkach zaworu ceramicznego bo podejrzałem i woda leci po tej blaszce przy zaparzaczu.
    Z tego co zdążyłem się zorientować to jest za niskie ciśnienie wody i to powoduje, że fusy są mokre i leci woda z zaparzacza.
    W przyszłym tygodniu dokupię uszczelki zaworu ceramicznego i je wymienię, a może okaże się, że do wymiany jest też zawór ceramiczny – jak ściągnę obudowę będzie widać czy leci z wnętrza zaworu czy tylko leci samymi uszczelkami.
    Sama kawa jest dobra i jej intensywność jest normalna - nie jest jakaś "lura", zresztą podczas samego robienia kawy woda nigdzie nie wylatuje do tacki ociekowej wszystko ładnie leci wylewkami do szklanki.
    Zrobiłem jeszcze jeden test, zrobiłem spienione mleko, ale dałem wodę zamiast mleka i patrząc przy tacce ociekowej zawór ceramiczny nie podaje wtedy wody do zaparzacza i rzeczywiście woda z zaparzacza nigdzie nie cieknie, ale cieknie gdzieś na wysokości zaworu ceramicznego.
    Może być też tak, że zawór ceramiczny nie może wytworzyć ciśnienia bo ciśnienie ucieka tymi uszczelkami do zaparzacza, ale chyba nie ma się co łudzić – najprawdopodobniej do wymiany będzie zawór ceramiczny.

Dodano po 3 [godziny] 29 [minuty]:

Rozebrałem ekspres i okazuje się, że z zaworu ceramicznego nie cieknie, tylko cieknie uszczelką miedzy zaworem a zaparzaczem.
    Najlepsze jest to, że ekspres całkowicie odmówił posłuszeństwa, wyświetla informacje "skontaktuj się z infolinią".
    Diagnoza padła na zatarty zawór ceramiczny, rozkręciłem go płytki ceramiczne nasmarowałem smarem silikonowym, złożyłem - nie było aż tak trudno i ekspres "ożył". Tylko nie miałem nowej uszczelki i dalej woda cieknie ale już w mniejszej ilości, bo dałem na uszczelkę więcej smaru.
    Jeszcze wymienię tą uszczelkę i zobaczę czy wymiana zaworu ceramicznego będzie nieunikniona, czy ekspres jeszcze trochę podziała w miarę prawidłowo.
    Fusy po kawie są jeszcze mokre, ale już są w formie nie rozpadającego się krążka.
  • #11 21882134
    tomstar44
    Poziom 13  
    Wymieniłem tą uszczelkę z zaworu ceramicznego do zaparzacza. Przy wymianie uszczelki nie demontowałem zaworu ceramicznego, a zwłaszcza wężyków, tylko odkręciłem 3 wkręty, przesunąłem go tak, że miałem od strony zaparzacza dostęp do dwóch śrubek mocujących plastikowy dystans zaworu, wykręciłem te śruby, odchyliłem, wymieniłem uszczelkę i skręciłem.
    Przyjrzałem się i stara uszczelką rzeczywiście jest wyłupana widać na zdjęciu, gołym okiem prawie tego nie widać.
    Woda po blaszanej przegrodzie już w ogóle nie leci, ale fusy jeszcze są mokre i leci sporo wody z tego zbiorniczka, patrzyłem od dołu i jest tam prostokątny wylot - dołączyłem zdjęcie, chyba z tego zbiorniczka, może jest to tak zwana woda techniczna do przepłukiwania.
    Może bym musiał zrobić ileś kaw i uszczelki wszystkie się ułożą, będzie mniej przeciekło i też wypłucze trochę smar, który może być gdzieniegdzie w nadmiarze.

Siemens EQ.6 700s – wyciek przy zaworze ceramicznym, uszczelki czy zawór? Prostokątny biały wylot z tworzywa wewnątrz czarnej obudowy, widok z bliska.
    Z ciekawości założyłem też wargową uszczelkę tłoka górnego.

Jak na razie różnicy nie widzę.
  • #12 21884064
    tomstar44
    Poziom 13  
    Jednak nastąpiło to co przewidywałem i co większość "fachowców" by powiedziało - wymieniłem zawór ceramiczny na nowy BSH.
    Ze zbiorniczka odprężającego ciśnienie leci tylko troszkę wody - raczej to normalne.
    Kawa uzyskała fajną piankę, a mleko jest prawidłowo spienione.
    Jednak te zawory ceramiczne to słaby element tej serii ekspresów i Siemens się tutaj nie popisał.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wycieku w ekspresie Siemens EQ.6 700s w okolicy zaworu ceramicznego i połączenia z zaparzaczem. Początkowo podejrzewano sam zawór, nieszczelność na króćcach lub zużyte uszczelki, ewentualnie problem z zaparzaczem. Po rozebraniu ekspresu i czyszczeniu okazało się, że wyciek może być związany z zalepieniem przepływu fusami przy gumie na zaparzaczu, przez co woda szuka ujścia po blasze przy zaparzaczu. Wymieniono uszczelkę na połączeniu zawór–zaparzacz oraz komplet uszczelek zaparzacza, jednak mokre fusy i woda w pojemniku na fusy nadal występowały. Ostatecznie wymiana uszczelki zaworu ceramicznego do zaparzacza poprawiła sytuację, a finalnie wymieniono cały zawór ceramiczny na nowy BSH, po czym wyciek ustąpił, poprawiła się pianka kawy i spienianie mleka. Wniosek z dyskusji wskazuje, że w tej serii ekspresów zawór ceramiczny jest elementem podatnym na zużycie, a mokre fusy i woda w zbiorniku mogą wynikać zarówno z nieszczelnych uszczelek, jak i z samego zaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA