logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt sieci LAN w mieszkaniu 86m2: router, NAS, okablowanie, access pointy

novio83 16 Gru 2025 21:23 252 1
  • #1 21782513
    novio83
    Poziom 2  
    Witam,
    chciałem poradzić się użytkowników forum w temacie optymalnego zaprojektowania sieci LAN w mieszkaniu deweloperskim. W załączeniu poglądowy plan mieszkania.
    Internet światłowodowy dochodzi do skrzynki teletechnicznej w przedpokoju (1). Deweloper doprowadził pojedyncze kable kat. 6 do dwóch pomieszczeń: salonu (2) oraz sypialni (3).
    Jestem przed podjęciem decyzji odnośnie poprowadzenia dodatkowego okablowania, dlatego proszę o informację, wsparcie.
    Ogólny metraż mieszkania: 86 m2.
    Oczekiwania: stabilna sieć wykorzystywana do wideokonferencji, serwera NAS, streamingu, telewizji, gier.
    Prędkość internetu: aktualnie 1 Gbit/s, instalacja ma umożliwić korzystanie z wyższych prędkości w przyszłości.
    Planuję poprowadzić kable do każdego z pomieszczeń (dodatkowe gniazda - co najmniej 4 i 5, być może 6?).

Pytania:
    1) w którym miejscu najbardziej optymalnie postawić router? jeśli przy skrzynce teletechnicznej, w jaki sposób najbardziej optymalnie to podłączyć? (światłowód->modem operatora->router operatora->mój router->access pointy w sieci?)
    1a) jaki model routera polecacie do takiego zastosowania? posiadam obecnie Asusa RT-AX53U (którego wykorzystam jako access point), a prawdopodobnie potrzebny będzie jakiś inny sprzęt jako router główny,
    2) w którym miejscu najbardziej optymalnie postawić serwer NAS?
    3) czy wystarczy pojedynczy kabel do każdego z pomieszczeń, czy warto rozważyć drugi (alternatywny/zapasowy)?
    4) jakiej kategorii kabel wybrać? czy można położyć różne rodzaje kabli (czy wpłynie to negatywnie na działanie / stabilność sieci?)
    5) ile access pointów będzie konieczne w mieszkaniu (gdzie?), żeby zapewnić optymalne działanie Wi-Fi? jakie polecane access pointy biorąc pod uwagę posiadany sprzęt Asusa?

Z góry dziękuję za wsparcie.
    AI: Czy mógłbyś wrzucić plan mieszkania w formie graficznej (np. zdjęcie, rysunek) lub dokładniej opisać układ pomieszczeń, ich wielkość i rozmieszczenie względem skrzynki teletechnicznej? To bardzo pomoże w doradzeniu optymalnych lokalizacji routera, NAS i access pointów.
    Plan mieszkania w załączeniu.
    AI: Jakie urządzenia końcowe planujesz podłączać w poszczególnych pomieszczeniach (np. komputery stacjonarne, laptopy, telewizory, konsole, drukarki, smart home itp.) i gdzie będą się one znajdować? Dzięki temu łatwiej będzie doradzić liczbę gniazd oraz access pointów.

Planowany sprzęt w pokojach:
    Salon (2): telewizor, konsola, set-top-box, dekoder TV, NAS? (alternatywnie w przedpokoju),
    Sypialnia (3): telewizor, komputer
    Pokój (4): komputer
    Pokój (5): komputer
    Załączniki:
    • Projekt sieci LAN w mieszkaniu 86m2: router, NAS, okablowanie, access pointy Plan mieszkania.png (400.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rzut_mieszkania.pdf (582.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21782745
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    novio83 napisał:
    instalacja ma umożliwić korzystanie z wyższych prędkości w przyszłości.

Więc przewody kat 7. Deweloper pewnie wrzucił najtańsze kat 5e, ktore nieraz nawet tej kategorii nie spełniają. Przewody dewelopera zostawić "na ozdobę", położyć wszędzie swoje.
    novio83 napisał:
    wystarczy pojedynczy kabel do każdego z pomieszczeń, czy warto rozważyć drugi

Absolutne minimum to dwa przewody - choćby do manewrowania położeniem routera.
    novio83 napisał:
    Salon (2): telewizor, konsola, set-top-box, dekoder

Na moje oko i moją matematykę, to juz potrzebne 4 przewody a nie jeden? Do tego jakaś rezerwa.
    novio83 napisał:
    ile access pointów będzie konieczne w mieszkaniu (gdzie?), żeby zapewnić optymalne działanie Wi-Fi?

Jak starczy ok 700Mbps w całym mieszkaniu, to wystarczą dwa. Jak WiFi tylko "kwiatek do telefonu, to jeden w środkowym pokoju. Jak powyzej gigabita na WiFi, to w każdym pokoju.
    novio83 napisał:
    światłowód->modem operatora->router operatora->mój router->access pointy w sieci?)

Modem- Twoj router - AP
    Albo
    Sprzęt w bridge od operatora- Twoj router - AP
    Albo
    Router operatora- AP
    novio83 napisał:
    posiadam obecnie Asusa RT-AX53U (którego wykorzystam jako access point)

Takie urzadzenia, żebyś na tym mógł uruchomić całościowo roaming z 802.11k,v,r

NAS gdzieś w szafce w przedpokoju- chrumkające dyski potrafią denerwować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA